Gramofon vs Streaming

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Gramofon vs Streaming

Post autor: Wojtek »

fal pisze:
06 kwie 2025, 20:51
chodzi mi o to czy więcej nie dostanę zmieniając wkładki niż gramofon
Tak to działa. Co więcej wnosi: wkładka > preamp > ramię > gramofon/napęd.
Lepsze ramię pozwoli wkładce otworzyć skrzydła, a zarazem może być bardziej dopasowane do konkretnego rodzaju wkładek (sztywności zawieszenia igieł).

Nowy Technics to jedna z lepszych opcji, co nie znaczy że z automatu przebija vintage po serwisie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
fal

Post autor: fal »

Wojtek pisze:
06 kwie 2025, 23:18
Nowy Technics to jedna z lepszych opcji, co nie znaczy że z automatu przebija vintage po serwisie.
O widzisz to jaki Twoim zdaniem vintage po serwisie jest porównywalny do wspomnianego Technicsa ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Sporo sprzętu, łącznie z odnowionymi starymi SL1200 mk2 i wyżej.
Kiedyś można było przebierać w napędach direct drive made in Japan albo Germany.

Dzisiaj to albo Technics albo jakiś Chińczyk od Hanpin albo Brinkmann albo... Unitra :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

Powiem z własnego doświadczenia. Jeżeli nie zamierzasz się bawić w vintage bo cię przeraża serwis, remonty, jeżeli chcesz postawić i słuchać. Jeżeli nie chcesz przepłacać za nowe, proste (prymitywne?) konstrukcyjnie urządzenia typu "deska z ramieniem" z najprostszym napędem ale z dorobioną ideologią i znanym brandem - kup Technicsa. W takim SL-1500C (jeżeli prempa nie chcesz to SL-100C) jest najwięcej gramofonu w gramofonie. Nie płacisz za "deskę" z ładną nazwą tylko za faktycznie kawał porządnego urządzenia. Uczciwy napęd (pewnie jeden z najuczciwszych w tych rejonach cenowych) i dobre (bardzo?) ramię. To taki prawdziwy (chiński) Japończyk. Księgowi trochę pomarudzili ale finalnie masz prawdziwy gramofon.
fal

Post autor: fal »

sk-victor pisze:
07 kwie 2025, 22:26
Powiem z własnego doświadczenia. Jeżeli nie zamierzasz się bawić w vintage bo cię przeraża serwis, remonty, jeżeli chcesz postawić i słuchać. Jeżeli nie chcesz przepłacać za nowe, proste (prymitywne?) konstrukcyjnie urządzenia typu "deska z ramieniem" z najprostszym napędem ale z dorobioną ideologią i znanym brandem - kup Technicsa. W takim SL-1500C (jeżeli prempa nie chcesz to SL-100C) jest najwięcej gramofonu w gramofonie. Nie płacisz za "deskę" z ładną nazwą tylko za faktycznie kawał porządnego urządzenia. Uczciwy napęd (pewnie jeden z najuczciwszych w tych rejonach cenowych) i dobre (bardzo?) ramię. To taki prawdziwy (chiński) Japończyk. Księgowi trochę pomarudzili ale finalnie masz prawdziwy gramofon.
Dziękuję za wskazanie drogi przyjrzę się Twojej propozycji bardzo uważnie. Nie zależy mi na tym żeby przepłacać tym bardziej , że z rozmów wychodzi , że gramofon jest za wkładką i przedwzmacniaczem więc jego wkład w dźwięk nie jest aż tak istotny jak mogło mi się wydawać. Owszem świerzbi mnie w kierunku SL 1300G bardzo mi się podoba ale jeśli SL 100C zagra na zbliżonym poziomie a można go kupić za 3 tyś to resztę kasy można spożytkować na lepszą wkładkę i sporo płyt.
Awatar użytkownika
sk-victor

fal pisze:
08 kwie 2025, 21:17
SL-100C
Wiesz w cenie 3kzł z malutkim ogonem to chyba konkurencji brak. Kto i gdzie by nie pisał, raczej nie może powiedzieć złego słowa na te urządzenia. Ja to widzę tak. Firmy Japońskie jako jedne z ostatnich na tym świecie zachowały jeszcze odrobinę przyzwoitości. Oni cenią produkt. Owszem cenią swoją legendę ale nie nadużywają jej do robienia ludziom wody z mózgów. Wiem, że to słaby przelicznik (cegły są tanie) ale tutaj Technics, Yamaha udowadniają, że dobrym wyznacznikiem jakości urządzenia jest waga. Tak wiem, są wyjątki ale tak jak dobry wzmacniacz musi/powinien swoje ważyć (klasa D jest beee :D ) tak gramofon też. Oglądając nude zdjęcia takiego np. SL-1500c/100C czy 1200 można przyjrzeć się technologii, która stoi za tymi urządzeniami. Nie, nie jest to kosmos żaden ale po prostu, rzetelne, solidne, uczciwe podejście do produktu, którego nie wstyd firmować swoją nazwą. Taka jeszcze jest Yamaha, Panasonic (Technics), taki był (R.I.P.) Pioneer, Denon, Onkyo. Zawsze byli solą w oku europejskich firm, firm chcących sprzedawać legendę, brand... Japończycy jeszcze się bronią, chociaż koszty tną.
Awatar użytkownika
sk-victor

https://www.techforbrains.com/uncategor ... yours-too/

Tutaj można pooglądać "bebechy" SL-1500C. Warto zwrócić uwagę, że w wypadku Technicsa przewody z ramienia trafiają bezpośrednio do wyjść RCA a dopiero potem do przełącznika, który w pozycji ON puszcza sygnał na preampa i na drugą parę wyjść RCA. Jednym słowem po podłączeniu się do bezpośrednich wyjść i po wyłączeniu preampa przełącznikiem (to ważne !!!) otrzymujemy czystą drogę sygnału. W wypadku klonów AT już tak nie jest, tam trzeba robić bypassy aby oczyścić ścieżkę sygnału.

To naprawdę jest ładnie zrobione a sam preamp podobno nie jest całkiem podły... Myślę, że dla 99% z nas spokojnie mógłby to być gramofon docelowy. Dla mnie jest (chyba :D )
Załączniki
Technics SL-1500C.jpeg
pre.jpg
Awatar użytkownika
Quarter
Gramofon: Thorens TD-125

Post autor: Quarter »

Miałem przez moment 1500C (szybko zamieniony na 1200GR) i preamp jest OK, ale Luxman L-435 zamiótł go pod dywan jednym machnięciem szczotki. Za to 1200GR polecam absolutnie (oczywiście do niego potrzebny jest zewnętrzny preamp) - kawał żelastwa, dobra amortyzacja (skok kota na pokrywę nie powodował przeskoku igły), tęsknię za nim strasznie :)
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
sk-victor

Quarter pisze:
09 kwie 2025, 12:01
tęsknię za nim strasznie :)
Cóż zawsze możesz wrócić do niego.
Tutaj jest porównanie SL-1500C vs SL-1200GR.

https://www.youtube.com/watch?v=fShMR2AV1UA

Amortyzacja i inny napęd to podstawowe różnice. Ale tak po prawdzie napęd SL-1500C jest bardziej niż wystarczający. U mnie gramofon "wisi" na ścianie a koty mają zakaz skakania :lol:
Załączniki
20250406_124752.jpg
20250326_213810.jpg
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2025, 22:48 przez sk-victor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sk-victor

Quarter pisze:
Luxman L-435 zamiótł go pod dywan jednym machnięciem szczotki.
A to interesujące bardzo bo w kwestii preampa to ten Luxman nie ma się czym pochwalić. Ale tak to już jest z vintage legendami, zamiataniem, tudzież zjadaniem na śniadanie ;)
Załączniki
luxman phono.jpg
Awatar użytkownika
Quarter
Gramofon: Thorens TD-125

Post autor: Quarter »

sk-victor pisze:
09 kwie 2025, 12:28
Quarter pisze:
Luxman L-435 zamiótł go pod dywan jednym machnięciem szczotki.
A to interesujące bardzo bo w kwestii preampa to ten Luxman nie ma się czym pochwalić. Ale tak to już jest z vintage legendami, zamiataniem, tudzież zjadaniem na śniadanie ;)
Dla mnie różnica była wyraźna, na korzyść preampa w Luxmanie, stąd taka, może zbyt drastyczna, figura retoryczna. Co nie znaczy, że preamp w 1500C jest jakiś wybitnie zły. Zresztą, bardzo szybko podjąłem wtedy decyzję o przesiadce na nowość czyli 1200GR "and never looked back" :D

PS. Kociszcza super :clap: Oduczenie moich czegokolwiek pozostaje poza moją mocą ;)
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
sk-victor

Quarter pisze:
09 kwie 2025, 20:26
PS. Kociszcza super :clap: Oduczenie moich czegokolwiek pozostaje poza moją mocą ;)
Ehhh z oduczaniem żartowałem. Nie ty kota uczysz, tylko kot Ciebie. On panem Twym... Akurat niebieski jest niskopienny i mało skoczny, jego lenistwo jest wręcz absurdalne. Ale to ponoć typowe dla tej niebieskoskórej rasy ;)
ODPOWIEDZ