Mycie winyli ciepłą wodą
-
- Gramofon: Technics SL-BD2
Mycie winyli ciepłą wodą
Witam
Czytałem temat o czyszczeniu winyli. Bo kupiłem dziś gramofon i sprawdzałem go w komisie na dobrze nagranej i czystej płycie winylowej i grało ładnie. Jako że nie mam w domu jeszcze żadnych winyli więc Pan Piotr podarował mi płyte. Jest ona troche pobrudzona. Zakurzona i jest troche odcisków palców. Moje pytanie. Czy moge taką lekko pobrudzoną płyte umyć po prostu w ciepłej wodzie z pomocą szmatki z mikrofibry? Czy nic się nie stanie? Bo nie wiem, może nie doczytałem w tym temacie o czyszczeniu winyli.
Czytałem temat o czyszczeniu winyli. Bo kupiłem dziś gramofon i sprawdzałem go w komisie na dobrze nagranej i czystej płycie winylowej i grało ładnie. Jako że nie mam w domu jeszcze żadnych winyli więc Pan Piotr podarował mi płyte. Jest ona troche pobrudzona. Zakurzona i jest troche odcisków palców. Moje pytanie. Czy moge taką lekko pobrudzoną płyte umyć po prostu w ciepłej wodzie z pomocą szmatki z mikrofibry? Czy nic się nie stanie? Bo nie wiem, może nie doczytałem w tym temacie o czyszczeniu winyli.
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz
- blispx
Re: Mycie winyli ciepłą wodą
możesz
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
- Gramofon: Technics SL-BD2
- Cracker
Dodaj kroplę płynu do mycia naczyń na mikrofajbre pomoże usunąć tłuszcz.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jest nawet forumowicz co octem myje wiec spoko.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ogólnie problem z wodą (zakładam że z kranu), jest taki że wysychając zostawia w rowkach osad z kamienia kotłowego i innych jej zanieczyszczeń. Z kolei wycieranie szmatką do sucha zostawi jakieś włoski ze szmatki i też nie osuszy do końca więc trochę kamienia i innych zanieczyszczeń z wody zostanie. Także to taki erzac albo mycie wstępne, jedne rzeczy wymyjesz inne zostawisz. Na koniec i tak wypadało by przepłukać wodą zdemineralizowaną/destylowaną.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Balsamicznym najlepiej

Zrozumiałe , że chęć posłuchania jest łogromna , ale ni ma czego , płyta uj..a jak Durczoka stół

Woda zagotowana i odstana (syfy Ci opadną na dno), kilka kropel Ludwika ,kilka kropel wódki czystej (dla wzmocnienia wrażeń ) umyć czymś miętkim i daj temu k.. a odciekąć . Potem wyczyść igłę i ciesz się winylem .Jak kupisz następną płytę , to już mikstura forumowa i instrukcje doświadczonych z tego forum .
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 

-
- Gramofon: Sony PS-X50
Kiedyś jak mi się nie chciało czekać a płyta nie była specjalnie droga wyjąłem płytę z myjki knostki, założyłem na wkrętarkę i w kabinie prysznicowej na drugim biegu się szybciutko suszyła 
Ewentualnie odsysacz próżniowy mojego pomysłu. Każdą kropelkę wyssie

Ewentualnie odsysacz próżniowy mojego pomysłu. Każdą kropelkę wyssie

Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Kolumny DIY
- 12Cali
- Gramofon: AT-LP60x
- Kontakt:
Jako wstępne mycie płyty, na której Ci specjalnie nie zależy, to będzie ok.
- Dario Antonio

-
Podobno im dłużej taka wymyta kranówą płyta nie jest myta dokładnie środkami sprawdzonymi od lat to coraz trudniej ten osad usunąć .Tak mi mówił stary winylowiec. Myje forumowym płynem i czasami jestem zaskoczony jak to zmienia stare brudne płyty często porysowane wieloma małymi ryskami w bardzo dobrze brzmiące prawie nówki.Bacek pisze: ↑01 lut 2025, 10:41Ogólnie problem z wodą (zakładam że z kranu), jest taki że wysychając zostawia w rowkach osad z kamienia kotłowego i innych jej zanieczyszczeń. Z kolei wycieranie szmatką do sucha zostawi jakieś włoski ze szmatki i też nie osuszy do końca więc trochę kamienia i innych zanieczyszczeń z wody zostanie. Także to taki erzac albo mycie wstępne, jedne rzeczy wymyjesz inne zostawisz. Na koniec i tak wypadało by przepłukać wodą zdemineralizowaną/destylowaną.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Kamień kotłowy to nie tylko wapń który jest dość miękki ale i inne minerały które robią z tego pył ścierny którym potem traktujemy igłę i rowki. Część wyjdzie na igle a część zostanie i bedzie pracować.
Woda demineralizowana w cenie nawet taniej wkładki to ogromne jej ilości o płytach nie wspominając. Także jak dla mnie kranówka, jeżeli już to tylko mycie wstępne. A jak ktoś się upiera to jego kasa nie moja.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- Gramofon: Sony PS-X50
Taki mój żarcik. Do tego ustrojstwa podłączam odkurzacz i w teorii pył ma zasysać do pojemnika. Taki remontowy, żeby odkurzacza nie zajechać
Sony PS-X50
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Kolumny DIY
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Kolumny DIY
- Dario Antonio

- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Tak właśnie myślałem że to nie płyty ma wysysać

Ale trzymajmy się realiów wątku... toż to jednorazowe mycie płyty już mocno używanej. Ile tego kamienia czy włókien zostanie?Bacek pisze: ↑10 kwie 2025, 14:39Kamień kotłowy to nie tylko wapń który jest dość miękki ale i inne minerały które robią z tego pył ścierny którym potem traktujemy igłę i rowki. Część wyjdzie na igle a część zostanie i bedzie pracować.
Woda demineralizowana w cenie nawet taniej wkładki to ogromne jej ilości o płytach nie wspominając. Także jak dla mnie kranówka, jeżeli już to tylko mycie wstępne. A jak ktoś się upiera to jego kasa nie moja.