fal pisze: ↑08 kwie 2025, 21:17
SL-100C
Wiesz w cenie 3kzł z malutkim ogonem to chyba konkurencji brak. Kto i gdzie by nie pisał, raczej nie może powiedzieć złego słowa na te urządzenia. Ja to widzę tak. Firmy Japońskie jako jedne z ostatnich na tym świecie zachowały jeszcze odrobinę przyzwoitości. Oni cenią produkt. Owszem cenią swoją legendę ale nie nadużywają jej do robienia ludziom wody z mózgów. Wiem, że to słaby przelicznik (cegły są tanie) ale tutaj Technics, Yamaha udowadniają, że dobrym wyznacznikiem jakości urządzenia jest waga. Tak wiem, są wyjątki ale tak jak dobry wzmacniacz musi/powinien swoje ważyć (klasa D jest beee

) tak gramofon też. Oglądając nude zdjęcia takiego np. SL-1500c/100C czy 1200 można przyjrzeć się technologii, która stoi za tymi urządzeniami. Nie, nie jest to kosmos żaden ale po prostu, rzetelne, solidne, uczciwe podejście do produktu, którego nie wstyd firmować swoją nazwą. Taka jeszcze jest Yamaha, Panasonic (Technics), taki był (R.I.P.) Pioneer, Denon, Onkyo. Zawsze byli solą w oku europejskich firm, firm chcących sprzedawać legendę, brand... Japończycy jeszcze się bronią, chociaż koszty tną.