Wzmacniacze zintegrowane a jakość ich sekcji phono??

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kill3r
Gramofon: Dual 604

Wzmacniacze zintegrowane a jakość ich sekcji phono??

Post autor: Kill3r »

Próbowałem znaleźć podobny wątek na tym forum ale niestety mi się nie udało.
Chciałbym zapytać Was czy używacie przedwzmacniaczy wbudowanych w Wasze wzmacniacze/amplitunery czy dedykowanych do tego celu urządzeń. Aktualnie posiadam wzmacniacz zintegrowany Marantz PM8006.
Próbowałem znaleźć cokolwiek w internecie i tylko co nieco wspominają o tym konkretnym modelu i jego sekcji Phono na forum Stevena Hoffmana. Czy ktoś z Was posiada takie lub podobne urządzenie oraz może się wypowiedzieć w tym temacie ?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2025, 23:32 przez Kill3r, łącznie zmieniany 1 raz.
"The only source of knowledge is experience."

[Dual 604 + Shure M91 | Onkyo C-7030]
[Marantz PM8006 | FiiO K7 | Pylon Diamond 28]
[Sennheiser HD660S2 | Sennheiser Momentum M2 | Bose QuietComfort 35 | + FiiO Q11]
Awatar użytkownika
pawelgrab

Re: Wzmacniacze zintegrowane a jakość ich sekcji phono??

Post autor: pawelgrab »

Kill3r pisze:
17 mar 2025, 19:22
Marantz PM8006

fajny klocek, ale większość na sme i te tegosz scalaki - sekcja phono to nie teges jednak trza coś takiego, żeby samo stało na półce, byle co ale oddzielny klocek od maranzta ;)
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Jak chcesz dobre winylowe granie to musisz zakupić dobre zewnętrzne pre.
Temat przerobiłem i tu kompromisu nie ma.
W mojej yamaszce A S 701 pre takie sobie jak w Twoim maranzu :D :D .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Jozi pisze:
17 mar 2025, 20:06
to musisz zakupić dobre zewnętrzne pre.
Temat przerobiłem i tu kompromisu nie ma
zgadzam się :obscene-drinkingbuddies: :obscene-drinkingcheers: szkoda tracić nutek :music-listening:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Kill3r

Czyli tak jak myślałem potrzeba zewnętrznego przedwzmacniacza. Za tydzień postaram się zorganizować na testy Lemman Black Cube. Z tego co widzę po Waszych opisach to macie customowe urządzenia.

[Sennheiser HD660S2 | Sennheiser Momentum M2 | Bose QuietComfort 35 | + FiiO Q11]
aldek

Post autor: aldek »

Przejrzałem sekcję przedwzmacniacza tego Twojego Marantza i tam naprawdę nie jest tak źle, wspomniana w wątku Yamaha A-S 701 to prosty układ na jednym opampie. Czyli budżetowy standard od lat 90, męczenie buły, opampowe granie, nic więcej:
yamaha AS701.png
Tymczasem Marantz, no kochani, ni ma bidy. Stopień wejściowy rozbudowany. Aczkolwiek brak wejścia MC to za te pieniądze skucha, ale patrząc na schemat, nie jest to przyoszczędzone jak to mają teraz we zwyczaju.
Także ja bym tak tego Marantza pochopnie nie skreślał, nie uprzedzaj się do niego, pierwsze lepsze osobne pre może wcale nie być lepsze :)
Załączniki
marantzpm8006.png
Awatar użytkownika
Kill3r

Bardzo dziękuję za analizę techniczną. Na tą chwilę jestem bardzo zaskoczony jak płyty winylowe zagrały w moim systemie. Pierwsze co chce wymienić to igła (nowa jest już wysłana, Wojtek dzięki za pomoc). Jestem ciekaw, jaki poziom reprezentuje wbudowane phono vs external. Czyli od jakiego pułapu można usłyszeć coś więcej/lepiej/dokładniej.

aldek

Post autor: aldek »

Oj tam zaraz analiza techniczna. Porównałem te dwa schematy, by pokazać, że ogólny pogląd, że zawsze osobny preamp jest lepszy, nie zawsze bywa prawdziwy.
Sam się zdziwiłem, że ten Marantz tak się przyłożył, bo od lat 90. standard takich wbudowanych w wzmacniacze zintegrowane gramofonowych preampów to jest taki właśnie, jak w tej Yamasze, jeden opamp, (często dosłownie jeden, wspólny dla dwu kanałów), parę kondensatorów, noale za to obowiązkowo złote złącza :)
Czasy, gdy w wzmakach Yamahy czy Onkyo z średnio-wyższej półki były przełączniki pojemności wkładki, albo chociaż MM/MC odeszły w zapomnienie.
Sam przechodziłem Twoją drogę, i z wielkim zdumieniem odkryłem, że układ oparty na trzytranzystorowym, archaicznym scalaku (nie jest to wzmacniacz operacyjny tylko dosłownie trzy tranzystory) z lat 70. gra lepiej, niż taki „standardowy” przedwzmacniacz na jednym opampie NJM, który oblepiał dźwięk tym swoim bułowatym basem.
Chociaż, co kto lubi. Wiadomo.
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-50 II

Post autor: Robert_p »

Bardzo ciekawy temat i wnioski które wyciągnął Aldek interesujące. Zapewne zewnętrzny pre zrobi robotę tylko pytanie jakiej klasy w odniesieniu do posiadanego wbudowanego. Też się zastanawiam jak by wypadł mój wbudowany w porównaniu do zewnętrznego. Pytanie jakiego? Musiałby mieć MC to jedyny pewnie :) Optymalny bylby test ale to już nie takie proste.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, HD990, B&W 703 s3
Awatar użytkownika
Kill3r

Zgadza się, temat moim zdaniem rozwojowy bo każdy z nas stanie przed takim samym dylematem (no chyba, że czarny krążek nie przypadnie komuś do gustu). Na zagranicznych forach udało mi się odnaleźć szczątkowe informacje (na temat mojego modelu), że dopiero powyżej 500 USD zainwestowanego w zewnetrzny przedwzmacniacz dało jakąkolwiek poprawę sceny/jakości dźwięku. Ale jak wiemy są to bardzo subiektywne opinnie i wszystko zależy od reszty toru audio i od samego słuchacza. Fakt faktem wczoraj jak przesłuchałem płytę Adele to moje pylony zabrzmiały tak jak nigdy do tej pory (w porównaniu do płyty CD/streamingu).

ODPOWIEDZ