Cześć wszystkim,
Jak w tytule, zdecydowałem się kupić pierwszy gramofon i przekonać się czy się przyjmie. Budżet +/- 700 zł + wzmacniacz, ale normalne kolumny odpadają (nie mam miejsca i nie znajdę).
Posiadam parę M-audio AV30 (zdjęcie w załączeniu), które z tego co rozumiem, powinny spełnić rolę jako głośniki aktywne (czy się dobrze do tego nadają to inna kwestia).
Z pomocą różnych tematów na forum zdecydowałem się, jeśli to możliwe, poszukać czego używanego w powyższym budżecie, żeby uniknąć zakupu czego nowego typy Lenco itp. Rozumiem też, że potrzebuję wzmacniacza gramofonowego - tutaj znalazłem ART DJ pre II.
Co do samego gramofonu - przejrzałem listę polecanych. Niestety na samym forum nie znalazłem nic na sprzedaż (może nie zauważyłem). Natomiast, w mojej okolicy znalazłem tylko dwie opcje, ale żadna nie jest z listy:
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-du ... 4WKtD.html
https://www.olx.pl/d/oferta/technics-sl ... 4G9cK.html
Lub taki Dual, który na liście jest, ale z wysyłką:
https://www.olx.pl/d/oferta/dual-cs-455 ... 5VZRj.html
Będę wdzięczymy za wszelkie rady dotyczące doboru sprzętu lub uwagi dot. złożenia takiego zestawu.
Pierwszy gramofon i przedwzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki
-
Pierwszy gramofon i przedwzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 14:04 przez VitoPL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Pierwszy gramofon i wzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki
Zdjęcie poglądowe głośników
-
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Re: Pierwszy gramofon i wzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki
Zacznijmy od początku: temat wątku jest do zmiany, szukasz gramofonu i przedwzmacniacza.
Co do Twoich propozycji, to Technicsa bym raczej nie brał pod uwagę, ze względu na mocno ograniczający system wkładek T4P.
Duale... hmm 505. ma napęd z silnika synchronicznego na 220V, 455. napęd z silnika DC z elektroniczną stabilizacją. Wg danych fabrycznych ten pierwszy (o dziwo) ma trochę lepsze parametry ale śladowo. Znacznie bardziej istotne jest w jakiej są aktualnie kondycji. Ramie 505 ma dłuższe o 10mm, co jest wyraźnie na plus, a na jego ramieniu wisi zdecydowanie lepsza wkładka (rebrandowany Ortofon OM10). Niestety pokrywa w 505 jest nieoryginalna i mimo tego dość sfatygowana. Wizualnie 505 przegrywa.
Co do Twoich propozycji, to Technicsa bym raczej nie brał pod uwagę, ze względu na mocno ograniczający system wkładek T4P.
Duale... hmm 505. ma napęd z silnika synchronicznego na 220V, 455. napęd z silnika DC z elektroniczną stabilizacją. Wg danych fabrycznych ten pierwszy (o dziwo) ma trochę lepsze parametry ale śladowo. Znacznie bardziej istotne jest w jakiej są aktualnie kondycji. Ramie 505 ma dłuższe o 10mm, co jest wyraźnie na plus, a na jego ramieniu wisi zdecydowanie lepsza wkładka (rebrandowany Ortofon OM10). Niestety pokrywa w 505 jest nieoryginalna i mimo tego dość sfatygowana. Wizualnie 505 przegrywa.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
Re: Pierwszy gramofon i przedwzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki
Oczywiście chodziło o przedwzmacniacz 
Dzięki za uwagi

Dzięki za uwagi