Jaki rower kupić?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki rower kupić?

Post autor: Wojtek »

Wiem że mamy zbiorczy wątek rowerowy, ale nie chciałem tak rozkręcać mono-tematycznej dyskusji zakupowej, a zarazem myślę że może być więcej takich pytań jak moje :D

W skrócie - jaki rower trekkingowy kupić?
Może być nowy, może być używany, ale tak jak nie siedziałem nigdy mocno w rowerach tak teraz czekają mnie rodzinne wycieczki rowerowe, a mamy tylko jeden dla dorosłego rowerzysty :(

Od razu powiem - przerabiałem 10 lat temu temat Kross Trans Pacific. Kupiony nowy, złożony nie przeze mnie, a przez serwis marki.
Egzemplarz albo przeklęty albo świadczący o jakości wykonania, choć myślałem że to dobry zakup (zrobiłem research, oglądałem i czytałem recenzje użytkowników).

W skrócie - w ciągu pierwszych 30km na złożonym rowerze:
- zębatki na korbie powyginały się od łańcucha :)
- sztyca siedziska się złamała, musiałem wymienić na nową

Na domiar złego - rower kupiony online w sklepie w Szczecinie. Bo tam mieli fajną promkę akurat. Mieszkam w Warszawie. Rower złożony w serwisie marki w Warszawie (odpłatnie oczywiście). Dzieją się ww. przypadki. Cieszę się że mam gwarancję, bo rower przecież nowy... :)

Serwis Krossa który złożył rower odmówił naprawy gwarancyjnej. Ponoć takie mają zasady.
Muszę składać reklamację tam gdzie kupiłem.
Piszę opasłego maila, załączam zdjęcia, wysyłam reklamację do Szczecina.
Myślałem że wskażą mi miejsce gdzie w Warszawie mam oddać rower do naprawy.
Nic bardziej mylnego! Jeśli chcę cokolwiek reklamować to mam odsyłać rower do Szczecina :)
Zadzwoniłem w tej sprawie też do centrali, ale guzik z tego wyszło. Takie procedury.

Dobrze że z naprawą gwarancyjną aut osobowych czy narzędzi tak nie ma :D

Odpuściłem sobie walkę z wiatrakami. Naprawiłem przy pomocy niezależnego warsztatu rowerowego.
Śmiga do dziś, służył małżonce do dojazdów do pracy, ale ogólnie rzecz biorąc niesmak pozostał.

Dlatego nie chciałbym popełnić jakichś błędów przy wyborze drugiego roweru i stąd pytam tutaj jakie macie doświadczenia i co możecie polecić.

Krossa siłą rzeczy nikomu nie mogę polecić :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Re: Jaki rower kupić?

Post autor: domibobi »

Romet - przynajmniej, jakiś czas temu, jak kupowaliśmy rowery z żoną, to firma ta oferowała lepszy osprzęt roweru dla tej samej półki cenowej, co np. Kross. Żona bardzo zadowolona.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Wojtek pisze:
30 mar 2025, 17:55
jakie macie doświadczenia i co możecie polecić.
Ja polecił bym KTM , tylko pytanie nowy czy używany? Ja kupiłem używkę , bo zależało mi na ramie chromo molibdenowej. Wymieniłem całe koła obręcze i szprychy. Obrecze wzmacniane rurką w środku , śmiga do dziś. Minus to prosta i trochę za wysoka rama :D .
dokładnie taki
https://www.olx.pl/oferta/piekny-ktm-ve ... ZACLS.html
ale jak ten jest aluminiowy , to jednak szukał bym z widelcem teleskopowym, ponieważ całe drgania przenoszone są na rowerzystę. Jak by był molibden to inna inszość i tylko kwestia jaki chcemy mieć widelec. Dobrze aby widelec teleskopowy miał blokadę.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nawet nie wiedziałem że KTM robi rowery.
Tak czy siak - wiesz Andrzej, dzięki za dawkę informacji, ale podrzucanie oferty na zasadzie "noo nie dokładnie taki bo lepiej jakby miał to albo tamto" - ja sobie tego nie znajdę raczej :D

Nie wiem jaki kupiłeś model KTM, no chyba że "rower KTM" to właśnie model w tym wypadku.

Nigdy nie składałem roweru czy wymieniałem elementy na rowerze, ale chętnie się nauczę. Narzędzia i miejsce warsztatowe mam.

Dlaczego sam sobie nie złożyłem tego nieszczęsnego Krossa?
Próbowałem, ale poległem, przerosło mnie to, a bałem się że coś uszkodzę i stracę gwarancję.
Biorąc pod uwagę co wyszło po złożeniu sprzętu przez serwis - jeszcze do jakiegoś srogiego wypadku by doszło po złożeniu przez amatora :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MDMA66
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: MDMA66 »

Proponuję odrazu pobawić się w konkretną firmę rowerową.
Specialized, Trek, Cannondale. Ja w zeszłym roku przed sezonem zapolowałem na Specialized Chisel HT 29" rama L, w kwocie 3525zł w sklepie bikeinn. To jest wszechstronny typ ramy hardtail na singletracki pojedziesz, z rodziną na wale 10km na h tyż i nie będzie to przerost formy nad treścią.
Jacek 1972t

Post autor: Jacek 1972t »

Wojtek pisze:
30 mar 2025, 17:55
Krossa siłą rzeczy nikomu nie mogę polecić :D
Jeśli chodzi o wybór roweru proponuję taki, który będzie wygodny, i będzie się podobał.

Trzeba pamiętać, że jakiego wyboru by nie dokonać, to ja dzielę każdy rower na dwie części:
Ramę i podzespoły, na te pierwszą najczęściej producent udziela gwarancji 5 lat w górę, bo rzadko ulega uszkodzeniu, które można rozpatrywać w formie gwarancji czyli wykazaniu wady fabrycznej.

Natomiast wszelkie podzespoły jak: hamulce, przerzutki, korby, koła, amortyzatory, to elementy eksploatacyjne i tu z gwarancją bywa różnie.

Osobiście mam od 2012 roku właśnie Krossa model Evado 5 i nie jestem w stanie napisać ile tysięcy km nim przejechałem.

Wymieniałem w nim kilka razy łańcuch, zawsze z tylną kasetę, dwa razy suport, kilka razy klocki hamulcowe, pęknięte szprychy, zużyte opony, w ubiegłym tygodniu dwa kółka zębate przerzutki.

Żona jeździ Krosnem model Lea 7, wcześniej miała Krossa hexagon, córka też ma Krossa model Hexagon X2 też już ma swoje lata.

Dla syna od małego zawsze kupowałem Krossy i potem spokojnie odsprzedawałem, obecnie ma kupionego kilka lat temu w Decathlon- nie Bitwin-a model 540.

Nigdy z w/w rowerami nie miałem w zasadzie żadnych problemów.
Plusem jest, że nie korzystam z serwisów, wszystkie wymiany/naprawy wykonuję sam.

Musisz zrobić sobie rodzinną wycieczkę do kilku sklepów z rowerami, usiąść może nawet się przejechać, wypytać i wybrać.

Przede wszystkim wygoda !!
Ostatnio zmieniony 30 mar 2025, 20:14 przez Jacek 1972t, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MDMA66

Nie zapominaj ze przed konkretnym zakupem z rozmiarem ramy wypadałoby zrobić pomiar własnego ciała. Jak.masz piniondz bike fiting pozniej się spłaca.
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Ja od 5 lat jeżdżę z żoną na Riverside 500. Foteliki na tył i jak dla mnie to więcej na rodzinne weekendowe wycieczki po kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów nie trzeba. Plus jest taki, że jak trzeba jakiś przegląd czy naprawę to podrzucasz do dowolnego sklepu Decathlon i ogarną temat. Nam się odpukać jeszcze żadna naprawa nie trafiła ale przeglądy to wygodna sprawa.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Nie wiem czy wiecie, ale ktoś opracował nowe siedzenie dla rowerów. Są dwie części i poruszają się one razem z biodrami.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

zelazny pisze:
30 mar 2025, 21:22
Nie wiem czy wiecie, ale ktoś opracował nowe siedzenie dla rowerów. Są dwie części i poruszają się one razem z biodrami.
Nie , ale wrzuć linka , ale są takie co się do d...y układają :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

zelazny pisze:
Mam wrażenie że gdzieś coś usłyszałeś i powtarzasz.

Polecam kabnał na Yoytoobe https://www.youtube.com/@WstalSprzedKompa
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Obejrzałem krótki filmik. Siedzenie jest podzielona na dwa ruchome elementy. Dla mnie spoko pomysł. Nie pamiętam gdzie to widziałem.
Pomysł jeszcze nie zdobył szerokiego rozgłosu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MDMA66 pisze:
30 mar 2025, 19:51
Proponuję odrazu pobawić się w konkretną firmę rowerową.
Specialized, Trek, Cannondale.
Spoko. Oni robią w ogóle rowery trekingowe?

Góral mnie nie interesi. Miałem jakiegoś Gianta. Oddałem.

W sumie to śmieszna historia, mogę się podzielić.

Pochodzę z pomorza, a siedzę w stolicy. Poprosiłem kiedyś ojca by mi przywiózł mój rower żebym miał na miejscu i nie rdzewiał gdzieś w garażu.
OK, "tylko zrobię tobie przegląd tu w sportowym". Whatever.
Przyjechał z nowym rowerem górskim. Dobieranym pod siebie.
"Masz synu i się ciesz".
W sklepie przełożyli chlapacze ze starego roweru na nowy. Komicznie to wyglądało. Ba, nawet haczyło o jedno koło. Zdemontowałem.
Od początku mi coś nie leżało w hamulcach i przerzutkach. Zabrałem do serwisu rowerowego.
Facet mnie pyta - panie, a dla kogo to ten rower? Kto tym jeździ?
No, niby ja.
Facet z niedowierzaniem - ale panie, kto to skręcał? To jest ustawione jak dla dziecka po komunii, że wcale siły nie trzeba używać a już 100% mocy idzie na hamulce.
Aha :) No to wyregulowali jak dla dorosłego.
Jednakże - jako że rower kupowany "zaocznie", bez mojej obecności, niestety nie był do mnie dopasowany. Oddałem go ojcu. Jeździ na nim do dziś :D

Tak więc to chyba taki protip dla wszystkich ojców ze starszym stażem - tak się załatwia jednoślady dla siebie :morda:

Wracając do tematu - podoba mi się koncepcja postawienia na jakąś konkretną ramę i dobraniem reszty pod siebie, choć z drugiej strony to pewnie wychodzi drożej, a zarazem może być po prostu overkillem ?

No bo, nie mając doświadczenia rowerowego poza tym że jeździło się na góralu za dzieciaka, nie bardzo mam podstawy by stwierdzić że to dobre, a to złe :D Coś jak świeżo upieczony kierowca auta tuż po odebraniu prawka.
MDMA66 pisze:
30 mar 2025, 19:51
To jest wszechstronny typ ramy hardtail na singletracki pojedziesz, z rodziną na wale 10km na h tyż i nie będzie to przerost formy nad treścią.
Wybacz, ale nie mam pojęcia o czym do mnie piszesz. Możesz jakąś książkę polecić czy inny słownik żeby to zrozumieć? :)
Jacek 1972t pisze:
30 mar 2025, 20:08
Musisz zrobić sobie rodzinną wycieczkę do kilku sklepów z rowerami, usiąść może nawet się przejechać, wypytać i wybrać.
Jak już będę miał jakieś tropy to mogę się przysiadać, ale tak totalnie w ciemno to trochę bez sensu.
Wiesz już jak skończyła się moja przygoda z wybieraniem roweru :D
Fakt faktem nie pozbyliśmy się naszego Krossa i nic więcej się nie działo po tych pierwszych śliwkach robaczywkach.
Może felerny egzemplarz był. Może sprzedawca o tym wiedział i dlatego było promo? Serio nie wiem.
Nie podoba mi się natomiast jak marka traktuje klientów.

Ale może jestem rozpuszczony i to jest normalne w branży rowerowej? Jednak jak nie przerabialiście reklamacji/gwarancji to możecie nawet nie wiedzieć.
Frey pisze:
30 mar 2025, 21:13
Ja od 5 lat jeżdżę z żoną na Riverside 500.
OK, dzięki za konkretną polecajkę.
Piterski pisze:
30 mar 2025, 21:31
Polecam kabnał na Yoytoobe
Na pierwszy rzut oka - góralowo i wyczynowo, czyli chyba nie ten kierunek.
zelazny pisze:
Nie wiem czy wiecie
Hej dzięki za dołożenie rzeczy nie na temat :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MDMA66

Hard Tail, czyli sztywna rama tył, amortyzator jest tylko z przodu. Kurcze jeśli uważacie ze to nie trekking, to naprawdę sprecyzujcie jaki to rower treningowy czym się cechuje.
Singletrack w Polsce to jednokierunkowe pętle gorskie, trochę adrenaliny fajna sprawa. Trasy na Wale powodziowym to wiadomo wolna jazda z rodzinką, bez spiny. Posłuchać przyrody, i gwizdów z oddali gości, co cisną na szosówkach, i "proszą" o usunięcie się z drogi...Wyjaśniłem?
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Wojtek pisze:
30 mar 2025, 23:18
Na pierwszy rzut oka - góralowo i wyczynowo, czyli chyba nie ten kierunek.
Niekoniecznie, bo by komfortowo jeździć długie dystanse potrzeba dobrze dobrać geometrię roweru, a o tym on sporo mówi i tłumaczy, jest też to dzielone siodełko żelaznego.
Generalnie treking to teraz trochę zamierający gatunek. Na jednym z forów podróżniczych czytałem o rowerach na eskapady, ale po tym jak uszkodziłem łękotkę w kolanie nie chcę się dołować i nie interesuje się tą tematyką.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
ODPOWIEDZ