Denon 59l jaka wkładka?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
mmirmax13

Re: Denon 59l jaka wkładka?

Post autor: mmirmax13 »

Wojtek pisze:
13 sie 2025, 00:54
Shure V15 IV HE JICO vs Grado Gold 3 - dziwne, bo to dwie zupełnie inaczej brzmiące wkładki.
Zapewne tak i pisałem że grają tak samo... może inaczej, Shure V15 IV HE JICO vs Grado Gold3 zagrał lepiej ale to nie był jakiś spektakularny przeskok. To jest tylko moja opinia i mojego ucha ;) A po przeczytanych opiniach na temat Shure właśnie liczyłem że to będzie duży przeskok.
Wojtek pisze:
13 sie 2025, 00:54
Ten preamp DIY musi być ciekawy
Na razie to jest mocno rozwojowy preamp gdzie testowane są różnego rodzaju podzespoły, nowe rozwiązania na płytkach pcb. Finalna wersja to zapewne będzie koło maja 2026.
To ten denon jest aż tak kiepskim gramofonem, że nie opłaca się zakładać do niego drogich wkładek?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

mmirmax13 pisze:
13 sie 2025, 12:03
To ten denon jest aż tak kiepskim gramofonem, że nie opłaca się zakładać do niego drogich wkładek?
A ktoś tak pisał? U Denona to wyższa średnia lub niższa wysoka. Ponad to to już tylko DP-70, DP-75, DP-80 i DP-100M.

Jego niskie ceny wynikały raczej przez strach przed rozbudowaną elektroniką niż niską jakość.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
mmirmax13

Post autor: mmirmax13 »

Bacek pisze:
13 sie 2025, 13:08
A ktoś tak pisał?
Oczywiście że nie, ale skoro wszyscy polecają tylko tanie wkładki.... Nie znam się na wkładkach i dlatego szukam tu pomocy. Do tej pory słychem na PRO-JECT Debut Carbon i na Grado Goldzie 2 i 3. Zawsze chciałem mieć ten modeł z esowym ramieniem, więc w tym roku na urodziny kupiłem go sobie od Pana Przemka z Rzeszowa po kompleksowej renowacji. Teraz szukam porządnej wkładki do tego ramienia w budżecie 5-7 tys., ma być szczegółowo i naturalnie, najlepiej MC. Amen :D
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

mmirmax13 pisze:
13 sie 2025, 14:11
ma być szczegółowo i naturalnie
Zechcesz zdefiniować co dla Ciebie oznacza naturalnie?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Ja gram na Benz Micro Ace SL, jak dla mnie jest szczegółowo i neutralnie. Oczywiście jest lepiej niż na poprzedniej Denon DL-110 ale nijak proporcjonalnie lepiej do ceny. Z jednej strony pewnie niewiele osób tu gra na wkładkach z takiego budżetu jak podałeś. Z drugiej strony polecenie komuś czegoś tak subiektywnego jak wkładka w tym budżecie jakieś tam ryzyko niesie że się nie dogadacie na temat tego co kto słyszy.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2025, 20:59 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Jak to zwykle bywa - najlepszy odsłuch przed zakupem. Jeśli nie da się u siebie, to jazda do sprzedawcy z własną wkładką i kilkoma płytami. Najpierw montujesz własną, żeby poznać jej brzmienie w tym systemie gościnnym, a potem podłączasz badaną i w oczywisty sposób słyszysz różnice. Możesz sobie wtedy wyobrazić jak zagrałoby u Ciebie.
Czy przeważają różnice pozytywne nad negatywnymi? Sam oceniasz.
Jedyne w tym wyzwanie to wcześniej umiejętność okreslenia/opisania jakich zmian poszukujesz...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

mmirmax13 pisze:
szukam porządnej wkładki do tego ramienia w budżecie 5-7 tys., ma być szczegółowo i naturalnie, najlepiej MC. Amen
Hana ML, waga jak DL103R czy też Benz Micro Ace - to bdb wybór też i cena też w oczekiwanym guście czy poziomie.
Ortofon Cadenza Bronze lub nieco słabiej a też b.spoko Red, waga obu po 10,7 g nieco ciężej, więc na przeciwwagę+

Phasemation PP200 - 10,5 g, fajna, bor, line contact, nowa linia wkładek, mnie się podobała w detalu,

Jest trochę bdb Ortofonów SPU wyższej półki, ale ramię 59L ich nie 'urobi", bo jest za słabe na nie.

Niestety nie wiem co uważasz za wkładki tanie jak napisałeś. Czy tanie to poniżej zakładanego budżetu? Czy jakoś inaczej to klasyfikujesz?
Wiem co to drogie.
Droga to taka w której przyrost jakości jest nieproporcjonalny do wzrostu ceny. Czym drożej tym trudniej to usłyszeć.
Nie ma jednak strachu, bo Twój budżet pozwala na wkładki ze średniej półki cenowej i zaliczane do dobrej i wysokiej klasy. Drogie to zupełnie "inny piniondz" : Ortofon Verissimo, Ortofon Anna MC, Windfeld.. żeby tylko ruszyć Ortofona dla przykładu.

BTW z tanizny średniobudżetowej, a b.dobrej klasy to kolega nasz ma na giełdzie tutaj fajnego Dynavectora. Nie wiem jak z dopasowaniem i wagą, nie interesowałem się bo mój gramofon łyka wszystko jak leci.
Marcinus

Post autor: Marcinus »

mmirmax13 pisze:
10 sie 2025, 20:45
Witam, nazywam się Paweł i jestem tu nowy szarak ;) Z racji tego, że nie mam doświadczenia z wkładkami MC... chce spytać jakie byście polecili do Denona DP 59L z esowym ramieniem? Mam już 103R, słuchałem Audio-Technica AT33PTG I i II i to ni było to. Zależy mi na szczegółowość i naturalności grania. Budżet na poziomie 5000. Zastanawiam się nad Audio-Technica AT33SA, Ortofon MC Quintet Black S, Goldring Ethos. Zauważyłem że sądostępne Deonony 103 SA - ale czy warto? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
Prócz Goldringa wszystkie te wkładki ,miałem lub mam. Jeżeli chodzi o Q Black S, to bardzo dobra wkładka, ale za tę samą cenę kupisz z nowej serii MC x40, która to wkładka może konkurować z wyższymi seriami niż Quintet. AT33 to bardzo fajne serie i nieźle wycenione, ale moim zdaniem słabiej niż Orto, które wymieniłeś.

Niestety żebyś wiedział co tak na prawdę chcesz, to musiałbyś samemu posłuchać i wybrać to co Ci odpowiada.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Ja bym polecał przyjrzeć się Audio Technice z serii ART - być może będzie to to czego szukasz.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50 / Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Marcinus pisze:
13 sie 2025, 19:58
Niestety żebyś wiedział co tak na prawdę chcesz, to musiałbyś samemu posłuchać i wybrać to co Ci odpowiada.
Wężykiem i drukowanymi czyli wielką literą :) hehe, inaczej się w zasadzie nie da.

Marcinku nie znasz się oczywiście, ale z tych Twoich, a miałem ich dużo jak wiesz :), to akurtat Black mi jakoś najmniej przypadł do gustu właś
nie ze wzgledu na współczynnik przyrostu zawartości cukru w cukrze czyli wzrost wartości nabywczej z małym przyrostem jakości na moje styrane ucho.
Cadenza taka fioletowa czy coś czyli pewnie Bronze = zajebista na moje ucho (przy założeniu, że musiałbym sobie fotki przywołać).
Marcinus pisze:
AT33 to bardzo fajne serie i nieźle wycenione, ale moim zdaniem słabiej niż Orto, które wymieniłeś.
tylko Black wymienił, a to i tak moim zdaniem kwestia laryngologiczna jak i samej prezentacji. Akurat mam odmienny pogląd niż Ty, ale spoko. AT33PTGII mam, a Quinteta Black bym nie kupił, no bo jak bym kupił to już bym miał :lol: , a nie zamierzam.
Zasadniczo jedna wkładka jak jedna szklanka. I co zrobić jak wpadną kumple?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

mmirmax13 pisze:
A po przeczytanych opiniach na temat Shure właśnie liczyłem że to będzie duży przeskok.
Wiesz co, czym innym jest "zagrały tak samo", a czym innym "lepiej, ale mało lepiej".
Zapakujesz SASa (Grado nie ma takiej opcji) to nagle zrobi się dużo lepiej :D Może kiedyś się przekonasz, choć nie namawiam jakoś super mocno jeśli zależy Tobie na neutralności.
mmirmax13 pisze:
A od kiedy to cena gra? W audio.
To tylko jeden parametr produktu.

Droższe auto niekoniecznie jedzie "lepiej" od tańszego, itd.
mmirmax13 pisze:
Nie znam się na wkładkach i dlatego szukam tu pomocy.
To na jakiej podstawie odstrzeliwujesz polecajki, które już otrzymałeś?
Bo są tańsze niż zakłada Twój budżet?
Ja tego nie rozumiem, ale zakładam że stoi za tym jakaś głębsza myśl.
mmirmax13 pisze:
Teraz szukam porządnej wkładki do tego ramienia w budżecie 5-7 tys., ma być szczegółowo i naturalnie, najlepiej MC. Amen :D
Ale dlaczego "najlepiej"?
Z jednej strony podkreślasz, że nie znasz się, a z drugiej dyktujesz warunki, nawet wbrew temu co chcesz osiągnąć.
Ma to jakiś sens?
Zaufaj tym co już przerzucili tego trochę :)
Bacek pisze:
13 sie 2025, 15:33
Z drugiej strony polecenie komuś czegoś tak subiektywnego jak wkładka w tym budżecie jakieś tam ryzyko niesie że się nie dogadacie na temat tego co kto słyszy.
A ja właśnie biorę to ryzyko na siebie, że będzie klient zadowolony, a mimo to... :)
Marcinus pisze:
Tak najlepiej, ale z drugiej strony rozumiem że kolega chce obrać jakiś kierunek zamiast bulić na oślep.
A nawet jeśli iść tą drogą - bogatsze doświadczenie zyskamy próbując różne tańsze opcje niż wykrwawiać się na "tą jedyną".
winylowy_luke pisze:
13 sie 2025, 20:45
Ja bym polecał przyjrzeć się Audio Technice z serii ART
Dobra sugestia. Chyba najbardziej neutralna ze współczesnych MC Audio-Technici.

Jak już musi być koniecznie MC LO bo MM "śmierdzą" to Denony DL-30x to swoiste pewniaki względem opisanych oczekiwań.
Znane i lubiane, do gramofonu Denon przypasują.

Swoją drogą uwaga na DL-304 obecnie wystawiane na olx w atrakcyjnych cenach - tanie retipy, widać po zdjęciach, a sprzedawcy niekoniecznie się tym chwalą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Marcinus

Post autor: Marcinus »

darkman pisze:
13 sie 2025, 21:08
Cadenza taka fioletowa czy coś czyli pewnie Bronze = zajebista na moje ucho
Trochę Cię zaskoczę, bo była promka na czerwoną Cadenzę w wersji niebieskiej (niemieckiej), czyli Valencia i ona mi się bardziej podoba od Cadenzy Blue. Choć żółta to już zupełnie inna bajka.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No ja właśnie coś kojaram fioletowego jak napisałem i ta właśnie się bardzo podobała też u mnie w domu społeczeństwu.

BTW co to tej neutralności Panowie, to kolega najprawdopodbniej niezbyt precyzyjnie rozumie to pojęcie, a użył jako pewien klucz, odniesienie do ideału, ten zaś nie istnieje.
to zresztą wyjdzie w praniu gdy już zdecyduje się na jakiś model.
Poza tym to dajmy kupić koledze coś "od siebie". Tu ma powiedzmy jakieś kierunki i to wystarczyć musi. To co jednemu smakuje, drugiemu zdrowie rujnuje.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie no, jak ktoś chce neutralność (taką serio serio) to ją może dostać, choć czasami rzeczywiście potem okazuje się że nie o to chodziło :)
Dlatego m.in. takie Ortofony OM, Shure V15V czy Denony DL-301 mają swoich zwolenników i przeciwników.

Ja póki co zakładam że te oczekiwania są na serio i dlatego obracam się wokół takich, a nie innych modeli.
Jeśli coś w tym temacie się zmieni, moje polecajki również się zmienią, siłą rzeczy.

Benz - spoczko, choć to cieplejsza wkładka.
Hana ML, Phasemation, Ortofon SPU - po mojemu nie tędy droga.
Oczywiście to tylko moje zdanie nt. charakteru grania różnorakich wkładek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

A czy kolega Paweł dał sobie szansę posłuchania wkładek
mmirmax13 pisze:
10 sie 2025, 20:45
Mam już 103R, słuchałem Audio-Technica AT33PTG I i II i to ni było to
na dobrze ułożonym torze audio (preamp + wzmak + kolumny) i dobrze wydanej płycie by stwierdzić, że to nie to? - brak szczegółowości i naturalności. Być może warto wybrać się do kogoś lub pomieszczenia odsłuchowego aby się upewnić czy te wkładki to nie to. Może to nie wina wkładki ?
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ODPOWIEDZ