"DUAL" - gramofon nie dla każdego
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"DUAL"- gramofon nie dla każdego chętnego
Mniejszy brat = niższy model
Taka przenośnia.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zoombie
OK, tak trochę się spodziewałem, dzięki 
Tak trochę myślę o wątku, w którym uszeregowane byłyby modele Duala, coś podobnego jak w wątku o średnicy talerzy modeli serii 12xx, ale obejmującego również inne serie, tylko, że sam nie mam dość wiedzy na ten temat (ale może poszperam). Jest tego już trochę w wątkach zakupowych, ale jak to wszystko zebrać zusamen do kupy?
Nie wiem dlaczego, ale mam jakiś sentyment do Dual-i, choć nigdy żadnego nie miałem, ale to się pewnie niedługo zmieni

Tak trochę myślę o wątku, w którym uszeregowane byłyby modele Duala, coś podobnego jak w wątku o średnicy talerzy modeli serii 12xx, ale obejmującego również inne serie, tylko, że sam nie mam dość wiedzy na ten temat (ale może poszperam). Jest tego już trochę w wątkach zakupowych, ale jak to wszystko zebrać zusamen do kupy?

Nie wiem dlaczego, ale mam jakiś sentyment do Dual-i, choć nigdy żadnego nie miałem, ale to się pewnie niedługo zmieni

-
To już kiedyś Mr Wojtek opisywał! -tylko gdzie?zoombie pisze:Tak trochę myślę o wątku, w którym uszeregowane byłyby modele Duala,

Tego to i On Sam pewnie nie wie...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba nigdy nie zrobiłem takiego pełnego opisu biorącego pod uwagę wszystkie serie Duali.
Pewnie myślisz eenneell o wątku wspomnianym przez zoombie, czyli o średnicach talerzy w serii 12xx.
Pewnie myślisz eenneell o wątku wspomnianym przez zoombie, czyli o średnicach talerzy w serii 12xx.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zoombie
Znalazłem też coś takiego:
a gdzieś w kolejnym poście napisał, że kolejność jest nieprzypadkowa
W sumie, to fajnie byłoby, gdyby też gdzieś zostały upozycjonowane te wszystkie pozostałe 4xx, 5xx itd.
EDIT:
No i jak się pozycjonują w stosunku do w/w wyliczanki Wojtka modele CS 5000 i CS 7000. Czy tylko są droższe, czy na tyle lepsze, że różnica w cenie uzasadniona?
a gdzieś w kolejnym poście napisał, że kolejność jest nieprzypadkowa

W sumie, to fajnie byłoby, gdyby też gdzieś zostały upozycjonowane te wszystkie pozostałe 4xx, 5xx itd.

EDIT:
No i jak się pozycjonują w stosunku do w/w wyliczanki Wojtka modele CS 5000 i CS 7000. Czy tylko są droższe, czy na tyle lepsze, że różnica w cenie uzasadniona?
-
A jednak:Wojtek pisze:Chyba nigdy nie zrobiłem takiego pełnego opisu biorącego pod uwagę wszystkie serie Duali.
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11 ... 890#p21890
Znowu apel, żeby wątki konkretnych modeli łączyć

- zoombie
Dzięki eennell - i ten wątek już wylądował w zakłądkacheenneell pisze:A jednak:
Wojtek @ Dual - hierarchia modeli

Jednak wciąż nie wiem, czy CS 5000/7000/Gold1 warte są swojej ceny, czy jednak 701/721/704 są lepszym wyborem?
-
Zajęło mi to szukanie (wyszukiwarka jest do d...) tylko dwie godziny; ale zawzięty czasem jestem i udało sięzoombie pisze: Dzięki eennell - i ten wątek już wylądował w zakłądkach![]()
![]()

Szkoda, że Mr Wojtek jest "nieprzemakalny" i nie chce skomasować wątków gramofonowych;dualowycyh/technicsowych/etc do jakiś "megawątków"
No i Sam nie pamieta co pisał

-
Natknąłem sie na ten wątek po tym jak stałem się "dualowcem" ale.... nie wiem czy jestem jego fanem i czy jest to najlepszy gramofon na świecie.Wiem natomiast jedno , że jest to najlepszy gramofon jaki do tej pory miałem - po Fonice i Danielu to nie dziwota
Z podziwem czytam wypowiedzi przedmówców , którzy przeżucili tony róznych gramofonów i mają porównanie jak też i różne gusta orzaz osobiste preferencje.Często takie dyskusje przypominają spór o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia ale mimo to są bardzo pouczające i wiele z nich wynoszę. Czytając wcześniejsze wypowiedzi nasunęły mi sie dwa pytania dotyczące mojego Duala CS 750.Jest to manual ( z czego się bardzo cieszę).Ramię opuszczamy rącznie .Wydaje mi się , ze stosunkowo szybko i czy nie za szybko opada ? Może to głupie pytanie ale...jak szybko powinno opadać ramię w tym gramofonie? I druga kwestia.Po przesunięciu ramienia na poczatek płyty załącza się start .Talerz rusza i rozpędza się do właściwych obrotów aby po ich osiągnięciu odblokować możliwość opuszczenia.W momencie ruszania z nieruchomej pozycji wydaje taki dżwięki jak by był mocno obciążony albo nawet i przeciążony .Po chwili kiedy juz się "rozbuja" wycisza się i kręci cichutko.Czy to noramalne.W końcu napędza go malutki silniczek a talerz trochę waży- musi go bujnąć ! Do chrakterystycznego pyknięcia oznaczającego zwolnienie blokady i mozliwość opuszczenia mija kilka sekund.Troche dłużej to trwa na płytach 180 g. Czy to normalne we wszystkich tego typu dualach?

-
To jest " normalne"kiedy mechanika (często stuerpimpel) "kicha"Robertson pisze: Czy to normalne we wszystkich tego typu dualach?
Gdyby JW Admin zgrupował wątk o Dualach to byś szybko trafił na temat z "windą"Robertson pisze:Duala CS 750.Jest to manual ( z czego się bardzo cieszę).Ramię opuszczamy rącznie .Wydaje mi się , ze stosunkowo szybko i czy nie za szybko opada

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jednak jest to przecież coś innego.eenneell pisze:A jednak:
W przytoczonym wątku wyjaśniłem jedynie hierarchię czy też "logikę" nazewnicta modeli Duali, w odniesieniu do chronologii, bo o to tam zresztą zapytałeś.
Ten tekst w żaden sposób nie szereguje które Duale ze wszystkich serii są lepsze/gorsze od pozostałych, a chyba o to wam chodzi?
Nie stawiałbym tych pierwszych powyżej tych drugich.zoombie pisze:Jednak wciąż nie wiem, czy CS 5000/7000/Gold1 warte są swojej ceny, czy jednak 701/721/704 są lepszym wyborem?
Pamiętam całkiem dobrzeeenneell pisze:No i Sam nie pamieta co pisał

Dział gramofonowy ma już 20 stron/500 tematów (i to bez liczenia działu zakupowego). Teraz sam widzę sens w utworzeniu poddziału "Dual".eenneell pisze:Szkoda, że Mr Wojtek jest "nieprzemakalny" i nie chce skomasować wątków gramofonowych;dualowycyh/technicsowych/etc do jakiś "megawątków"
Choć nie jestem przekonany by załatwiło to sprawę powtarzających się pytań (bo wielu ludziom po prostu nie chce się czytać/szukać starych wątków).
Bzdura, bo półautomat.Robertson pisze:Jest to manual ( z czego się bardzo cieszę).
To bardziej zależy od upodobań użytkownika gramofonu, jakiegokolwiekRobertson pisze:jak szybko powinno opadać ramię w tym gramofonie?

Prawdopodobnie tak, ale ja dla pewności przesmarowałbym napęd. "Tego typu" Duale są "aż" 3Robertson pisze:W momencie ruszania z nieruchomej pozycji wydaje taki dżwięki jak by był mocno obciążony albo nawet i przeciążony .Po chwili kiedy juz się "rozbuja" wycisza się i kręci cichutko.Czy to noramalne.W końcu napędza go malutki silniczek a talerz trochę waży- musi go bujnąć ! Do chrakterystycznego pyknięcia oznaczającego zwolnienie blokady i mozliwość opuszczenia mija kilka sekund.Troche dłużej to trwa na płytach 180 g. Czy to normalne we wszystkich tego typu dualach?

W gramofonie Robertsona chyba jest pimpek, ale nie ma auto-startu, więc przy starcie mechanika ramienia nie działa.eenneell pisze:To jest " normalne"kiedy mechanika (często stuerpimpel) "kicha"
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przeciętnie rozgarnięty/inteligentny człek to jednak coś z tej treści wywnioskujeWojtek pisze:W przytoczonym wątku wyjaśniłem jedynie hierarchię czy też "logikę" nazewnicta modeli Duali, w odniesieniu do chronologii, bo o to tam zresztą zapytałeś.
Ten tekst w żaden sposób nie szereguje które Duale ze wszystkich serii są lepsze/gorsze od pozostałych, a chyba o to wam chodzi?

Nic tylko sie cieszyćWojtek pisze:Dział gramofonowy ma już 20 stron/500 tematów (i to bez liczenia działu zakupowego). Teraz sam widzę sens w utworzeniu poddziału "Dual".

nawet na alle... jest jakiś podział:
Podkategorie
Denon (36)
Dual (119)
Marantz (23)
Philips (20)
Polskie (84)
Pro-Ject (123)
Sony (37)
Technics (117)
Telefunken (17)
Thorens (48)
Inni producenci (666)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2013, 09:33 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- zoombie
Ale warto byłoby oprócz tego pozostawić kategorie "Ogólne", gdzie byłoby o takich sprawach jak np. ogólne zasady ustawiania ramienia, które odnoszą się do wszystkich typów, dyskusje na temat wpływu ciężkości i średnicy talerza, zalet takich, czy siakich napędów, wpływu długości ramienia, transportu, imponowania kobietom itp. tematach dotyczących różnych marek.
-
Bardzo fajny pomysł!zoombie pisze:imponowania kobietom itp
np
"Gramofon dla blondynki",
albo:
"Dual- adapter nie dla każdej farbowanej blondynki"

- zoombie
Się śmiejesz, a taki temat już jest
Jaki gramofon, żeby zaimponował kobiecie?