Pierwszy gramofon i przedwzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
VitoPL

Pierwszy gramofon i przedwzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki

Post autor: VitoPL »

Cześć wszystkim,

Jak w tytule, zdecydowałem się kupić pierwszy gramofon i przekonać się czy się przyjmie. Budżet +/- 700 zł + wzmacniacz, ale normalne kolumny odpadają (nie mam miejsca i nie znajdę).
Posiadam parę M-audio AV30 (zdjęcie w załączeniu), które z tego co rozumiem, powinny spełnić rolę jako głośniki aktywne (czy się dobrze do tego nadają to inna kwestia).
Z pomocą różnych tematów na forum zdecydowałem się, jeśli to możliwe, poszukać czego używanego w powyższym budżecie, żeby uniknąć zakupu czego nowego typy Lenco itp. Rozumiem też, że potrzebuję wzmacniacza gramofonowego - tutaj znalazłem ART DJ pre II.

Co do samego gramofonu - przejrzałem listę polecanych. Niestety na samym forum nie znalazłem nic na sprzedaż (może nie zauważyłem). Natomiast, w mojej okolicy znalazłem tylko dwie opcje, ale żadna nie jest z listy:

https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-du ... 4WKtD.html

https://www.olx.pl/d/oferta/technics-sl ... 4G9cK.html

Lub taki Dual, który na liście jest, ale z wysyłką:
https://www.olx.pl/d/oferta/dual-cs-455 ... 5VZRj.html

Będę wdzięczymy za wszelkie rady dotyczące doboru sprzętu lub uwagi dot. złożenia takiego zestawu.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 14:04 przez VitoPL, łącznie zmieniany 1 raz.
VitoPL

Re: Pierwszy gramofon i wzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki

Zdjęcie poglądowe głośników
Załączniki
IMG_7718.png
VitoPL

Podbijam
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Zacznijmy od początku: temat wątku jest do zmiany, szukasz gramofonu i przedwzmacniacza.
Co do Twoich propozycji, to Technicsa bym raczej nie brał pod uwagę, ze względu na mocno ograniczający system wkładek T4P.
Duale... hmm 505. ma napęd z silnika synchronicznego na 220V, 455. napęd z silnika DC z elektroniczną stabilizacją. Wg danych fabrycznych ten pierwszy (o dziwo) ma trochę lepsze parametry ale śladowo. Znacznie bardziej istotne jest w jakiej są aktualnie kondycji. Ramie 505 ma dłuższe o 10mm, co jest wyraźnie na plus, a na jego ramieniu wisi zdecydowanie lepsza wkładka (rebrandowany Ortofon OM10). Niestety pokrywa w 505 jest nieoryginalna i mimo tego dość sfatygowana. Wizualnie 505 przegrywa.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
VitoPL

Re: Pierwszy gramofon i przedwzmacniacz - ok. 900 zł + aktywne głośniki

Oczywiście chodziło o przedwzmacniacz :)
Dzięki za uwagi
ODPOWIEDZ