Gramofon do 5/6k
-
Gramofon do 5/6k
Cześć, rozglądam się za gramofonem, który ładnie się zakomponuje z lampą icon audio stereo 25 mk2, do tego mam kolumny również icon mfv2 (kolumny pewnie będę wymieniał w przyszłym roku) ale teraz szukam gramofonu który mi rozszerzy nieco spektrum i będzie dobra baza do eksploracji vinyli.
Modele które mnie zainteresowały to:
Micro Seiki DD-8, Pioneer pl5/7, Technics Sl-1200 ( nie wiem do końca który model, strasznie tego dużo).
Jeśli mogę liczyć na jakieś sugestie i porady to chętnie je przyjmę. Budżet 5/6k. Pozdrawiam, Bartek.
Modele które mnie zainteresowały to:
Micro Seiki DD-8, Pioneer pl5/7, Technics Sl-1200 ( nie wiem do końca który model, strasznie tego dużo).
Jeśli mogę liczyć na jakieś sugestie i porady to chętnie je przyjmę. Budżet 5/6k. Pozdrawiam, Bartek.
-
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Gramofon do 5/6k
Zaglądnij sobie tutaj: viewtopic.php?p=307122#p307122 Może coś w Twoim budżecie Cię zainteresuje.
Denon DP 57L - 3,5 tys.
Pioneer PL 50L II - 5 tys.
Wygląda na to, że dodatkowo będziesz się musiał rozejrzeć jeszcze za przedwzmacniaczem gramofonowym bo w icon audio stereo 25 mk2 go brak chyba. Więc może Denon DP57L i robi się ciekawa kwota na fajne pre gramofonowe.
Denon DP 57L - 3,5 tys.
Pioneer PL 50L II - 5 tys.
Wygląda na to, że dodatkowo będziesz się musiał rozejrzeć jeszcze za przedwzmacniaczem gramofonowym bo w icon audio stereo 25 mk2 go brak chyba. Więc może Denon DP57L i robi się ciekawa kwota na fajne pre gramofonowe.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Gramofon ma niewielki wpływ na dźwięk. Ważniejsza jest wkładka i preamp gramofonowy.
Wkładka za 10 tysięcy zagra fajnie na gramofonie za 300 zeta. A odwrotnie niekoniecznie więc weź sobie to pod rozwagę przy planowaniu budżetu.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
...czyli patrzysz w stronę vintage.
Pierwsza sprawa załatwiona (czyli, że "stare" po renowacji to kilkukrotnie wyższa półka od "nowego" w analogicznej cenie
Nie określiłeś wymogów odnośnie ewentualnej automatyzacji - full manual, czy tylko autostop na koniec płyty, czy również autostart, czyli bez dotykania ramienia.
Jak również samego ramienia - czy jesteś przywiązany do wkładki i wystarczy proste (zakładasz na stałe), czy też chcesz ramię S z możliwością wachlowania headshellami, a może ...dwa ramiona?
W tym budżecie polowałbym też na Victora QL-A75 (ma autostop), a może i QL-Y77F (full automat i Q-damping). To są piękne maszyny...
Pierwsza sprawa załatwiona (czyli, że "stare" po renowacji to kilkukrotnie wyższa półka od "nowego" w analogicznej cenie

Nie określiłeś wymogów odnośnie ewentualnej automatyzacji - full manual, czy tylko autostop na koniec płyty, czy również autostart, czyli bez dotykania ramienia.
Jak również samego ramienia - czy jesteś przywiązany do wkładki i wystarczy proste (zakładasz na stałe), czy też chcesz ramię S z możliwością wachlowania headshellami, a może ...dwa ramiona?
W tym budżecie polowałbym też na Victora QL-A75 (ma autostop), a może i QL-Y77F (full automat i Q-damping). To są piękne maszyny...
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
-
Dzięki za odpowiedzi, jeśli chodzi o przedwzmacniacz to nie brałem go pod uwagę przy budżecie na gramofon i myślałem o dwóch pozycjach IFI AUDIO IPHONO 3bl lub Lehmannaudio Black Cube. Chętnie posłucham co myślicie o tych urządzeniach ewentualnie przyjmę sugestie innych preampów.
Co do gramofonu to chyba finalnie pójdę w Micro Seiko DD8
Co do gramofonu to chyba finalnie pójdę w Micro Seiko DD8

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Od dawna jeżdżę na wersji nr 2 i sobie chwalę. Cichutki (mimo zasilania SMPS) preamp, ładnie gra i ma dużo ustawień. Obudowa trochę dziwaczna ale u mnie stoi na boku, górą do przodu i to też ma swój urok.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- amrowek
Ale to wzmak słuchawkowy
Szukaj klona
a tu masz dyskusje o nim
https://forum.mp3store.pl/topic/107152- ... mikolaj612
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Pisałem o tym preampie porównując z wyrobem forumowym Buphono2 - patrz tutaj viewtopic.php?p=504201#p504201
Jest w tym wątku trochę porównań z jeszcze innymi preampami...
iFi micro iPhono3 BL jest moim zdaniem wart swoich pieniędzy (nowy za 2kPLN), ale ma swój charakter. Trzeba przed zakupem wziąć na przesłuchanie i porównanie.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Lehmannaudio Black Cube

To jest pre gramofonowe.

Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 

- amrowek
O cię...hm a mi ze wzmakiem słuchawkowym się skojarzyło

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!