Lista niepolecanych sprzedawców sprzętu audio

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Quarter
Gramofon: Thorens TD-125

Re: Lista niepolecanych sprzedawców sprzętu audio

Post autor: Quarter »

Obywatel pisze:
22 mar 2025, 13:42
Quarter pisze:
22 mar 2025, 12:46
że może jednak wyśle kiedyś, a kasy zwrócić nie może, bo wydał,
Co za złamany kutas... Obrazek
No niestety, ale olewam to, nieduża kasa w sumie (choć zawszeć to parę płyt by było). Szkoda życia, trzeba iść dalej, słońce świeci. Po prostu niech już nikt inny się na gada nie natnie tak jak ja.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Zgłoś to chociaż do OLX, żeby dziad odczuł jakieś konsekwencje.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Post autor: rafikdm »

Zgłoś na policję bo innych będzie robił w konia
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Jest opcja Zgłoś - taka flaga w prawym dolnym rogu ogłoszenia - mozna na jego dowolnym to zrobic, pokaże sie lista do wyboru, jest tez oszustwo. Zrób tak, jak zaczną drążyc o co chodzi to moze zmądrzeje i wysle albo odda kase. Zrób tak na jego kazdym ogłoszeniu...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Quarter

Mawis pisze:
22 mar 2025, 14:58
Jest opcja Zgłoś - taka flaga w prawym dolnym rogu ogłoszenia - mozna na jego dowolnym to zrobic, pokaże sie lista do wyboru, jest tez oszustwo. Zrób tak, jak zaczną drążyc o co chodzi to moze zmądrzeje i wysle albo odda kase. Zrób tak na jego kazdym ogłoszeniu...
Tak zrobiłem - zgłosiłem na OLX. W efekcie gość się "obraził" i napisał, że wysłałby już, ale jak go straszę to nie wie czy wyśle, itd. Takie kozaczenie krętacza. Olać to, nie spędzę 4 godzin na komisariacie składając zeznania w sprawie wykroczenia o "niskiej społecznej szkodliwości". Nauczka dla mnie na przyszłość, nawet niezbyt kosztowna.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wytłumacz gościowi że to jest typowe oszustwo internetowe, tam nie ma niskiej szkodliwości społecznej, wiem bo to przerabiałem z gramofonem. Raz jeden byłem na komisariacie, po roku dostałem zwrot kasy na konto i wyrok - dwie osoby po pół roku prac społecznych, obciążenie kosztami i zwrot kasy dla mnie.

Ja na będąc w Twojej sytuacji bym napisał gościowi że czekasz do środy na towar - masz go mieć w domu, nie na wysłanie, nie otrzymasz do środy, zgłaszasz sprawę. Taki kozak? Sprawdź go...
ps. w takiej sprawie, jako poszkodowanemu przysługuje Ci prawo do skarżenia wszelkich umorzeń itp.
Awatar użytkownika
kukiz 30

Post autor: kukiz 30 »

Dawaj na pały, nie ma co, dla zasady. Niech ćwok nie myśli że jest bezkarny. To nie ma znaczenia czy kasa mała czy duża. Takich pseudo handlarzy trzeba tępić w zarodku.
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Frey pisze:
22 mar 2025, 13:40
Dla mnie jak ktoś nie chce udostępnić mi tej opcji to jednoznaczny wałek. Sam też bez tej opcji nic nie sprzedaje.
Amen.
Obywatel pisze:
22 mar 2025, 14:12
Zgłoś to chociaż do OLX, żeby dziad odczuł jakieś konsekwencje.
Żarciki sobie stroisz. OLX powie: "trza było nalegać na przesyłki OLX".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

Wojtek pisze:
22 mar 2025, 19:21
Frey pisze:
22 mar 2025, 13:40
Dla mnie jak ktoś nie chce udostępnić mi tej opcji to jednoznaczny wałek. Sam też bez tej opcji nic nie sprzedaje.
Amen.
Panowie, nie wylewajcie dziecka z kąpielą, to że Piotr (pozdrawiam i współczuję) trafił na krętacza nie znaczy że wszyscy mają takie zamiary nie aktywując opcji sprzedaży przez Olx, z różnych przyczyn.
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Rekiniasty pisze:
22 mar 2025, 20:04
Panowie, nie wylewajcie dziecka z kąpielą, to że Piotr (pozdrawiam i współczuję) trafił na krętacza nie znaczy że wszyscy mają takie zamiary nie aktywując opcji sprzedaży przez Olx, z różnych przyczyn.
Te przyczyny to z gatunku osobistych, niezależnych czy może obiektywnych? :lol:
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Frey pisze:
22 mar 2025, 20:52
Te przyczyny to z gatunku osobistych, niezależnych czy może obiektywnych?
Widzisz, bywa różnie, olx prawie zawsze staje po stronie kupującego, i jak mam wysłać elektronikę to też nie ustawiam przesyłki olx. Jak coś się zepsuje po drodze to całość ryzyka jest po stronie sprzedawcy.
Druga sytuacja: wysyłasz przedmiot, kupujący stwierdza że uszkodzony, nie masz wyjścia i po otwarciu sporu musisz zgodzić się na zwrot. A co tam wyśle kupujący to już cholera wie, może być na przykład taki sam przedmiot tylko zepsuty, dobry od sprzedającego zostawia sobie i sprzedawca zostaje bez kasy i ze złomem w ręku. Tak że różnie to bywa, a ja już różne pierepałki przerabiałem na olx.
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

Właśnie, kolega Maciej mnie uprzedził z przypadkami szczególnymi, a o takim tu piszemy.
Ja również nie sprzedaję z wysyłką przez Olx, ale zawsze udostępniam odbiór osobisty.
Początkowy zamysł tego portalu był taki że sprzedajesz okolicznym z odbiorem osobistym, a skoro nie może lub nie chce odebrać, choć ma taka możliwość to trudno, niech kupuje z przesyłką na zasadach sprzedającego. Jeżeli nie ma opcji odbioru osobistego to już kupującego ryzyko, ja nigdy wtedy nie kupuję.
Nie można również pominąć faktu że aktualnie każda sprzedaż z przesyłką przez Olx jest rejestrowana i przekazywana (po spełnieniu warunków) wiadomo gdzie.
Moje wywody tyczą się zwykłych użytkowników prywatnych, nie mówimy tu o handlarzach, przedsiębiorcach itp.
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Panowie, nie wylewajcie dziecka z kąpielą. Nie każdy kupujący, który prosi o przesyłkę OLX będzie chciał Was oszukać :lol:

PS. Zaraz zrobi nam się jałowa dyskusja o tym, która strona powinna ponosić odpowiedzialność. Ja osobiście godzę się na to ryzyko jako sprzedający ale nie godzę się jako kupujący i przy tym pozostanę ;)
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
Quarter

Rekiniasty pisze:
22 mar 2025, 20:04
to że Piotr (pozdrawiam i współczuję) trafił na krętacza nie znaczy że wszyscy mają takie zamiary nie aktywując opcji sprzedaży przez Olx, z różnych przyczyn.
Dzięki Marku, też pozdrawiam cieplutko! Dziękuję wszystkim za opinie i wsparcie. Jak mawiają prawnicy, "co do zasady" macie rację - powininem gościa zgłosić na komendzie. Ale...raz, że to czas, który wolę poświęcić na odkuwanie się z problemów. Dwa - to nawet nie karton fajek. Trzy - mam taką satysfakcję, że raczej nikogo od "nas" nie natnie. Cztery - gość na początku brzmiał, jakby naprawdę świat mu się lekko zawalił. Ja coś o tym wiem, i wiem jak to jest jak musisz sprzedać na złomie stary akumulator z piwnicy, żeby kupić coś na kolację. Albo łazić po giełdzie elektronicznej, żeby sprzedać jakieś zalegające w piwnicy, kurewsko ciężkie UPS-y za parę zlotych na fajki, żeby przetrwać kolejny dzień. Wiem, że kiedy goście z Lombardu witają Cię per "cześć, co dzisiaj?", to brakuje Ci tych parunastu złotych na wysyłkę InPostem. Kozaczenie to gówniarstwo, ale...moż ma tak, jak ja miałem jeszcze niedawno?

A po PIĄTE (i najlepsze) - tak mnie wk....ł, że kliknąłem dziś coś, czego nie powinienem kliknąć. A jutro może kliknę jeszcze coś, czego też nie powinienem kliknąć. A jak przyjadą, to - mam nadzieję - będzie miło. Bardzo miło. Więc...może gość po prostu zrobił mi przysługę? :lol: :lol: :lol:

UPDATE

Jak już pisałem w wątku "'Kolekcje sprzętowe", sprzęt ostatecznie wczoraj dojechał. Dziś podpiąłem "na szybko" - działa, gra bardzo zacnie. Z racji tego, że również wczoraj dojechał, kupiony w przypływie wściekłości, Arcam FMJ CD23, odtwarzacz z innej zupełnie pólki (JEST BOSSSKI!), nie wiem jeszcze czy HK pójdzie cieszyć inne uszy czy jednak zostawię go jako zapas - Kolega @Amrowek miał rację, bardzo ładnie gra ten Harman.

Nie zmienia to faktu, że w przypadku EDWARDA z OLX zalecam tylko i wyłącznie pobranie lub wymuszenie przesyłki OLX (oczywiście poza odbiorem własnym). Jeszcze raz dzięki za wsparcie!
ODPOWIEDZ