Audio Technica LP120X z wkładką MC Denon 103R

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
fal

Re: Audio Technica LP120X z wkładką MC Denon 103R

Post autor: fal »

dale pisze:
26 lut 2025, 12:15
A czytałeś czy może oglądałeś na YT o odłączaniu preampa w Twoim AT ? Bo nawet w wypadku podpięcia zewnętrznego pre i wyłączeniu wewnętrznego przełącznikiem, sygnał nie leci tak czystym torem jak powinien.
Tak zagłębiałem się w temat jednak wszystko co jest w sieci dotyczy wersji bez X , podobno ten problem w wersji z X nie występuje
fal

Jacek 1972t pisze:
26 lut 2025, 15:10
Jeśli jesze tego nie zrobiłeś, obejrzyj filmik z linku.
https://www.youtube.com/watch?v=4NT67ii04uQ
Kiedyś to przerabiałem z gramofonem AT-LP 120.
viewtopic.php?t=10207&start=15#p206343
Może nie doczytałem, ale jeśli nadal masz wbudowany w gramofonie przedwzmacniacz musisz go usunąć.
To co opisujesz dotyczy modelu bez X podobno zaznaczam podobno ten problem nie istnieje w modelach z X w tych modelach cały przedwzmacniacz wygląda zupełnie inaczej do tego na wyjściach z gramofonu jest gniazdo chinch a nie kabel z wtyczkami chinch.
Jacek 1972t

Post autor: Jacek 1972t »

fal pisze:
26 lut 2025, 18:29
To co opisujesz dotyczy modelu bez X
Ok. Może masz rację, natomiast żeby się upewnić trzeba zobaczyć jak prowadzone są ścieżki na PCB wbudowanego przedwzmacniacza.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

fal pisze:
26 lut 2025, 18:29
podobno ten problem nie istnieje w modelach z X w tych modelach cały przedwzmacniacz wygląda zupełnie inaczej do tego na wyjściach z gramofonu jest gniazdo chinch a nie kabel z wtyczkami chinch.
To jaki problem zdjąć talerz zablokować ramię i fru do góry nogami, kilka wkrętów i już masz na oczach ,czy jest problem , czy nie ?
Jeśli jest ,to lutownica w dłoń i kable bezpośrednio z ramienia do konektów przylutować . Po problemie.
Jak rozkręcisz i czegoś nie będziesz wiedział ,to zdjęcie wrzuć i dostaniesz odpowiedź . 8-)
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

No właśnie może być konieczna głębsza sekcja, bo nie pamiętam czy tam nie jest to czymś zasłonięte.
Jednak, niezależnie od tego jak jest rozwiązane, zalecał bym mimo wszystko fizyczne ominięcie. Sygnał z wkładki, przed wzmocnieniem jest bardzo wrażliwy na wpływ. Ale nic na siłę i na już :)
fal

Wczoraj byłem w empiku kupiłem płytę Diana Krall Wallflower wydanie czeskie zapodałem na talerz i jakość która popłynęła z igły mnie zszokowała. To jest aż niemożliwe żeby była taka różnica między płytami a jednak jest i to przepaść gigantyczna. Trochę zgłupiałem bo gdyby tak grały wszystkie płyty to ja nie muszę nic zmieniać w moim torze , tylko rodzi się pytanie co dalej ? Jak trafiać na te bardzo dobre realizacje czy gwarantem jakości jest tylko cena ? Za Krall zapłaciłem coś około 230 pln wszystkie inne płyty które posiadam nie przekraczały raczej 120 pln.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Najlepsza płyta jaką mam kosztowała 60 PLN. Także cena to niespecjalnie wyznacznik. Czasem się przekłada a czasem nie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

fal pisze:
08 mar 2025, 14:54
Jak trafiać na te bardzo dobre realizacje
Opinie przede wszystkim. Działy płytowe na forum wokół tego się kręcą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
fal

Jakoś tak się wydarzyło, że trafiłem do empik i przytargałem Daft Punk wydanie Columbia no i znowu szok winyl gra lepiej niż CD i streaming. Nie ukrywam, że jestem z tego faktu mega zadowolony bo to co zmieniłem w analogu to jest mega progres.
Wiem jedno jestem na początku drogi z marnym drapakiem a już jest dobrze ba bardzo dobrze a wiem , że może być już tylko lepiej i lepiej.
ODPOWIEDZ