ale w takim razie śmiało może leżeć na pierwotnej gumie z tego wynika? jeśli pozbędę się ori maty to nie ustawię odpowiedniego poziomu ramienia bo może zabraknąć regulacji wysokości ramienia. Dzięki za odpowiedź.
Jaką matę wybrać?
-
Re: Jaką matę wybrać?
Nie ciesz się gdy niosą na rękach... mogą iść na cmentarz...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Można sobie "pogrubiać" matę, ale wtedy też siłą rzeczy zawęża nam się zakres regulacji VTA (o ile mamy taką regulację przy ramieniu).
Na praktycznym przykładzie:
Mamy ramię gdzie przy ori macie mamy zakres 0-6mm
Dokładamy dodatkowe 3mm na ori matę - zakres nam maleje do 0-3mm (choć na skali to będzie naturalnie 3-6mm)
Jeśli nasz setup przy ori macie wymagał ustawienia wysokości 3.5mm to już mamy problem
Na praktycznym przykładzie:
Mamy ramię gdzie przy ori macie mamy zakres 0-6mm
Dokładamy dodatkowe 3mm na ori matę - zakres nam maleje do 0-3mm (choć na skali to będzie naturalnie 3-6mm)
Jeśli nasz setup przy ori macie wymagał ustawienia wysokości 3.5mm to już mamy problem

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Obsługa klienta w VinylSpot stoi jednak na najwyższym poziomie. Bez problemu dogadałem się w kwestii wadliwe maty. Szczegóły zostawię dla siebie.
A tym żuczkom, co to wiedzą wszystko bez względu na okoliczności mam do powiedzenia tylko tyle: wasze prawo. Sami o sobie wystawiacie świadectwo.
A tym żuczkom, co to wiedzą wszystko bez względu na okoliczności mam do powiedzenia tylko tyle: wasze prawo. Sami o sobie wystawiacie świadectwo.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czemu?il cattivo pisze: ↑05 lut 2025, 16:27Bez problemu dogadałem się w kwestii wadliwe maty. Szczegóły zostawię dla siebie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
A jakie świadectwo ty sobie wystawiłeś? Kupiłeś produkt i żyłeś w słodkiej nieświadomości że masz bubla, do chwili kiedy nie uświadomili ciebie koledzy.il cattivo pisze: ↑05 lut 2025, 16:27A tym żuczkom, co to wiedzą wszystko bez względu na okoliczności mam do powiedzenia tylko tyle: wasze prawo. Sami o sobie wystawiacie świadectwo.
Ja tam bym im za to podziękował, a nie wrzucał do jednego wora, bo było kilka sensownych wypowiedzi, jak masz cojones, nazwij po imieniu te "żuczki", a co, żeby wiedziały. Może im w piety pójdzie.
Bo widocznie twórcy mat zależy żeby rynku nie psuć.
-
Drogi dale, nikt mi niczego nie musiał uświadamiać, bo sam zauważyłem, że jest problem. Koledzy jedynie to potwierdzili swoimi wypowiedziami.
Rozwiązania nie ujawniam bo nie chcę i jest to wyłącznie moja decyzja. Twórca nie ma z tym nic wspólnego. Otrzymałem propozycję rozwiazania na kilka sposobów i wybrałem ten, który mi najbardziej odpowiada.
Pisząc o żuczkach miałem na myśli tych, który nic merytorycznego do tematu nie wnieśli, mając na celu jedynie kpinę (nie mylić z poczuciem humoru). Wszystko jest powyżej, łatwo można wywnioskować, o kogo chodzi.
Rozwiązania nie ujawniam bo nie chcę i jest to wyłącznie moja decyzja. Twórca nie ma z tym nic wspólnego. Otrzymałem propozycję rozwiazania na kilka sposobów i wybrałem ten, który mi najbardziej odpowiada.
Pisząc o żuczkach miałem na myśli tych, który nic merytorycznego do tematu nie wnieśli, mając na celu jedynie kpinę (nie mylić z poczuciem humoru). Wszystko jest powyżej, łatwo można wywnioskować, o kogo chodzi.
- pawelgrab
Kolego il cattivo kręcisz się jak Mapet na gali
- więc było tak:
i tak
a obecnie jest tak:
i graj dalej matą
pzdr

il cattivo pisze: ↑02 lut 2025, 13:45Pylenie... Konsultowałem ... z Panem Wojciechem... rozwiązania raczej nie ma. Po prostu taka jest istotna tego wyrobu
i tak
il cattivo pisze: ↑03 lut 2025, 12:26W międzyczasie dowiedziałem się, że "jest to żywy materiał", więc rozumiem, że taką ma właściwość.
a obecnie jest tak:
i tak
- dlatego uważam, że ch...j wie o co tobie naprawdę chodzi - a jeżeli nie wiadomo to o pieniądze polskie, które wyjebałeś za badziewie i siłowo pragniesz na tym Forum wcisnąć, że dobrze zrobiłeś - kity wciskaj na podwórku dla znajomych sobie leszczy

pzdr
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
-
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Na upartego może, tylko szpindla Ci już nie wiele zostaje< Z drugiej strony nie musi bo jej grubość, u mnie, jest tylko nieznacznie mniejsza niż gumowej, a zakres regulacji wysokości kolumny jest spory. Nowa mata grafitowa z tego co kojarzę została pogrubiona by była mniej podatna na odkształcenia więc zamiana powinna być całkowicie nieodczuwalna.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Czy jest jakiś materiał, z którego są maty, żeby choć trochę ograniczyć elektryzowanie się płyt podczas odtwarzania?
Mam kilka płyt wyprodukowanych w ciągu kilku ostatnich lat, które strasznie się elektryzują, że podnoszę z talerza razem z matą. Nawet świeżo po umyciu w forumowej miksturze. Co nie zdarza się z płytami starszymi.
PS. Być może była o tym dyskusja w tym wątku, ale - wybaczcie - po lekturze trzech pierwszych stron wymiękłem.
Mam kilka płyt wyprodukowanych w ciągu kilku ostatnich lat, które strasznie się elektryzują, że podnoszę z talerza razem z matą. Nawet świeżo po umyciu w forumowej miksturze. Co nie zdarza się z płytami starszymi.
PS. Być może była o tym dyskusja w tym wątku, ale - wybaczcie - po lekturze trzech pierwszych stron wymiękłem.

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Korek?
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- pavlos
No właśnie mam 3mm korka bezpośrednio pod płytę.
Podobno że skórą jest lepiej?
Podobno że skórą jest lepiej?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przeczytaj wątek to będziesz wiedział 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pavlos
Przeczytaj wątek, przeczytaj wątek ...
Próbowałem od początku, próbowałem od końca - jest trudno. Iście homeopatyczne stężenie wpisów merytorycznych...
Pozostanę przy macie korkowej. Na razie mam problem z płytami sztuk pięć, więc... brak wystarczającej motywacji do brnięcia...
Próbowałem od początku, próbowałem od końca - jest trudno. Iście homeopatyczne stężenie wpisów merytorycznych...
Pozostanę przy macie korkowej. Na razie mam problem z płytami sztuk pięć, więc... brak wystarczającej motywacji do brnięcia...
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Z tymi nowymi LP to raczej nie jest kwestia maty tylko dobrego odkłócenia (nie wiem jak się to pisze, bo obie wersje słownik forumowy czerwieni, a sprawdzać mi się nie chce.. gdyż gógle u mnie na wsi pierdolnęły - to info dla dociekliwych, a po słonik mi się nie chce iść do biblio, bo piję kawę akurat i mi wystygnie, a nie lubię zimnej).
Poprodukcyjnie płyty są zasadniczo naelektryzowane ładunkami "statycznymi".
Podobno te grafitowe maty załatwiają sprawę ale są wQrvę drogie co nie wróży im popularności. Wypowiem się, bo nie widziałem takiej na oczy, ale ma ją Bacek zdaje się, a jemu ufam w opiniach, bo są rzetelne.
Najlepsza mata to mata oryginalna do Twojego Denona.
Skórzana jest dość przyjazna, bo miękka i fajnie tłumi.. ale nie ładunki, mimo opisu "antystatyczna". Korek podobnie.
Korkowe też swego czasu stosowałem i złe nie są dając równą powierzchnię, ale guma to guma!

Maty stosujemy bardziej dla regulacji VTA jeśli gramofon jej nie posiada, niż dla tłumienia/odprowadzania ładunków.
Tu bardziej pomaga solidne mycie. Jeśli myjesz w procesie ręcznym (np Knosti czy Analogis'opodobne) to dobrze jest trzymać się proporcji podanych na forum do przygotowania mikstury (kąpiele w miksturze i ściekanie grawitacyjne).
Niezły efekt daje też pryskanie atomizerem z amoniakiem (roztwór fabryczny) dla ostatniego przejazdu szczotek (ale to najlepiej dla myjek ssących). Tu uwaga: amoniak szkodzi na wzrok i trzeba solidnie uważać = okulary, maseczka.
Są też płyny antystatyczne np na winyle.pl , można sprawdzić czy to załatwi sprawę.
Osobiście nie mam kłopotu z elektryzowaniem się płyt. Używam oryginalnych mat, choć oczywiście silne czasem naelektryzowanie płyt nowych, odnotowuję.