Kilka miesięcy temu postanowiłem że kupie sobie inny, lepszy wzmacniacz i tak szukając zdążyłem posprzedawać posiadane wzmacniacze a nawet odtwarzacze CD
W końcu wpadłem na genialny pomysł AI a dokładnie Gemini bo tym darmowym programem wspomagam się od pewnego czasu. Podałem "mu" jak najwięcej danych typu co mam/miałem czego dokładnie oczekuję. No i dostałem pięć propozycji które zdaniem Gemini powinny się u mnie sprawdzić.
Szczęściem trzy z nich znalazłem w rozsądnej (dla mnie) odległości poniżej 100 km. Jeden odsłuch odpadł bo kolo stwierdził że nie "bawi się" w wypożyczanie sprzętu do odsłuchu więc pozostały dwa. Pierwszy (bliżej domu) odpadł już po wstępnym odsłuchu u sprzedającego ale ostatni udało mi się przywieźć do domu i posłuchać u mnie. No i mam "nowy" wzmacniacz Hegel H300.
Tu najważniejsze informacje :
Moc wyjściowa: 250 W na kanał przy 8 ohm. Jest to moc szczytowa, która pozwala na wysterowanie nawet bardzo wymagających kolumn.
Współczynnik tłumienia (damping factor): Powyżej 1000. Jest to niezwykle wysoka wartość, która świadczy o doskonałej kontroli wzmacniacza nad głośnikami, zwłaszcza w zakresie basu.
Zniekształcenia (THD): Poniżej 0,005% przy 50W na 8 ohm.
Pasmo przenoszenia: 5 Hz - 100 kHz.
Stosunek sygnał/szum (S/N): Powyżej 100 dB.
Po kilku dniach mogę stwierdzić że :
Jestem pod ogromnym wrażeniem. To, co uderzyło mnie od razu, to przestrzeń. Wzmacniacz buduje scenę dźwiękową w imponujący, nie spotykany sposób. Dźwięk wykracza daleko poza fizyczne położenie kolumn, tworząc szeroką i głęboką panoramę, w której instrumenty mają swoje wyraźne miejsce.
Hegel świetnie łączy ją z dynamiką i obfitością detali. Wzmacniacz ma potężny zapas mocy, co czuć w każdym fragmencie utworu. Dźwięk jest szybki, a bas sprężysty i doskonale kontrolowany - uderzenia perkusji są punktowe.
Szczerze jestem zdumiony że AI potrafił znaleźć to czego szukałem. Teraz szukam godnego odtwarzacza cd... Gemini podpowiada Mohican....