Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: pavlos »

Petermortimer pisze:
11 lip 2025, 19:59
kupiony w solidnej promocji na Amazonie Technics 100c
Gratulacje!
Żeby nie Pawelec ( :greetings-waveyellow: ), to też bym wylądował z tym właśnie Technicsem...
Awatar użytkownika
Peliks
Gramofon: Składak

Post autor: Peliks »

Kilka miesięcy temu postanowiłem że kupie sobie inny, lepszy wzmacniacz i tak szukając zdążyłem posprzedawać posiadane wzmacniacze a nawet odtwarzacze CD :D
W końcu wpadłem na genialny pomysł AI a dokładnie Gemini bo tym darmowym programem wspomagam się od pewnego czasu. Podałem "mu" jak najwięcej danych typu co mam/miałem czego dokładnie oczekuję. No i dostałem pięć propozycji które zdaniem Gemini powinny się u mnie sprawdzić.
Szczęściem trzy z nich znalazłem w rozsądnej (dla mnie) odległości poniżej 100 km. Jeden odsłuch odpadł bo kolo stwierdził że nie "bawi się" w wypożyczanie sprzętu do odsłuchu więc pozostały dwa. Pierwszy (bliżej domu) odpadł już po wstępnym odsłuchu u sprzedającego ale ostatni udało mi się przywieźć do domu i posłuchać u mnie. No i mam "nowy" wzmacniacz Hegel H300. :D
Tu najważniejsze informacje :
Moc wyjściowa: 250 W na kanał przy 8 ohm. Jest to moc szczytowa, która pozwala na wysterowanie nawet bardzo wymagających kolumn.
Współczynnik tłumienia (damping factor): Powyżej 1000. Jest to niezwykle wysoka wartość, która świadczy o doskonałej kontroli wzmacniacza nad głośnikami, zwłaszcza w zakresie basu.
Zniekształcenia (THD): Poniżej 0,005% przy 50W na 8 ohm.
Pasmo przenoszenia: 5 Hz - 100 kHz.
Stosunek sygnał/szum (S/N): Powyżej 100 dB.

Po kilku dniach mogę stwierdzić że :
Jestem pod ogromnym wrażeniem. To, co uderzyło mnie od razu, to przestrzeń. Wzmacniacz buduje scenę dźwiękową w imponujący, nie spotykany sposób. Dźwięk wykracza daleko poza fizyczne położenie kolumn, tworząc szeroką i głęboką panoramę, w której instrumenty mają swoje wyraźne miejsce.
Hegel świetnie łączy ją z dynamiką i obfitością detali. Wzmacniacz ma potężny zapas mocy, co czuć w każdym fragmencie utworu. Dźwięk jest szybki, a bas sprężysty i doskonale kontrolowany - uderzenia perkusji są punktowe.
Szczerze jestem zdumiony że AI potrafił znaleźć to czego szukałem. Teraz szukam godnego odtwarzacza cd... Gemini podpowiada Mohican....
Załączniki
IMG_8609.JPG
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD La Hiraga Entre Hegel H300 MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Grace F-8L Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Peliks pisze:
15 sie 2025, 23:47
W końcu wpadłem na genialny pomysł AI a dokładnie Gemini
Hm , a to tak można?
No i Marku gonisz króliczka :D , hm ciekawe co będzie następne? A wzmacniacze lampowe brałeś pod uwagę?
Ładnie się prezentuje , minimalistycznie.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

amrowek pisze:
16 sie 2025, 07:11
A wzmacniacze lampowe brałeś pod uwagę?
Był już kiedyś przecież jakiś lampowy, "docelowy" Cayin😁
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
tatachabera
Gramofon: Garrard 401

Post autor: tatachabera »

Też spróbowałem AI ( Chat GPT ) w doborze ramienie do wkładki Technics 205C mk3 no i ładne kwiatki wyświetliły się w propozycjach w stylu SME 3009 III czy Grace G-707.
Po napisaniu że są niekompatybilne za drugim razem stwierdził ze to faktycznie błąd i były juz propozycje ramion z wymiennymi koszykami.
Garrard 401, Dp-59L, TD125, Pre MPW, Saec WE-308L, 3009, AT33PTGII, Shure V15 III
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Peliks pisze:
15 sie 2025, 23:47
Hegel H300.
Dobra maszyna. Jak kiedyś kupowałem swojego pierwszego Hegla to H300 był "top of the line" Norwegów.
Tera niech Gemini Ci jakieś kolumny porządne ogarnie do niego :mrgreen:
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
ODPOWIEDZ