Wygłuszenie ściany od hałasów zza niej

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TomekT

Wygłuszenie ściany od hałasów zza niej

Post autor: TomekT »

Hejka.

Kierowniczka zamieszania Małżonka wymyśliła sobie deski na ścianie.
Jest to nieduża ściana (ok. 8 m2) z jakiegoś betonu komórkowego, za którą jest sąsiad.
No a jak sąsiada nie ma w domu, to jego dzieci potrafią tam odkręcić i mam wtedy w chacie umpa-umpa (rap albo discopolo :? ).
Korzystając z okazji, że deski będą montowane na ścianie na pionowych listwach, to pomyślałem żeby w to puste miejsce, które powstanie między deskami a ścianą (kilka cm, zależy jakie dam listwy), wsadzić "coś", co by ograniczyło dolatujące do nas zza ściany umpa-umpa.
Zależy mi na skuteczności, no ale też nie rocket-science za miliony cebulionów...

Robił ktoś coś podobnego?
Jakieś pomysły? Sugestie? Polecajki?
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Obrazek
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Wygłuszenie ściany od hałasów zza niej

Post autor: Bacek »

Generalnie to cokolwiek wybierzesz to potrzebuje grubości. 2-4cm czegoś da bardzo skromne efekty.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
JootWoo
Gramofon: TOSHIBA SR 255

Post autor: JootWoo »

W zasadzie wszystkie systemy reklamowane przez producentów materiałów sa przewidziane do montażu od strony hałasu i wtedy potwierdzają ich skuteczność. Dźwięki przenosza również inne przegrody styczne jak stropy i ściany. Dlatego efekt takiego wygłuszenia moze troche zredukować halas ale z pewnością nie usunie problemu. Trzeba by wykonać izolacje z wełny mineralnej skalnej ciężkiej klejonej do istniejącej ściany a przed nia przedściankę na stelażu z wykorzystaniem tasm pod profile do izolacji akustycznej z okładziną z plyt GK lub z deski. Generalnie im cieższe materialy tym lepiej. Z niskimi tonami jest trudniej bo sie mocno niosa po konstrukcji. Efekt pewnie jakis bedzie ale czy zgodny z Waszymi oczekiwaniami to trudno powiedzieć.
TOSHIBA SR 255/JVC L F41
Pickering XUV 4500Q, Empire 4000D/I, ADC XML Mk3, Victor Z1EB, ADC VML Mk2,Grace F8
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/DENON DRA 345R
METZ 4635/CANTON Karat 200
32lysy
Gramofon: Technics D202, Q202

Post autor: 32lysy »

Materiały o dużej gęstości. Mata bitumiczna, filc,sprasowana wełna. Myślę że najlepsze efekt dało by wykonanie czegoś w rodzaju kanapki z kilku warstw różnego rodzaju materiału.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Karimata czyli spieniana poly coś tam, najtaniej u producenta, a poza tym decathlon. W tym maty dla mięśniaków, al są przydrogawe z deka.
Najtaniej, a gęsto jak napisał Lysy to piankowe podkład pod panele podłogowe - używam ich jako warstwy podkładowej do ramek dyfu itd akustycznych, tanie i dobre. Są w paczkach po 10 szt, sklepy np Mrówka, Ciastoramiya.

Wełana owcza super, ale Qrefsko droga niestety, bo do ustorjów akustycznych jak kalumnie itd.. to dużo nie wychodzi.
BTW filc też daje radę, tylko gęsty i tak 15mm gruby minimum.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Bitumiczne to daje się żeby blacha w samochodzie nie wpadała w wibracje. Na ścianę duży koszt a efekt niewielki.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
32lysy

Bacek pisze:
20 sie 2025, 17:42
Bitumiczne to daje się żeby blacha w samochodzie nie wpadała w wibracje. Na ścianę duży koszt a efekt niewielki.
Nie mogę się zgodzić niestety. Masa bitumiczna za względu na duża gęstość doskonale pochłania i izoluje akustycznie . Sugerowałem rozwiązanie wielowarstwowe. Masa,filc,wełna. Wszystkie materiały są polecane w audio nie tylko na voodoo forach ale również na wiarygodnych stronach dotyczących akustyki. Wielowarstwowe rozwiązanie jest lepsze ze względu na różne właściwości tłumienia zastosowanych w warstwach materiałów Oczywiście wełna owcza jak kolega Darek wyżej zauważył pewnie byłaby lepsza ale biorąc pod uwagę koszt vs zysk procentowy względem wełny mineralnej to raczej (taniej) lepiej użyć wełny
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

W zakresie dudnień ync ync wręcz jest niemożliwe wyciszenie, bo musiałaby być przerwa dylatacyjna, od fundamentu, żeby się drgania nie przenosiły przez szkielet.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No i to są problemy wymagające kompromisu. Ja zrobiłem wygłuszenie tak:
- dom wolno stojący,
- brak bezpośredniego sąsiedztwa,
- nikt się nie wybuduje w przyszłości, bo otoczony trójkątem trzech lokalnych ulic,
.. acha i najważniejsze, mała miejscowość, a właściwie wiocha zabita deskami, ale w letnie weekendy napierdzielają sztuczne ognie, sezon letni u mnie na wichurze to zaś marzec-listopad :lol: .. jpdl!
Nieee no oczywiście, że w Sylwestra też nad upcza jom! :shifty:

I tak miodów nie ma, bo gdy sąsiad przez ulicę remontuje auta, to puszcza głosna muzę, a gust ma nooo nienormatywny zupełnie.
Zatem Tomek, tylko słuchawki i szlus :D :roll:
32lysy

pavlos pisze:
20 sie 2025, 19:18
W zakresie dudnień ync ync wręcz jest niemożliwe wyciszenie, bo musiałaby być przerwa dylatacyjna, od fundamentu, żeby się drgania nie przenosiły przez szkielet.
Oczywiście. bas będzie słychać, ale wyższe i średnie skutecznie taka zapora wygasi i myślę że dość znacznie. Nie wiemy do końca co jest problemem. Ogólnie napieprzająca muzyka czy dudniący wzbudzający się bas :) Jeśli bas to tylko współczuć bo trudno będzie sobie z tym niestety poradzić
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

TomekT pisze:
20 sie 2025, 08:46
umpa-umpa (rap albo discopolo :? ).
Hi ba, bass stanowi kłopot, tak zrozumiałem.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
32lysy

Na wzbudzając się bas zdziała niewiele.Ściany będą grały jak pudło w gitarze :) Jeśli bas jest problemem to pomoże tylko wizyta u sąsiadów i perswazja przy pomocy 7.62mm kbkak ms :)
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

TomekT pisze:
20 sie 2025, 08:46
Zależy mi na skuteczności
;)
Screenshot 2025-08-20 at 23-16-00 Karabinek AKM - Multi-Gun.png
Najskuteczniej, tak jak napisał @JootWoo :clap: , czyli wełna, przedścianka z GK, Tecsound SY70 i na to drewno. Konstrukcja przedścianki odizolowana i Green Glue na dylatację. 10-15 cm mniej pokoju, im mniej pokoju, tym więcej spokoju ;)
W zasadzie, to wszystko od wszystkiego musi być odizolowane :) jakieś 10-max20 dB może być ciszej.
W ci..l roboty i piniendzy.
Inna opcja, Ty dawaj czadu, a jak sąsiadowi będzie przeszkadzać, niech zrobi u siebie izolację wg @JootWoo :lol: .
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
TomekT

Post autor: TomekT »

Dzięki za wszystkie infa... Wychodzi, że magicznej pianki z gumijagód nie ma.
Generalnie jakiejś tragedii też nie ma. Żyjemy tak sobie 9 lat. Zdarza się od czasu do czasu. Głośna muza to raz, ale też głośne rozmowy (jak dzieciaki drą ryje na siebie), więc jest co filtrować.
No ale skoro będę robić ściankę z desek to przy okazji coś tam włożę.
Za bardzo pewnie nie pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
A jak już zapłacę i zamontuję, to... na pewno będę twierdził, że jest duuuużo lepiej ;)
No bo przecież nie może być inaczej. To tak jak z bardzo drogimi kablami :lol:

Tak sobie myślę, że zastosuję to
https://soundsolutions.pl/pianki-akusty ... gL4E_D_BwE
lub to
https://www.wyciszamy.net/c10111-izolac ... 50,0,4,0,0
Cenowo wychodzi koło stówki za m2, więc przy tak małej ścianie tragedii nie ma.
darkman pisze:
20 sie 2025, 20:41
dom wolno stojący,
Konstruktywnie zazdraszczam. Jak się nie ma co się lubi, to... się nie ma ;)
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Obrazek
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
ODPOWIEDZ