Micro Seiki DD7

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
fal

Micro Seiki DD7

Post autor: fal »

No więc :) posiadam ten gramofon od kilkunastu dni i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony to jest taka uwodzicielska gadzina a ten stroboskop to mistrzostwo świata. Muszę jednak zaznaczyć gramofon to jest dla mnie taka nowa nie odkryta droga oczywiście najgorsze co mogło mi się przydarzyć to zauroczenie tak właśnie było z DD7. Przy zakupie nawet nie sprawdziłem czy ramię ma luzy on tak uwodzicielsko wyglądał , że było mi obojętne musiałem go mieć i tyle. W domu kurz opadł zacząłem się przyglądać co kupiłem i okazało się , że ramię ma delikatne luzy wzdłużne trochę mnie to zmartwiło nie powiem , ale jeśli mam być szczery gdyby to wyszło u sprzedającego i tak bym go kupił ten gramofon wygląda zjawiskowo. No ale w gramofonie ramię ma luzy a luzów być nie może więc telefon do serwisanta krótka rozmowa opisałem co i jak dostałem informację , że taki przegląd to koszt nie mniej niż 900 pln no myślę sobie tanio nie jest , ale skoro ma to grać jak należy to luzy trzeba wyeliminować. Sporo czytałem i natknąłem się na filmik gościa który robił upgrade okablowania w ramieniu MA-505 i tam zauważyłem jak można wyeliminować luz na ramieniu. Myślę sobie a co mi tam spróbuję jak pójdzie coś nie tak to wyślę ramię i tak do serwisu , kupiłem szczypce do segera bo bez nich nic bym nie zrobił zestaw pilników bo otwory śrub blokujących są tak małe , że szczypce musiałem jeszcze szlifować. Po kilkunastu minutach udało mi się dopasować szczypce do otworów popuściłem blokadę śrubokrętem wkręciłem śrubkę o poł obrotu i luz ramienia zniknął :) , śrubę blokującą dokręciłem i gramiak igła. Koszt to 38 pln tyle mnie kosztowały pilniki i szczypce segera. No więc zostało jakieś 860 pln na płyty :)
Dzisiaj dzięki kolegom z forum dostałem instrukcję więc mogłem wyregulować ramię tak jak powinno być , a teraz już tylko pozostaje mi słuchać muzykę i ewentualnie bawić się w wymianę wkładek.
Załączniki
DD7.jpg
DD7 .jpg
DD7  .jpg
DD7   .jpg
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Re: Micro Seiki DD7

Post autor: mrcnoos »

No i gitarka, super gramofon po udanym własnoręcznym serwisie :dance:
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

fal pisze:
11 paź 2025, 21:38
. No ale w gramofonie ramię ma luzy a luzów być nie może więc ........
wkręciłem śrubkę o poł obrotu i luz ramienia zniknął :)
Z luzem nie zawsze jest tak że ma go zupełnie nie być. Opór ruchu to wróg a jak luz niknie to zwiększaja się opory. Pomiary luzu i oporów ruchu to część serwisu ramienia. To dość upierdliwa zabawa.
Pół obrotu? Ciut dużo, co tam się musiało dziać?.... Ciekawe w jakim stanie są łóżyska.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
fal

ŁDŁ pisze:
12 paź 2025, 01:49
fal pisze:
11 paź 2025, 21:38
. No ale w gramofonie ramię ma luzy a luzów być nie może więc ........
wkręciłem śrubkę o poł obrotu i luz ramienia zniknął :)
Z luzem nie zawsze jest tak że ma go zupełnie nie być. Opór ruchu to wróg a jak luz niknie to zwiększaja się opory. Pomiary luzu i oporów ruchu to część serwisu ramienia. To dość upierdliwa zabawa.
Pół obrotu? Ciut dużo, co tam się musiało dziać?.... Ciekawe w jakim stanie są łóżyska.
Nie będę w temacie polemizował bo się na tym absolutnie nie znam , ramię chodzi bardzo lekko tak jak przed jego dokreceniem.
Najważniejsze, że gramofon gra super na wkładkach MM i MC a na tym mi bardzo zależało. Na Audio Technice wkladka Hana nie grała była pozbawiona życia przestrzeni dynamiki itd.... na DD7 jest wszystko na czym mi zależało. Temat gramofonu mam zamknięty teraz pozostaje mi zabawa z wkładkami i słuchanie muzyki.
fal

Panowie dzisiaj przytargałem AT 33PTG/II jutro będę kalibrował , jest to ostatni zakup w tym roku już nic więcej nie kupuję tylko płyty :)
Mam nadzieję , że będzie dobrze tym bardziej , że bardzo lubię słuchać na AT 540ML wierzę , że to będzie duży upgrade.
Chciałem sprzedać Hana EL , ale jak ją zakładam na ramię i trochę pogra to mi przechodzi jak dla mnie ma ona ograniczenia które mnie trochę irytują nie gra tak czysto jak AT 540ML nie wyciąga z rowka tyle szczegółów , ale nadrabia głębią i szeroką sceną ogólnie fajnie się jej słucha , ale z sybilantami nie radzi sobie tak dobrze jak 540.
No nic ciekawe co przyniesie jutro :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

AT33PTG gra zupełnie inaczej od AT540ML, więc to też nie tyle upgrade co zmiana szkoły grania, jakby zmienić wkładkę na inną stajnię.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
fal

Dzisiaj przed założeniem wkładki zrobiłem kilka zdjęć igły , wkładka jest po wymianie igły w tym roku i wygląda to bardzo średnio a co gorsza po założeniu wkładki słychać , że jest przesunięcie dźwięk ucieka do prawej strony. Czy Waszym zdaniem można coś z tym zrobić chodzi mi konkretnie o igłę czy można ją jakoś wyregulować ? Poniżej zdjęcia poglądowe
Załączniki
igla3.jpg
igla2.jpg
igla1.jpg
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Cantilever albo źle osadzony albo coś puściło.
Pytaj kolegi Cantilevera. Generalnie masakra i przy tym szlifie dręczenie płyt.
Jak masz możliwość to oddaj.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie no fal, litości, ja tu sobie myślę że wybuliłeś na nową AT33PTG, a ty z jakimś nieudanym retipem wyjeżdżasz :(

Oddawaj sprzedawcy i jak szukasz alternatywy to daj znać na priv i coś wymyślimy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

fal pisze:
16 paź 2025, 20:42
wkładka jest po wymianie igły
Operacja się udała :doh:
fal pisze:
15 paź 2025, 21:39
jest to ostatni zakup w tym roku
Zbyt pochopna deklaracja ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
fal

Bacek pisze:
16 paź 2025, 20:49
Cantilever albo źle osadzony albo coś puściło.
Pytaj kolegi Cantilevera. Generalnie masakra i przy tym szlifie dręczenie płyt.
Jak masz możliwość to oddaj.
Z informacji jakie przed chwilą otrzymałem od sprzedającego wymieniał to Pan Tomasz Kotlewski , z oddaniem raczej będzie lipa
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

fal pisze:
16 paź 2025, 22:22
Z informacji jakie przed chwilą otrzymałem od sprzedającego wymieniał to Pan Tomasz Kotlewski , z oddaniem raczej będzie lipa
Od wymiany do sprzedaży mogło się podziać wiele. Dlaczego nie ma opcji zwrotu?
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
fal

Wojtek pisze:
16 paź 2025, 21:16
Nie no fal, litości, ja tu sobie myślę że wybuliłeś na nową AT33PTG, a ty z jakimś nieudanym retipem wyjeżdżasz
Wojtek , moje przygody z wkładkami są takie kupiłem AT540 jest świetna ( zresztą Ty mi ją polecałeś ) lubię jej słuchać , druga nowa wkładka Hana EL i ona mnie rozczarowała niby wszystko gra ale brakuje mi czystości jakie prezentuje AT. Więc mówię sobie wezmę AT33PTG ale używaną założyłem , że mi podejdzie i faktycznie pierwsze dźwięki potwierdziły , że to dobra droga. No ale przesunięcie w kanałach jest tak duże , że ja człowiek w zaawansowanym wieku to słyszy. Co do zwrotu to po pierwszych wymianach korespondencji raczej widzę to marnie.
fal

domibobi pisze:
16 paź 2025, 22:31
Od wymiany do sprzedaży mogło się podziać wiele. Dlaczego nie ma opcji zwrotu?
Oczywiście zdaję sobie sprawę , że po drodze mogło się dużo wydarzyć. Towar z drugiej ręki więc tak naprawdę wszystko zależy od sprzedającego czy przyjmie.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Fal, skontaktuj się z Cantileverem, niech rzuci okiem na zdjęcia, może zgodzi się wziąć na diagnozę.
Może nie trzeba znowu wymieniać igły tylko da się naprawić to, co niejaki pan Tomasz Kotlewski po sobie zostawił, a nieznane późniejsze losy sprawiły to, co jest obecnie?...
ODPOWIEDZ