"DUAL" - gramofon nie dla każdego

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

"DUAL"- gramofon nie dla każdego chętnego

Post autor: Wojtek »

Mniejszy brat = niższy model :) Taka przenośnia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

OK, tak trochę się spodziewałem, dzięki :)

Tak trochę myślę o wątku, w którym uszeregowane byłyby modele Duala, coś podobnego jak w wątku o średnicy talerzy modeli serii 12xx, ale obejmującego również inne serie, tylko, że sam nie mam dość wiedzy na ten temat (ale może poszperam). Jest tego już trochę w wątkach zakupowych, ale jak to wszystko zebrać zusamen do kupy? :)
Nie wiem dlaczego, ale mam jakiś sentyment do Dual-i, choć nigdy żadnego nie miałem, ale to się pewnie niedługo zmieni ;)
eenneell

Post autor: eenneell »

zoombie pisze:Tak trochę myślę o wątku, w którym uszeregowane byłyby modele Duala,
To już kiedyś Mr Wojtek opisywał! -tylko gdzie? :(
Tego to i On Sam pewnie nie wie...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Chyba nigdy nie zrobiłem takiego pełnego opisu biorącego pod uwagę wszystkie serie Duali.
Pewnie myślisz eenneell o wątku wspomnianym przez zoombie, czyli o średnicach talerzy w serii 12xx.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zoombie

Znalazłem też coś takiego:

a gdzieś w kolejnym poście napisał, że kolejność jest nieprzypadkowa ;)

W sumie, to fajnie byłoby, gdyby też gdzieś zostały upozycjonowane te wszystkie pozostałe 4xx, 5xx itd. :)

EDIT:
No i jak się pozycjonują w stosunku do w/w wyliczanki Wojtka modele CS 5000 i CS 7000. Czy tylko są droższe, czy na tyle lepsze, że różnica w cenie uzasadniona?
eenneell

Wojtek pisze:Chyba nigdy nie zrobiłem takiego pełnego opisu biorącego pod uwagę wszystkie serie Duali.
A jednak:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11 ... 890#p21890
Znowu apel, żeby wątki konkretnych modeli łączyć ;)
Awatar użytkownika
zoombie

eenneell pisze:A jednak:
Wojtek @ Dual - hierarchia modeli
Dzięki eennell - i ten wątek już wylądował w zakłądkach :) :) :)

Jednak wciąż nie wiem, czy CS 5000/7000/Gold1 warte są swojej ceny, czy jednak 701/721/704 są lepszym wyborem?
eenneell

zoombie pisze: Dzięki eennell - i ten wątek już wylądował w zakłądkach :) :) :)
Zajęło mi to szukanie (wyszukiwarka jest do d...) tylko dwie godziny; ale zawzięty czasem jestem i udało się :!:
Szkoda, że Mr Wojtek jest "nieprzemakalny" i nie chce skomasować wątków gramofonowych;dualowycyh/technicsowych/etc do jakiś "megawątków"
No i Sam nie pamieta co pisał :(
Robertson

Post autor: Robertson »

Natknąłem sie na ten wątek po tym jak stałem się "dualowcem" ale.... nie wiem czy jestem jego fanem i czy jest to najlepszy gramofon na świecie.Wiem natomiast jedno , że jest to najlepszy gramofon jaki do tej pory miałem - po Fonice i Danielu to nie dziwota :lol: Z podziwem czytam wypowiedzi przedmówców , którzy przeżucili tony róznych gramofonów i mają porównanie jak też i różne gusta orzaz osobiste preferencje.Często takie dyskusje przypominają spór o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia ale mimo to są bardzo pouczające i wiele z nich wynoszę. Czytając wcześniejsze wypowiedzi nasunęły mi sie dwa pytania dotyczące mojego Duala CS 750.Jest to manual ( z czego się bardzo cieszę).Ramię opuszczamy rącznie .Wydaje mi się , ze stosunkowo szybko i czy nie za szybko opada ? Może to głupie pytanie ale...jak szybko powinno opadać ramię w tym gramofonie? I druga kwestia.Po przesunięciu ramienia na poczatek płyty załącza się start .Talerz rusza i rozpędza się do właściwych obrotów aby po ich osiągnięciu odblokować możliwość opuszczenia.W momencie ruszania z nieruchomej pozycji wydaje taki dżwięki jak by był mocno obciążony albo nawet i przeciążony .Po chwili kiedy juz się "rozbuja" wycisza się i kręci cichutko.Czy to noramalne.W końcu napędza go malutki silniczek a talerz trochę waży- musi go bujnąć ! Do chrakterystycznego pyknięcia oznaczającego zwolnienie blokady i mozliwość opuszczenia mija kilka sekund.Troche dłużej to trwa na płytach 180 g. Czy to normalne we wszystkich tego typu dualach?
eenneell

Robertson pisze: Czy to normalne we wszystkich tego typu dualach?
To jest " normalne"kiedy mechanika (często stuerpimpel) "kicha"
Robertson pisze:Duala CS 750.Jest to manual ( z czego się bardzo cieszę).Ramię opuszczamy rącznie .Wydaje mi się , ze stosunkowo szybko i czy nie za szybko opada
Gdyby JW Admin zgrupował wątk o Dualach to byś szybko trafił na temat z "windą" ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

eenneell pisze:A jednak:
A jednak jest to przecież coś innego.
W przytoczonym wątku wyjaśniłem jedynie hierarchię czy też "logikę" nazewnicta modeli Duali, w odniesieniu do chronologii, bo o to tam zresztą zapytałeś.

Ten tekst w żaden sposób nie szereguje które Duale ze wszystkich serii są lepsze/gorsze od pozostałych, a chyba o to wam chodzi?
zoombie pisze:Jednak wciąż nie wiem, czy CS 5000/7000/Gold1 warte są swojej ceny, czy jednak 701/721/704 są lepszym wyborem?
Nie stawiałbym tych pierwszych powyżej tych drugich.
eenneell pisze:No i Sam nie pamieta co pisał :(
Pamiętam całkiem dobrze :) Mało tego, pamiętam też co inni napisali :D
eenneell pisze:Szkoda, że Mr Wojtek jest "nieprzemakalny" i nie chce skomasować wątków gramofonowych;dualowycyh/technicsowych/etc do jakiś "megawątków"
Dział gramofonowy ma już 20 stron/500 tematów (i to bez liczenia działu zakupowego). Teraz sam widzę sens w utworzeniu poddziału "Dual".
Choć nie jestem przekonany by załatwiło to sprawę powtarzających się pytań (bo wielu ludziom po prostu nie chce się czytać/szukać starych wątków).
Robertson pisze:Jest to manual ( z czego się bardzo cieszę).
Bzdura, bo półautomat.
Robertson pisze:jak szybko powinno opadać ramię w tym gramofonie?
To bardziej zależy od upodobań użytkownika gramofonu, jakiegokolwiek :) Możliwe że wytłumienie masz do wymiany.
Robertson pisze:W momencie ruszania z nieruchomej pozycji wydaje taki dżwięki jak by był mocno obciążony albo nawet i przeciążony .Po chwili kiedy juz się "rozbuja" wycisza się i kręci cichutko.Czy to noramalne.W końcu napędza go malutki silniczek a talerz trochę waży- musi go bujnąć ! Do chrakterystycznego pyknięcia oznaczającego zwolnienie blokady i mozliwość opuszczenia mija kilka sekund.Troche dłużej to trwa na płytach 180 g. Czy to normalne we wszystkich tego typu dualach?
Prawdopodobnie tak, ale ja dla pewności przesmarowałbym napęd. "Tego typu" Duale są "aż" 3 ;)
eenneell pisze:To jest " normalne"kiedy mechanika (często stuerpimpel) "kicha"
W gramofonie Robertsona chyba jest pimpek, ale nie ma auto-startu, więc przy starcie mechanika ramienia nie działa.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Wojtek pisze:W przytoczonym wątku wyjaśniłem jedynie hierarchię czy też "logikę" nazewnicta modeli Duali, w odniesieniu do chronologii, bo o to tam zresztą zapytałeś.

Ten tekst w żaden sposób nie szereguje które Duale ze wszystkich serii są lepsze/gorsze od pozostałych, a chyba o to wam chodzi?
Przeciętnie rozgarnięty/inteligentny człek to jednak coś z tej treści wywnioskuje :)
Wojtek pisze:Dział gramofonowy ma już 20 stron/500 tematów (i to bez liczenia działu zakupowego). Teraz sam widzę sens w utworzeniu poddziału "Dual".
Nic tylko sie cieszyć :D :D :D
nawet na alle... jest jakiś podział:

Podkategorie

Denon (36)
Dual (119)
Marantz (23)
Philips (20)
Polskie (84)
Pro-Ject (123)
Sony (37)
Technics (117)
Telefunken (17)
Thorens (48)
Inni producenci (666)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2013, 09:33 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zoombie

Ale warto byłoby oprócz tego pozostawić kategorie "Ogólne", gdzie byłoby o takich sprawach jak np. ogólne zasady ustawiania ramienia, które odnoszą się do wszystkich typów, dyskusje na temat wpływu ciężkości i średnicy talerza, zalet takich, czy siakich napędów, wpływu długości ramienia, transportu, imponowania kobietom itp. tematach dotyczących różnych marek.
eenneell

zoombie pisze:imponowania kobietom itp
Bardzo fajny pomysł!
np
"Gramofon dla blondynki",
albo:
"Dual- adapter nie dla każdej farbowanej blondynki"
:) :D :) :D
Awatar użytkownika
zoombie

Się śmiejesz, a taki temat już jest :P Jaki gramofon, żeby zaimponował kobiecie?
ODPOWIEDZ