3x RCA-RCA dla gramofon->sut->pre->wzmacniacz ?

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: 3x RCA-RCA dla gramofon->sut->pre->wzmacniacz ?

Post autor: Bacek »

Swoją drogą też kiedyś byłem fanem krótkich kabli. Mam nawet jedne (mierzone w samym kablu, bez wtyczek) 25cm. I dopóki sprzętu się nijak nie rusza to jest to fajne. Ale jak trzeba cokolwiek pozmieniać to jest to już uciążliwe. Także z czasem długości się powiększały. Aktualnie to 80 cm i w aktualnym setupie nie pogardził bym dodatkowymi 20 cm. Tyle że od razu potrzebuję cztery komplety.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
mirhon

Post autor: mirhon »

dale pisze:
11 kwie 2025, 13:10
Fakt, możesz nie ogarniać tego że kabel który nadaje się do przesłania najsłabszego sygnału, najbardziej podatnego na degradację, będzie również dobry dla, ba nawet bardzo dobry, dla mocniejszego sygnału
Jakbym wiedział tobym nie dopytywał to chyba oczywiste ...
mirhon

Szybkie pytanie... z ciekawkości kupiłem sobie :

Z uwagi na to ze mam 2 lewe ręce tj. nie bawiłem się specjalnie w lutowanie czegokolwiek ale mam lutownice to szybkie pytanie ... jak zabezpieczyć wtyk przed wyrwaniem kabla? Mam do tego kupić jeszce jakąś koszulkę termokurczliwą? Jesli tak to jaki rozmiar ? I czym to lutować ... mam w garażu jakś "zwykłą" cyne ? Nada się czy jaką bardziej specjalną kupić? A i co zamiast kalafoni (mam też w garażu) widziałem ze są jakieś takie pasty ułatwiające lutowanie ?
To wszystko w ramach eksperymentu ...pewnie nic mi nie wyjdzie i kupie gotowce ... :?
Załączniki
kabelek.jpg
Awatar użytkownika
Bacek

A sprawdziłeś średnice? Mogami wejdzie w te wtyki? Bo tak na pierwszy rzut okla to niekoniecznie. Przewód 8mm a wtyk 3-7mm, generalnie pewnie się da zakombinować ale to utrudnianie sobie życia.

Jak miał bym coś przyzwoitego i niedrogiego polecić to

https://pl.aliexpress.com/item/4001268333179.html

na allegro tez są tyle że zauważalnie drożej, i trzeba uważać bo wystepują w wersjach na różne średnice, do Mogami interesue cię wersja 8mm bo są i mniejsze 6mm i większe chyba też.

https://allegro.pl/oferta/wtyk-rca-8mm- ... AaAl5LwCWa

vitalco RW617/8

Śrubka z tyłu przy okazji załatwia problem wyrywania kabla. Koszulkę można dodać dla fantazji.

Z tymi Aphemolami ja się poddałem już przy przewodzie 7.5mm.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2025, 10:09 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

mirhon pisze:
17 kwie 2025, 09:37
Mam do tego kupić jeszce jakąś koszulkę termokurczliwą?
Nie ma potrzeby. Rozkręć wtyk, zobaczysz że po lutowaniu będziesz mógł szczypczykami pozaginać takie widełki i usztywnisz całość, a kabel będzie bezpieczny. Te kolorowe gumki przez które na początku będziesz przewlekać przewody są w miarę elastyczne, i mogami powinien się zmieścić.
Odwagi, kiedyś musi być pierwszy raz. Z cyną i kalafonią nie kombinuj, lutuj czym masz. Na początek zobacz ze dwa filmiki na youtube w celu zapoznania się z techniką. A potem do dzieła, nic nie zastąpi praktyki. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Bacek

MaciejT pisze:
17 kwie 2025, 10:09
Rozkręć wtyk, zobaczysz że po lutowaniu będziesz mógł szczypczykami pozaginać takie widełki i usztywnisz całość
Nigdy mi to nie wychodziło dobrze a kabel potem i tak się wyrywał. Może przy dobrze dobranej średnicy.
mirhon

Bacek pisze:
17 kwie 2025, 09:54
A sprawdziłeś średnice?
oczywiście ze nie ....
https://pastore.pl/product-pol-12363-AC ... e-RCA.html
z tego co widze 13,8mm to chyba nawet za dużo ... bedzie to latać? Trzeba to jakoś ogarnąc ?
mirhon

na allegro ten gościu od kabelków podaje "Lutowane markową cyną z dodatkiem srebra" - ma to jakieś znaczenie ? ja mam taki zestaw w garażu,
ten drugi lut ma średnice 1,5mm:
Załączniki
lut.jpg
Awatar użytkownika
Bacek

mirhon pisze:
17 kwie 2025, 10:15
Bacek pisze:
17 kwie 2025, 09:54
A sprawdziłeś średnice?
oczywiście ze nie ....
https://pastore.pl/product-pol-12363-AC ... e-RCA.html
z tego co widze 13,8mm to chyba nawet za dużo ... bedzie to latać? Trzeba to jakoś ogarnąc ?
Źle widzisz, to średnica zewnętrzna w najgrubszym miejscu. Specka mówi że do kabli 3-7mm.

Zestaw wystarczy, choć do wtyczek dobrze mieć topnik/kalafonie w osobno a nie tylko w cynie. ale od biedy tez da radę. Tylko nie grzej za długo bo plastiki potopisz we wtyczce. Lepiej większa temperatura na krótko nić mniejsza długo, oczywiście w granicach rozsądku.

https://www.tme.eu/pl/details/acpr-blk/ ... /amphenol/

Jak pisałem, próbowałem wsadzić tam 7.5mm, ale nie chciało mi się robić jakiejś rzeźby z izolacją i przerzuciłem się na inne wtyki.
Awatar użytkownika
Bacek

mirhon pisze:
17 kwie 2025, 11:01
na allegro ten gościu od kabelków podaje "Lutowane markową cyną z dodatkiem srebra" - ma to jakieś znaczenie ? ja mam taki zestaw w garażu,
ten drugi lut ma średnice 1,5mm:
Tylko jeżeli masz DNA nietoperza i bujną wyobraźnię. Poza tym srebrem za zwyczaj ciężej się lutuje. Ja tam jeszcze mam stare zapasy z ołowiem.
ODPOWIEDZ