Coraz większa plaga nieoficjalnych winyli na rynku – Allegro pełne pirackich wydań.

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Re: Coraz większa plaga nieoficjalnych winyli na rynku – Allegro pełne pirackich wydań.

Post autor: pavlos »

Dam przykład: w 2016 roku Pinki Flojdy wydały "The Early Years 1967–1972" na jedenastu (!) płytach CD i trzech DVD. Zbieranina rozmaitych nagrań rozgrzewkowych, odrzutów, koncertów itp.
Czy wyobrażacie sobie te CZTERDZIEŚCI lat polowań na giełdach, koncertach, potem w internetach na te nagrania, niekompletne, w podłej jakości, wtedy w formie bootlegów? Były całe serie, żeby wspomnieć najpopularniejsze "A Tree Full Of Secrets". Mokre sny fanatycznych fanów...

A teraz? Cyk! Mafie fonograficzne uznały, że w sumie na tym też da się zarobić. I wszystko hurtem - wydały. I możemy się cieszyć. Komu i co "przez czterdzieści długich lat" nie pozwalało tego uwalniać?...

Dlatego - moim tylko osobistym zdaniem - te wszystkie bootlegi i ROIO zawierające materiały niepublikowane w edycjach oficjalnych to nie do końca piractwo. To ma znamiona wolności. Może nie "biała" strefa, a raczej "szara", ale nie do końca "czarna".
Awatar użytkownika
pavlos

Re: Coraz większa plaga nieoficjalnych winyli na rynku – Allegro pełne pirackich wydań.

O proszę, to z innego wątku: Amazon też handluje bootlegami. Z pewnością na prawników nie żałują. Można? Można.
A nawet i na discogs trafiło.
grazio pisze:
28 lip 2025, 09:29
Don55 pisze:
27 lip 2025, 21:38
Pink Floyd Live At Pompeii, October 1971 2LP za 95 PLN
https://www.amazon.pl/dp/B0DZZH9CPV?ref ... asin_title
To chyba to:
https://www.discogs.com/release/3387817 ... tober-1971
2 x Vinyl, LP, Album, Unofficial Release, Stereo, 1 green and 1 brown marbled

ComeAsYouAre May 27, 2025
Garbage.
Sounds terrible.
Avoid this at all costs.
Purchase the new Steven Wilson remix official. Far superior.

Jak kupiłeś podziel się opinią na temat jakości dźwięku,
Twonk

Post autor: Twonk »

Wojtek pisze:
wczoraj, 14:20
Na discogs zwykle handel takimi płytami jest zakazany.
No ale ten powyższy przykład jakby temu trochę przeczy. Sam to kupiłem na Amazonie no i teraz nie wiem czy mam mieć wyrzuty sumienia?
Zrzut ekranu 2025-09-15 180826.png
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9, Denon X2700H, Kef iQ3, Kef iQ2c
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Twonk pisze:
wczoraj, 18:10
no i teraz nie wiem czy mam mieć wyrzuty sumienia
Możesz mi przesłać, to pozbędziesz się wyrzutów. ;) :lol:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dale pisze:
wczoraj, 16:15
Ale dziwi Ciebie to?
pavlos pisze:
wczoraj, 17:35
O proszę, to z innego wątku: Amazon też handluje bootlegami.
Mowa o piratach, czyli nieoficjalnych wydaniach udających oficjalne.

Bootlegi to trochę co innego.

Nie spotkałem się by ktoś na forum kiedykolwiek świadomie wciskał komuś pirackie wydanie DSOTM, Biały Album, The Division Bell itp.
Zdarzało się natomiast że ktoś kupił i przychodził pytać co to za wydanie bo nie może znaleźć na Discogs :morda:
Twonk pisze:
wczoraj, 18:10
No ale ten powyższy przykład jakby temu trochę przeczy.
Nie przeczy bo nie o tym mowa.

Pomyślcie trochę - jak można się "nadziać" na wydawnictwo, które nigdy nie było w oficjalnej dyskografii twórcy?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos

Wojtek pisze:
wczoraj, 20:09
Mowa o piratach, czyli nieoficjalnych wydaniach udających oficjalne.

Bootlegi to trochę co innego.
Masz rację, Wojtek, tylko, że w przypadku przywołanego przez Abrajagę użytkownika allegro "Music-Valley" mowa raczej o bootlegach, nie o piratach. Może z wyjątkiem paru pozycji mających w tytule "REMADE" - wzięcie materiału oryginalnego i jego przerobienie (np. ponowny "domowy" mastering), a następnie wyposzczenie w obieg to już raczej piractwo. To jedynie moje zgadywanie, bo nie robiłem zakupów u tego gościa.

Więc Abrajaga poruszyła obydwa zagadnienia - i czyste piractwo, i bootlegi z "szarej strefy" - w czambuł potępiając wszystko i nie starając się choćby zauważyć, że to nie jest to samo.
Twonk

Post autor: Twonk »

Taka prośba, jakby ktoś się natknął na takie czyste piractwo na allegro, czy mógłby wrzucić przykład? Zerknąłem na aukcje "Music-Valley" - no ok, pewnie i piractwo ale to raczej pozycje dla kolekcjonerów nieistniejące chyba w oficjalny obiegu. Myślałem raczej o czymś w stylu: sprzedamy ci podróbkę oryginalnej płyty, skusisz się na niższą cenę a my cię zrobimy w bambuko.
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9, Denon X2700H, Kef iQ3, Kef iQ2c
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
ODPOWIEDZ