Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: Wojtek »

MaciejT pisze:
06 kwie 2025, 18:16
Tak, tylko taki nr trackingowy dostałem.

Szczegóły dostawy
Tracking number:
520127012591601003463343
Sent date:
06/03/2025
Fajnie, ale to wygląda na coś wysłąnego z automatu na discogs, a nie coś co napisał tobie sprzedawca w wiadomości.

Nie bez powodu od początku powiedziałem żebyś poprosił sprzedawcę o tracking number, co by sprawdzić status.
Ten inpostowy nam guzik powie dopóki przesyłka nie przekroczy granicy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Nowości nowościami, ale dwa tygodnie minęły, więc warto znowu odwiedzić pchli targ. Ta sama sprzedawczyni i duży karton nowych płyt, tzn. takich, których wcześniej nie miała. Sporo śmiecia typu niemieckie szlagiery, ale 26 sztuk (25 LP, jedna 12"EP) za 230 zł przygarnąłem - J.J. Cale, Stonsi, Purple, Genesis, Julie Driscoll, trochę popu typu Stevie Nicks, Shocking Blue. Ładne stany, okładki znowu w foliach, więc też bez zarzutu, większość jak nowa. Jeszcze do jutra włącznie jestem słomianym wdowcem, więc jakoś do powrotu żony rozparceluję to po półkach :)
Załączniki
Pchli targ.JPG
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Felix1988 pisze:
13 kwie 2025, 11:15
Nowości nowościami, ale dwa tygodnie minęły, więc warto znowu odwiedzić pchli targ. Ta sama sprzedawczyni i duży karton nowych płyt, tzn. takich, których wcześniej nie miała. Sporo śmiecia typu niemieckie szlagiery, ale 26 sztuk (25 LP, jedna 12"EP) za 230 zł przygarnąłem - J.J. Cale, Stonsi, Purple, Genesis, Julie Driscoll, trochę popu typu Stevie Nicks, Shocking Blue. Ładne stany, okładki znowu w foliach, więc też bez zarzutu, większość jak nowa. Jeszcze do jutra włącznie jestem słomianym wdowcem, więc jakoś do powrotu żony rozparceluję to po półkach :)
A gdzie Ty takie skarby znajdujesz na targu?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Felix1988

Mawis pisze:
13 kwie 2025, 11:53
skarby
Pchli targ mamy co dwa tygodnie. Dużo na nim niestety handlarzy, nie tylko z płytami, z cenami znacznie wyższymi niż na Allegro, wręcz paskarskimi. Ale są też okazje; wystarczy przelecieć się tak na siódmą rano, kiedy większość ludzi w niedzielę jeszcze przewraca się na drugi bok :) A tak i ja zadowolony, i sprzedająca, bo już na początek dnia zarobiła na opłatę placową, i jeszcze jest na plusie.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Felix1988 pisze:
13 kwie 2025, 12:24
Mawis pisze:
13 kwie 2025, 11:53
skarby
Pchli targ mamy co dwa tygodnie. Dużo na nim niestety handlarzy, nie tylko z płytami, z cenami znacznie wyższymi niż na Allegro, wręcz paskarskimi. Ale są też okazje; wystarczy przelecieć się tak na siódmą rano, kiedy większość ludzi w niedzielę jeszcze przewraca się na drugi bok :) A tak i ja zadowolony, i sprzedająca, bo już na początek dnia zarobiła na opłatę placową, i jeszcze jest na plusie.
No właśnie, trzeba poświecenia i wstania rankiem kiedy czlowiek odsypia tydzien porannego wstawania do roboty. No nikt nie mówił ze bedzie łatwo...A lokalizacja tego targu?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Felix1988

Mawis pisze:
13 kwie 2025, 13:41
Daj spokój, i tak coraz więcej na nim jakichś, jak to mówię, winylowych nuworyszów, czy innych hipsterów, mających o muzyce i płytach takie pojęcie, jak ja o naprawianiu samochodów :) Generalnie na każdym pchlim targu są płyty, CD, kasety audio i VHS, DVD, prasa i muzyczne książki, etc., etc. Trzeba tylko szukać, a wcześniej wstać o odpowiedniej porze, no i dojść, a czasem dojechać.
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Felix1988 pisze:
13 kwie 2025, 14:01
Mawis pisze:
13 kwie 2025, 13:41
Daj spokój, i tak coraz więcej na nim jakichś, jak to mówię, winylowych nuworyszów, czy innych hipsterów, mających o muzyce i płytach takie pojęcie, jak ja o naprawianiu samochodów :) Generalnie na każdym pchlim targu są płyty, CD, kasety audio i VHS, DVD, prasa i muzyczne książki, etc., etc. Trzeba tylko szukać, a wcześniej wstać o odpowiedniej porze, no i dojść, a czasem dojechać.
Przede wszystkim trzeba iść ze świadomością, że się nic nie kupi. Jak człowiek będzie się nastawiał, że coś kupi to po trzech razach wróci i czwarty nie pójdzie. Na targach staroci już jest taka konkurencja, że mnie się na co 5 udaje coś kupić, czasami lekko na siłę. Niedawno za to chcieli mnie bić bo mi się gramofon z urwanym ramieniem nie spodobał. :morda:
Felix1988

tollo pisze:
13 kwie 2025, 14:53
Przede wszystkim trzeba iść ze świadomością, że się nic nie kupi.
Ja zawsze mam nadzieję, że coś trafię i w ostatnich latach, czyli od zakończenia pandemii, raptem 2-3 razy wróciłem z niczym :) A tak zawsze coś się trafi, do posłuchania lub do poczytania, czasem do obejrzenia. I jasna sprawa, nic na siłę: przecież tylko dzisiaj mogłem wziąć tego dwa razy tyle, ale albo już mam, a nie znam nikogo, z kim mógłbym wymienić ewentualny dublet (tu biorę tylko pewniaki z klasyki rocka), albo słaby stan, albo brakuje jednej płyty w albumie 2LP, etc.
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Felix1988 pisze:
13 kwie 2025, 15:29
tollo pisze:
13 kwie 2025, 14:53
Przede wszystkim trzeba iść ze świadomością, że się nic nie kupi.
Ja zawsze mam nadzieję, że coś trafię i w ostatnich latach, czyli od zakończenia pandemii, raptem 2-3 razy wróciłem z niczym :) A tak zawsze coś się trafi, do posłuchania lub do poczytania, czasem do obejrzenia. I jasna sprawa, nic na siłę: przecież tylko dzisiaj mogłem wziąć tego dwa razy tyle, ale albo już mam, a nie znam nikogo, z kim mógłbym wymienić ewentualny dublet (tu biorę tylko pewniaki z klasyki rocka), albo słaby stan, albo brakuje jednej płyty w albumie 2LP, etc.
Oczywiście miałem na myśli stricte winylowe rzeczy, tak to w większości przypadków coś przytargam.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Wojtek pisze:
06 kwie 2025, 19:24
poprosił sprzedawcę o tracking number
Sprzedawca wziął na siebie szukanie przesyłki i szarpanie się się z przewoźnikiem, środki wróciły na mój rachunek Paypal. Poprosiłem sprzedawcę by mnie poinformował jak się ta cała historia skończy, bo jestem ciekawy finału.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No to miło z jego strony. Tak powinno być. Podejrzewam że przesyłka nawet nie wyjechała z kraju sprzedawcy i jeszcze ją odzyska.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ