No niestety, ale olewam to, nieduża kasa w sumie (choć zawszeć to parę płyt by było). Szkoda życia, trzeba iść dalej, słońce świeci. Po prostu niech już nikt inny się na gada nie natnie tak jak ja.
Lista niepolecanych sprzedawców sprzętu audio
- Quarter
- Gramofon: Thorens TD-125
Re: Lista niepolecanych sprzedawców sprzętu audio
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Zgłoś to chociaż do OLX, żeby dziad odczuł jakieś konsekwencje.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- rafikdm
- Gramofon: Sony ps x65c
Zgłoś na policję bo innych będzie robił w konia
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home
Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home
Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Jest opcja Zgłoś - taka flaga w prawym dolnym rogu ogłoszenia - mozna na jego dowolnym to zrobic, pokaże sie lista do wyboru, jest tez oszustwo. Zrób tak, jak zaczną drążyc o co chodzi to moze zmądrzeje i wysle albo odda kase. Zrób tak na jego kazdym ogłoszeniu...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Quarter
Tak zrobiłem - zgłosiłem na OLX. W efekcie gość się "obraził" i napisał, że wysłałby już, ale jak go straszę to nie wie czy wyśle, itd. Takie kozaczenie krętacza. Olać to, nie spędzę 4 godzin na komisariacie składając zeznania w sprawie wykroczenia o "niskiej społecznej szkodliwości". Nauczka dla mnie na przyszłość, nawet niezbyt kosztowna.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Wytłumacz gościowi że to jest typowe oszustwo internetowe, tam nie ma niskiej szkodliwości społecznej, wiem bo to przerabiałem z gramofonem. Raz jeden byłem na komisariacie, po roku dostałem zwrot kasy na konto i wyrok - dwie osoby po pół roku prac społecznych, obciążenie kosztami i zwrot kasy dla mnie.
Ja na będąc w Twojej sytuacji bym napisał gościowi że czekasz do środy na towar - masz go mieć w domu, nie na wysłanie, nie otrzymasz do środy, zgłaszasz sprawę. Taki kozak? Sprawdź go...
ps. w takiej sprawie, jako poszkodowanemu przysługuje Ci prawo do skarżenia wszelkich umorzeń itp.
Ja na będąc w Twojej sytuacji bym napisał gościowi że czekasz do środy na towar - masz go mieć w domu, nie na wysłanie, nie otrzymasz do środy, zgłaszasz sprawę. Taki kozak? Sprawdź go...
ps. w takiej sprawie, jako poszkodowanemu przysługuje Ci prawo do skarżenia wszelkich umorzeń itp.
- kukiz 30
Dawaj na pały, nie ma co, dla zasady. Niech ćwok nie myśli że jest bezkarny. To nie ma znaczenia czy kasa mała czy duża. Takich pseudo handlarzy trzeba tępić w zarodku.
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Amen.
Żarciki sobie stroisz. OLX powie: "trza było nalegać na przesyłki OLX".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: PL-70 L II
Panowie, nie wylewajcie dziecka z kąpielą, to że Piotr (pozdrawiam i współczuję) trafił na krętacza nie znaczy że wszyscy mają takie zamiary nie aktywując opcji sprzedaży przez Olx, z różnych przyczyn.
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Te przyczyny to z gatunku osobistych, niezależnych czy może obiektywnych?Rekiniasty pisze: ↑22 mar 2025, 20:04Panowie, nie wylewajcie dziecka z kąpielą, to że Piotr (pozdrawiam i współczuję) trafił na krętacza nie znaczy że wszyscy mają takie zamiary nie aktywując opcji sprzedaży przez Olx, z różnych przyczyn.

Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Widzisz, bywa różnie, olx prawie zawsze staje po stronie kupującego, i jak mam wysłać elektronikę to też nie ustawiam przesyłki olx. Jak coś się zepsuje po drodze to całość ryzyka jest po stronie sprzedawcy.
Druga sytuacja: wysyłasz przedmiot, kupujący stwierdza że uszkodzony, nie masz wyjścia i po otwarciu sporu musisz zgodzić się na zwrot. A co tam wyśle kupujący to już cholera wie, może być na przykład taki sam przedmiot tylko zepsuty, dobry od sprzedającego zostawia sobie i sprzedawca zostaje bez kasy i ze złomem w ręku. Tak że różnie to bywa, a ja już różne pierepałki przerabiałem na olx.
-
- Gramofon: PL-70 L II
Właśnie, kolega Maciej mnie uprzedził z przypadkami szczególnymi, a o takim tu piszemy.
Ja również nie sprzedaję z wysyłką przez Olx, ale zawsze udostępniam odbiór osobisty.
Początkowy zamysł tego portalu był taki że sprzedajesz okolicznym z odbiorem osobistym, a skoro nie może lub nie chce odebrać, choć ma taka możliwość to trudno, niech kupuje z przesyłką na zasadach sprzedającego. Jeżeli nie ma opcji odbioru osobistego to już kupującego ryzyko, ja nigdy wtedy nie kupuję.
Nie można również pominąć faktu że aktualnie każda sprzedaż z przesyłką przez Olx jest rejestrowana i przekazywana (po spełnieniu warunków) wiadomo gdzie.
Moje wywody tyczą się zwykłych użytkowników prywatnych, nie mówimy tu o handlarzach, przedsiębiorcach itp.
Ja również nie sprzedaję z wysyłką przez Olx, ale zawsze udostępniam odbiór osobisty.
Początkowy zamysł tego portalu był taki że sprzedajesz okolicznym z odbiorem osobistym, a skoro nie może lub nie chce odebrać, choć ma taka możliwość to trudno, niech kupuje z przesyłką na zasadach sprzedającego. Jeżeli nie ma opcji odbioru osobistego to już kupującego ryzyko, ja nigdy wtedy nie kupuję.
Nie można również pominąć faktu że aktualnie każda sprzedaż z przesyłką przez Olx jest rejestrowana i przekazywana (po spełnieniu warunków) wiadomo gdzie.
Moje wywody tyczą się zwykłych użytkowników prywatnych, nie mówimy tu o handlarzach, przedsiębiorcach itp.
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Panowie, nie wylewajcie dziecka z kąpielą. Nie każdy kupujący, który prosi o przesyłkę OLX będzie chciał Was oszukać 
PS. Zaraz zrobi nam się jałowa dyskusja o tym, która strona powinna ponosić odpowiedzialność. Ja osobiście godzę się na to ryzyko jako sprzedający ale nie godzę się jako kupujący i przy tym pozostanę

PS. Zaraz zrobi nam się jałowa dyskusja o tym, która strona powinna ponosić odpowiedzialność. Ja osobiście godzę się na to ryzyko jako sprzedający ale nie godzę się jako kupujący i przy tym pozostanę

Dual 604 || Dual M20E || Buphono
- Quarter
Dzięki Marku, też pozdrawiam cieplutko! Dziękuję wszystkim za opinie i wsparcie. Jak mawiają prawnicy, "co do zasady" macie rację - powininem gościa zgłosić na komendzie. Ale...raz, że to czas, który wolę poświęcić na odkuwanie się z problemów. Dwa - to nawet nie karton fajek. Trzy - mam taką satysfakcję, że raczej nikogo od "nas" nie natnie. Cztery - gość na początku brzmiał, jakby naprawdę świat mu się lekko zawalił. Ja coś o tym wiem, i wiem jak to jest jak musisz sprzedać na złomie stary akumulator z piwnicy, żeby kupić coś na kolację. Albo łazić po giełdzie elektronicznej, żeby sprzedać jakieś zalegające w piwnicy, kurewsko ciężkie UPS-y za parę zlotych na fajki, żeby przetrwać kolejny dzień. Wiem, że kiedy goście z Lombardu witają Cię per "cześć, co dzisiaj?", to brakuje Ci tych parunastu złotych na wysyłkę InPostem. Kozaczenie to gówniarstwo, ale...moż ma tak, jak ja miałem jeszcze niedawno?Rekiniasty pisze: ↑22 mar 2025, 20:04to że Piotr (pozdrawiam i współczuję) trafił na krętacza nie znaczy że wszyscy mają takie zamiary nie aktywując opcji sprzedaży przez Olx, z różnych przyczyn.
A po PIĄTE (i najlepsze) - tak mnie wk....ł, że kliknąłem dziś coś, czego nie powinienem kliknąć. A jutro może kliknę jeszcze coś, czego też nie powinienem kliknąć. A jak przyjadą, to - mam nadzieję - będzie miło. Bardzo miło. Więc...może gość po prostu zrobił mi przysługę?

UPDATE
Jak już pisałem w wątku "'Kolekcje sprzętowe", sprzęt ostatecznie wczoraj dojechał. Dziś podpiąłem "na szybko" - działa, gra bardzo zacnie. Z racji tego, że również wczoraj dojechał, kupiony w przypływie wściekłości, Arcam FMJ CD23, odtwarzacz z innej zupełnie pólki (JEST BOSSSKI!), nie wiem jeszcze czy HK pójdzie cieszyć inne uszy czy jednak zostawię go jako zapas - Kolega @Amrowek miał rację, bardzo ładnie gra ten Harman.
Nie zmienia to faktu, że w przypadku EDWARDA z OLX zalecam tylko i wyłącznie pobranie lub wymuszenie przesyłki OLX (oczywiście poza odbiorem własnym). Jeszcze raz dzięki za wsparcie!