To jakieś wynalazki są chyba bo ciężko znaleźć w innych miejscach. No ale się zobaczy na żywo. Choć z drugiej strony w takiej cenie przywozę sobie porządne wydania z każdej wizyty w UK.
Winyle w Biedronce i w Lidlu
-
kosimazaki123
- Gramofon: dual 1225,1234,1237A
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu
Z ciekawości zajrzałem do biedry. To są same koncertówki i inne live'y. W oficjalnych wydaniach nie ma co ich szukać, bootlegi
- Robert_p
- Gramofon: Pionieer pl-30 II
Na FB koleś opisuje płytę Cure. "Realizacja fatalna. To z jakiegoś koncertu - zgrywania jakby przez amatora. moja płyta brzmi kiepsko
a mam kilka już z biedry i źle nie było - do dzisiaj"
I wszystko w temacie.
a mam kilka już z biedry i źle nie było - do dzisiaj"
I wszystko w temacie.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
-
Rudinho
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Mam takie cudo z Auchan - "Creedence Clearwater Revival" wydawnictwo Live Legend. Najgłupiej wydane 60 zł w życiu... Myślę, że te płyty z Biedronki są na zbliżonym poziomie.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- kukiz 30
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
-
kosimazaki123
- Gramofon: dual 1225,1234,1237A
Były ostatnio te płyty, ale nie we wszystkich biedronkach. Jakość marna raczej sądząc po info w sieci.kukiz 30 pisze: ↑06 gru 2025, 13:17https://www.metalnews.pl/okazje/plyty-r ... -MEowWsJ8Q
Takie info.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Cytat z podlinkowanego artykułu, kolor ode mnie:
Warto jednak podkreślić, że nie są to oficjalne wydania studyjne, ale wydawnictwa licencyjne oparte na nagraniach „live”, często pozyskiwanych z archiwów radiowych lub telewizyjnych.
-
Artur K.
Kiedyś (jakieś 6-7 lat temu) w Biedronce bywały zupełnie dobre płyty ale były trochę droższe (chyba 49 albo 59zł kontra 29-39zł za pozostałe), kupiłem nawet Dire Straits i wszystko się tam zgadza. Dobrej jakości gruba płyta, jakość nagrań też jest ok. W środku jest kartka z kodem umożliwiającym pobranie zawartości w postaci cyfrowej z backtoblackvinyl.com.
Aktulanie to chyba jest ten adres:
https://redeem.backtoblackvinyl.com/
Teraz niestety już tych płyt nie ma.
Ale aby nie było że Biedronka jest zła, w Empiku też zdarzyło mi się kupić badziewie.
Vinyl stał się modny, więc każdy próbuje uszczknąć kawałek z tego tortu dla siebie.
Aktulanie to chyba jest ten adres:
https://redeem.backtoblackvinyl.com/
Teraz niestety już tych płyt nie ma.
Ale aby nie było że Biedronka jest zła, w Empiku też zdarzyło mi się kupić badziewie.
Vinyl stał się modny, więc każdy próbuje uszczknąć kawałek z tego tortu dla siebie.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Mam kilka płyt z Biedronki, kupionych w tych czasach o których piszesz ale nawet wtedy 3-4 płyty zwróciłem z powodu błędów tłoczenia (bąble w sensie takie kropki/zagłębienia na powierzchni płyty).
Ale to jest sprawa generalnie wszystkich współczesnych winyli, trzeba sprawdzać po zakupie i tyle.
Ale to jest sprawa generalnie wszystkich współczesnych winyli, trzeba sprawdzać po zakupie i tyle.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Artur K.
Mimo wszystko jednak do czegoś się te płyty nadawały, a wadliwe trafiają się wszędzie. Współcześnie jeśli w ogóle są winyle w Biedronce to od razu widać że to dziadostwo. Moja partnerka kupiła mi z rok czy dwa temu winyla w Biedronce i jest tak krzywy że słychać falowanie dźwięku. Ale nawet gdyby nie falował to i tak jakość nagrań jest marna.
Ostatnio jednak nie widuję płyt w Biedronkach, a mam 3 mniej lub bardziej w okolicy. Może się wycofali...
Ostatnio jednak nie widuję płyt w Biedronkach, a mam 3 mniej lub bardziej w okolicy. Może się wycofali...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kiedyś mimo wszystko tłoczyło się mniej i kontrola jakości może była lepsza.
Dzisiaj tłoczy się więcej i zrobiło się byle jak, przynajmniej jeśli chodzi o tańsze wydawnictwa.
Tu nie chodzi tylko o same tłocznie, ale też o logistykę, transport, magazynowanie...
Biedronka, Lidl czy Empik - to nie ma znaczenia.
Dzisiaj tłoczy się więcej i zrobiło się byle jak, przynajmniej jeśli chodzi o tańsze wydawnictwa.
Tu nie chodzi tylko o same tłocznie, ale też o logistykę, transport, magazynowanie...
Biedronka, Lidl czy Empik - to nie ma znaczenia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Artur K.
A także przygotowanie materiału dźwiękowego do tłoczenia. Materiał trzeba odpowiednio obrobić i dopasować od możliwości nośnika, inne są bowiem możliwości dynamiczne płyty CD, inne kasety, a inne płyty winylowej.
Mam względnie współcześnie (jakieś 10 lat temu) tłoczoną płytę kupioną na Allegro - przesterowana. Nie dosyć że jest niewiele grubsza od znanych z PRL pocztówek dźwiękowych, to jeszcze na dodatek przester.
Trafiają się także płyty które brzmią jakby były odtwarzane w sąsiednim pomieszczeniu.
Teraz jestem mądrzejszy, ale lata temu trochę dziadostwa zdarzyło mi się kupić. Po prostu nie zdawałem sobie sprawy że można coś takiego produkować i sprzedawać. Pirackie płyty ze stadionu X-lecia nie były tak badziewne jak niektóre współcześnie tłoczone winyle.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tutaj już wchodzisz na głębsze wody i są one wg mnie już poza tematem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum