Jaka wkładka zamiast ortofon bronze do dzwoniących kolumn
-
Jaka wkładka zamiast ortofon bronze do dzwoniących kolumn
Problem jest następujący. Fajne mam kolumny do grania z plików, cd, streamera, super na nich wszystko słychać. Niestety z gramofonem nie działają. Wkładkę mam ortofon bronze i strasznie jest. Wszystko dzwoni, jazgocze, tragedia. Kolumny sporo dają wysokich i średnicy. Mam też drugą parę kolumn, które dużo słabiej grają cyfrę, ale z gramofonem jest bajka. Te mają bardziej wycofane wysokie, bardziej zaokrągloną średnicę. Niestety nie da rady dwóch par na raz w pokoju, więc pytanie jest: jakiej wkładki poszukać, żeby mi dobrze gramofon grał na tych pierwszych, dzwoniących kolumnach?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Jaka wkładka zamiast ortofon bronze do dzwoniących kolumn
A dowiemy się jakie to kolumny, jaki gramek, jaki wzmacniacz i preamp czy to z jakichś konkretnych powodów musi być tajemnica? 
Ortofon Bronze - chodzi o 2M Bronze?

Ortofon Bronze - chodzi o 2M Bronze?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Oraz kto i jak/czym kalibrował Ci wkładkę?
Bo może się okazać że nie wkładka jest problem
Bo może się okazać że nie wkładka jest problem
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
2M Bronze zła?
Ten świat się kończy. Bezapelacyjnie

-
Tak. Ortofon bronze 2m. Sam wkładkę kalibrowałem i raczej jest ok, bo na drugich kolumnach dobrze gra. I nie jest zła, po prostu z tymi konkretnymi kolumnami się nie zgrywa. Jeśli ktoś kojarzy wkładkę, która gra po prostu nieco „ciemniej” niż ten ortofon to byłbym wdzięczny za wskazówki
- Bacek
I nadal nic nie wiemy. Denon DL-103
-
Gramofon polecony na tym forum kilka lat temu, thorens td321 z ramieniem sme 3009
- Bacek
Jak kalibrowałeś? Jakimś szablonem, protractorem czy czym? Wiesz jaką pojemność mają kabelki z ramienia do pre?
-
Szablonem. Nie mam pojęcia jaką mają pojemność kable. To takie zwykłe polskie ze sklepu muzycznego
- Bacek
Jakim, są ich dziesiątki różnych rodzajów.
Kable przy MM mają znaczenie, przy dużej pojemności i niekorzystnym spasowaniu do wkładki mogą podbijać zakres od średnicy do wysokich. Pojemność wynika z samej budowy kabla jak i z jego długości. Więc jaka to długość?
Tak czy siak możesz spróbować z kabelkiem niskopojemnościowym. Tanio niskopojemne kabelki można zrobić np z SOMMER CABLE SPIRIT LLX. I trzymaj się powiedzmy długości 1m.
Tu chodzi tylko o kabelek od ramienia do pre, reszta nie ma znaczenia.
-
Nie pamiętam jakim szablonem. Dostałem go razem z wkładką przy zakupie. Kabel mi będzie zmienić bardzo trudno, ponieważ mam go zamontowanego na stałe, długości ma chyba ok 1,2 m. Czy w przypadku poleconej przez Ciebie wkładki denon to też będzie miało znaczenie? Poczytałem o niej i z opisów wydaje się być właśnie tym, czego szukam. Mam w preampie takie regulacje, czy one mogą jakoś korygować ewentualne słabości kabla?
- Bacek
Jeżeli to był szablon do wkkładki to na 99,99% tylko z dwoma kropkami. Jako że widać że nie jesteś zaawansowanym userem to zakładał bym że jednak nie jest to 100% poprawne ustawienie. Sam osobiście nie ustawiał bym takim szablonem. Raczej wybrał bym szablon z łukiem albo poprosił kogoś doświadczonego o pomoc. Są tu fachowcy którzy zaklinają się że potrafią dokładnie takimi ustawić ramię, może i tak ale chiał bym móc ich sprawdzić.
Z kabelkiem nie do końca rozumiem. To w końcu pierwszy z brzegu ze sklepu RTV czy fabryczny czy może niewiadomy zamontowanmy przez poprzedniego właściciela?
Tych ramion było kilka wersji ale raczej nie jest to rocket science żeby coś nowego zamocować do nich. No chyba że to fabryczny kabelek to wtedy nie ma sensu.
Na początek skupił bym się nad poprawnym ustawieniem wkładki i dodaktowo vta. To też potrafi zmienić balans dźwięku a walka z ustawieniem w zasadzie nic nie kosztuje. Wydrukuj sobie szablon z łukiem do tego ramienia i tam prosto będzie widać czy ustawienie jest poprawqne/dokładne.
Co do przedwzmacniacza to ciągle Jesteś tajemniczny, co to za model? Nie wiem w jakim zakresie on nadaje się do wkładek MC, w zależności czy te napięcia są maksymalnymi czy minimalnymi może być różnie.Poza tym moja propozycja wkłądki była taka jak Twoje opisy systemu, na odczep i bez szczegółów. Równie dobrze można wziąść tanią, tępą MM i też górę się utemperuje chociaż jazgot nadal może pozostać. Opisy obciążeń sugerują że z większością MC nie powinno być problemu.
Przy czym jak dla mnie do póki nie zmierzysz się z dwoma pierwszymi punktami to może się okazać że wiele się nie zmieni. Ok, przy MC pojemność kabelkó nie bedzie ważna ale pojawią się nowe problemy.
-
Ok. Dzięki. Pre to rcm sensor 2 i nadaje się do wszystkich wkładek. Wkładkę po prostu dokręcam do headshella, nie ma opcji regulacji innej niż kąt, który sprawdziłem lusterkiem, kanały grają równo, a igła trafia w kropki. Do ramienia jest instrukcja z obrazkami, tu też nie ma błędu. Gramofon jest stary, kabel jest wymieniony, bo poprzedni miał wtyczkę din. W tym modelu nie gniazd, żeby sobie wrazić dowolny interkonekt, kabel mocuje się w środku gramofonu
Ostatnio zmieniony 26 cze 2025, 12:05 przez Kaliguma, łącznie zmieniany 1 raz.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
zapomniałeś dopisać MC na końcu zdania

Dla MM brakuje mu regulacji pojemności (ma zapiętą stałą 100pF) i impedancji w zakresie 15kOhm - 100 kOhm.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5 / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5 / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
-
Tak, kolega bacek pisał o wkładkach mc czy się nadaje