Winyle w Biedronce i w Lidlu

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
32lysy
Gramofon: Technics D202, Q202

Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu

Post autor: 32lysy »

Kupiłem w biedrze z 15 płyt . Jedną musiałem zwrócić bo prawdopodobnie tłoczenie było skopane i trzeszczała miejscami niemiłosiernie. Ogólnie zauważyłem że nowe tłoczenia najczęściej mają mniejszy lub większy kapelusz. Fala rzadko się trafia. Ponadto czasem jakieś pojedyncze pyknięcia to w zasadzie na co trzeciej czy czwartej płycie statystycznie występują
Artur K.

Post autor: Artur K. »

Pyknięć się nie czepiam, tym bardziej w płycie za 30-50zł. :) Mnie nie pasuje ogólna jakość wykonania i dźwięku z ostatnio spotykanych płyt w Biedronce. Dawniej te trochę droższe były zupełnie ok.

Swoją drogą, czy ktoś widuje jeszcze płyty w Biedronce? Ja jak już wspomniałem od pewnego czasu nie widuję.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Artur K. pisze:
03 sty 2026, 16:32
Mnie nie pasuje ogólna jakość wykonania i dźwięku z ostatnio spotykanych płyt w Biedronce. Dawniej te trochę droższe były zupełnie ok.
Płyty, które "spotykasz" w Biedronce to dokładnie ta sama produkcja, trafiająca również do Empiku, etc. - była już o tym mowa wcześniej. Tyle, że w innych miejscach płaciłeś za nie więcej. Dawniej, to znaczy? 5-10 lat temu? Bo naprawdę dawniej wszystkie płyty (OK, może poza produkcjami Electrecordu, Balkantonu i jakichś niezależnych labeli :lol: ) brzmiały dobrze, czy zwykłe tłoczenia, czy de luxe, bo takie były standardy.
Artur K.

Post autor: Artur K. »

Dawniej to mniej więcej 2018-2019r. Wtedy kupowałem dobrej jakości płyty w Biedronce choć były i te gorsze. Potem przyszła epidemia, w międzyczasie coś tam jeszcze bywało w tej Biedronce ale nic ciekawego i od razu było widać że to słabej jakości płyty (zresztą jedną z takich właśnie dostałem i jest krzywa), a w ostatnim czasie w ogóle nie widuję płyt w tym sklepie.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Jak widać po historii tego wątku jeszcze na przełomie 2021-2022 można było kupić tłocznia o spoko jakości. Te same wydania, które gdzie indziej były droższe. I chyba to był ostatni rzut, potem pojawiały się bardzo rzadko i jakiś ochłap.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

Winyle "biedronkowe" to były takie same winyle jak wszędzie indziej, z tym że sporo taniej. Dużo tego swego czasu nakupiłem. Jakość była różna - od bardzo dobrze zrealizowanych po brzmiące jak z bazarowego "jamnika" w latach 90-tych. Są spoko realizacje i realizacje zupełnie spaprane - jak to współcześnie. Po prostu winyle "z epoki" były dużo lepiej realizowane przez co brzmią dużo lepiej niż większość współczesnych wznowień.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Są winyle i winyle. Czy z epoki czy nie, patrafią zagrać. Nie ma reguły. Zazwyczej 1 pressy grają dobrze. Wspólczesne grają wyśmienicie też, ale raczej wydania tzw audiofilskie, droższe od tych zwykłych z tłoczni europejskich. To na pewno większość forumowiczów wie.
Nie jaram się także japońskimi wydaniami. Znam wydania te co były w biedronce czy empiku, które grały lepiej. Głównie spieprzony był rock lat 80 -tych z tą ich dziwną kompresją w stronę wysokich, kosztem basów. Nie da się tego słuchać. Oczywiście nie wszystkie płyty. Wiele wspólczesnych wydań "japońskich " jest tłoczona w EU jak np WYWH Pink Floydów wydane teraz na 50 lecie.. Ludzie pozamawiali z Japoni, a mają Europę z pięknymi OBI za sporo wiekszą kasę. Większość żyje o tym w niewiedzy i wychwala jak to gra lepeij od EU. Na grupach FB i takie opinie były. Lecenie przez japończyków w bola
I nie oszukujmy się, wyśmienicie grające płyty to raczej 1 pressy, czy epokowe z taśm analogowych, czy wspólczesne "audiofilskie" muszą i będą kosztować sporo więcej od zwykłych wspólczesnych wydań i wielu od lat 80 tych
Podstawa: czytać, czytać co gra dobrze a co nie.
I po to są min. takie wspaniałe fora jak TO! :)
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
ODPOWIEDZ