Jaka wkładka i igła do telefunken rs220cx

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Re: Jaka wkładka i igła do telefunken rs220cx

Post autor: Jozi »

Wojtek pisze:
18 kwie 2025, 23:05
cornholio pisze:
18 kwie 2025, 19:48
Czyli układ jest zamieniony?
Tak, tak napisałem.
Sprawdziłem to teraz - na AT91 minusy są na dole, a plusy u góry, L po lewej, R po prawej, więc zdecydowanie inny układ niż u Philipsa.
Jednym słowem, prawda objawiona ;) ;) .
Czasem dobrze jest zrobić fotkę przez demontażem.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
cornholio
Gramofon: telefunken rs220 cx

Post autor: cornholio »

Jozi pisze:
19 kwie 2025, 07:14
Czasem dobrze jest zrobić fotkę przez demontażem.
Oczywiście, że zrobiłem . Ale to nic przecież nie daje bo inny układ przewodów - o czym nie wiedziałem.

Dobra, wszystko podłączone, nie brumi.
Wyważyłem ramię (ledwo), ustawiłem wartości dla as. Kiedy chcę ustawić igłę nad punktem na szablonie do kalibracji to ramię ucieka na zewnątrz. Pomaga tylko zejście pokrętłem do as na ok.10 ale to przecież nie jest rozwiązanie. Gramofon w poziomie. Może coś trzeba pokręcić tymi dwoma śrubkami przy końcu ramienia?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

cornholio pisze:
18 kwie 2025, 19:26
Generalnie takie tematy mam ogarnięte.
I jak tam sytuacja? Udało się popatrzeć w świetle dziennym czy kabelki właściwie wpięte w Philips'a? Czy jednak święta z AT?
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cornholio

domibobi pisze:
19 kwie 2025, 11:51
I jak tam sytuacja? Udało się popatrzeć w świetle dziennym czy kabelki właściwie wpięte w Philips'a? Czy jednak święta z AT?
Luknij post wyżej.
Awatar użytkownika
domibobi

cornholio pisze:
19 kwie 2025, 11:49
Wyważyłem ramię (ledwo), ustawiłem wartości dla as. Kiedy chcę ustawić igłę nad punktem na szablonie do kalibracji to ramię ucieka na zewnątrz. Pomaga tylko zejście pokrętłem do as na ok.10 ale to przecież nie jest rozwiązanie. Gramofon w poziomie. Może coś trzeba pokręcić tymi dwoma śrubkami przy końcu ramienia?
Nie piszesz czy ustawiłeś właściwy nacisk dla igły. Jesli będzie ustawiony to przy opuszczonej windzie , przesuwając ramię nad szablon ręcznie, ramię opadnie i igłą zetknie się z szablonem. Antyskating nie powinien wtedy w żaden sposób przeszkadzać. Przy zetknięciu igły z szablonem już jej nie przesunie.

cornholio

Znów mi się przsunęła przeciwwaga, właściwie wysunęła się z prowadnicy bo była już "na włosku". Pomyślałem sobie, że jeśli przesunę wkładkę max do tyłu to może to wpłynę na pozycję przeciwwagi. No i faktycznie zakres ruchu ciężarka zwiększył się, nie za dużo ale wystarczająco. Jeszcze raz wszystko ustawiłem i jest ok. Siła nacisku na 2. Wkładka skalibrowana.
Dokończę zabawę z kartą graficzną i lecę z muzą. Sec, dam znaka.
Awatar użytkownika
domibobi

Ale wiesz że wkładki w koszyku nie powinieneś przesuwać dowolnie tylko w celu możliwości złapania równowagi. No chyba że na koniec wszystko się spina z szablonem czy formową geometrią. Ale kolejność powinna być raczej odwrotna. Najpierw ustawiasz wkładkę zgodnie z szablonem czy fabrycznym ustawieniem w mm, a dopiero później konfigurujesz ramię z ostatecznym ustawieniem nacisku i antyskating. W przypadku jak zestaw (koszyk+wkladka) jest trochę za ciężka i są problemy , to wybawieniem może okazać się waga i bezpośrednie ustawienie nacisku z jej wykorzystaniem.

cornholio

domibobi pisze:
19 kwie 2025, 14:58
Najpierw ustawiasz wkładkę zgodnie z szablonem czy fabrycznym ustawieniem w mm, a dopiero później konfigurujesz ramię z ostatecznym ustawieniem nacisku i antyskating.
Eee... to jak mam ustawić na szablonie igłę skoro bez ustawienia przeciwwagi koszyk leci na ryj albo gapi się w kosmos?
Awatar użytkownika
domibobi

Ustawiłbym przeciwwagę tak żeby delikatnie ramię opadało w dół. Wtedy przeszedł do ustawienia wkładki według szablonu, a następnie powtórzył procedurę kalibracji ramienia: równowaga, zerowanie skali przeciwwagi, ustawienia nacisku i antyskating.

Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jak wkładka jest za ciężka to trzeba czymś dodatkowym po stronie przeciwwagi dociążyć. W granicach rozsadku.
Poprawna pozycja wkładki nie ma nic z odpowiednim naciskiem. Jak się nie da to się nie da.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
cornholio

Ufff, tydzień w firmie był intensywny, mam chwilę więc napiszę kilka słów.
Dałem się zaskoczyć. Porównywalną akcję miałem ok. 20 lat temu kiedy przesiadłem się z integry na jakimś realteku alc na sb audigy platinum. W sobotę wielkanocną pomagałem żonie i nie za bardzo miałem czas. Pomyślałem "dobra, odsłucham jeden numer z lp i później wrócę". Poszedł cały Brothers in Arms i Creedence CR. Pink Floyd już był wyciągany ale afera wisiała w powietrzu he,he.
Pojawiło się mnóstwo środka, sporo góry i najmniej dołu. Wniosek taki, że potrzebna jeszcze jeden koszyk i ciemniejsza wkładka ;) . Wskoczyły instrumenty, brzmienia i częstotliwości, których wcześniej nie było. Przeskok jakościowy jak efekty w Star Wars NH w porównaniu do Star Trek. Niestety, póki co mam tylko 3 lp i kilka starych singli. Muszę w wolnym czasie zacząć realizować plan zakupowy - myjka i powiększanie kolekcji. A doba ma tylko 24h.
Okazuje się, że forumowy team działa i to skutecznie - dzięki.
ODPOWIEDZ