Andrzeju nie kombinuj, wydrukuj Stevensona do Sony, ustaw przesięg na 49mm tak jak Dominik Ci radził i ustaw wkładkę wg tego szablonu.
Dla mnie to to już jest jakaś niepotrzebna kombinacja.
Albo 49mm albo szablon, a nie "pierw jedno potem drugie" bo robisz chłopowi wodę z mózgu
Najprościej odmierzyć sobie ten dystans i heja, a szablon to jak mamy więcej czasu i cierpliwości.
Obydwie metody są prawidłowe.
Moja teoria:
Potrzeba wkładki ustawionej od czapy żeby Sony grał dobrze
A niby czemu uważasz, że wodę z mózgu.
Ustawiam 49mm przesięg i później headshel do ramienia i sprawdzam na szablonie jak to wygląda pod względem azymutu i to jest woda z mózgu?
Ta , na oko, na ucho i na nos
Andy ustawił na oko- do szablonu , na ucho -dobrze grało , ale nos mu podpowiedzial , żeby wrzucić fotkę na forum .
I się zaczęło , wyobrażam sobie, jak wszyscy patrząc ze zdziwieniem mówili -coś to ku... krzywo jest
Jutro może w końcu zobaczymy fotki już wyprostowane
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego .
Też bym sie trzymał Sony'owego 49mm , zaraz wyjdzie że każdy ma inne narzędzie do ustawiania i 10 teorii na temat poprawnego ustawienia sie zrobi
Chyba forum jest po to by wymieniać się informacjami, spostrzeżeniami, wiedzą etc.
Przynajmniej ja tak uważam, jak się mylę to mnie porawcie .
Jak wkładkę ustawiam w soniaczu to ustawiam żelazne 49mm, zakręcam wkładkę w headshelu śrubkami tak, bym mógł ja korygować, zakładam do ramienia i sprawdzam na szablonie azymuty na punktach, ewentualnie koryguję i dokręcam. Póżniej sprawdzam szablonem położenie ramienia w stosunku do płyty tzn. równoległość VTA
Jeżeli źle robię to proszę o uświadomienie mnie gdzie tkwi błąd, jak należy robić to inaczej.
By nie było 10 teorii, można opracować jedną .
A niby czemu uważasz, że wodę z mózgu.
Ustawiam 49mm przesięg i później headshel do ramienia i sprawdzam na szablonie
Bo przebieg i azymut to nie dwa osobne ustawienia tylko jedno i to samo i powinny być ustawiane wg jednej geometrii/szablonu.
Nie ma co młodym mieszać bo potem ktoś ustawia ovehang wg fabryki a azymut ustawiają losowym szablonem z kroplami. To jest zupełnie niepoprawnie.
Jeżeli Twój szablon jest na geometrię fabryczna to od biedy to ujdzie. Ale jak ustawisz overhang fabryczny a azymut geodyskiem to to jest zupełnie źle.
Z dyskusji wnioskuję, że Józkowi chodzi o to, że ustawia grot na przysieg 49mm. A przy pomocy kresek na szablonie koryguje ustawienie tak aby body wkładki złapało równoległości / prostopadłości (w zależności jak patrzeć) względem koszyka, przy jednoczesnym założeniu że grot pozostaje nadal w odległości 49mm od kołnierza koszyka.
Dokładnie o tym piszę. Ustawia się to jednym szablonem. Overhang i kąt to nierozłączną para. Muszą być z tej samej geometrii/ tego samego szablonu. Bo jak nie są to jest rozjazd i więcej to szkodzi niż ustawienie na oko równoleglości do headshella i overhangu fabrycznego.
Jozi nie ustawia do headshella tylko do szablonu a przynajmniej tak napisał.
No chyba że nad interpretuje i na szablonie sprawdza przebieg. Ale to cz mu nie ustawiać od razu na szablonie?
Dokładnie o tym piszę. Ustawia się to jednym szablonem. Overhang i kąt to nierozłączną para. Muszą być z tej samej geometrii/ tego samego szablonu. Bo jak nie są to jest rozjazd i więcej to szkodzi niż ustawienie na oko równoleglości do headshella i overhangu fabrycznego.
Jozi nie ustawia do headshella tylko do szablonu a przynajmniej tak napisał.
No chyba że nad interpretuje i na szablonie sprawdza przebieg. Ale to cz mu nie ustawiać od razu na szablonie?
Ustawiam na szablonie 49mm i zakręcam dość mocno a później koryguję to wg stevensona do sony, zarówno kąt jak i overang z jednego szablonu.
Szablony zarówno do technicsa jak i sony mam zamocowane obustronnie na cienkiej macie filcowej tak by się mi nie ruszało i luzu na szpindlu nie było. Żadnych innych wynalazków nie używam.
To tyle i aż tyle, czy robię niepoprawnie?
Tak jak Dominik pisał, staram się zachować te 49mm.
Dopiero po ustawieniu i zamocowaniu wkładki sprawdzam VTA ( położenie rurki do płyty), bo jak wiadomo sony to jest porządny gramofon .
Czyli 49 to wstępne ustawienie a potem i tak to robisz z szablonu. I to jest jak najbardziej ok.
Tylko potem takie opisy (nie jak ten ostatni ale wczesniejsze) czytają początkujący i ustawiają overhang fabryczny, najczęściej blisko Stewensons a potem biorą jakiegoś dwukropkowegp Baerwalda czy inny geodisk i według niego ubstawiają tylko azymut.
Czyli 49 to wstępne ustawienie a potem i tak to robisz z szablonu. I to jest jak najbardziej ok.
Tylko potem takie opisy (nie jak ten ostatni ale wczesniejsze) czytają początkujący i ustawiają overhang fabryczny, najczęściej blisko Stewensons a potem biorą jakiegoś dwukropkowegp Baerwalda czy inny geodisk i według niego ubstawiają tylko azymut.
Eee to o tym nawet nie pomyślałem, ja nawet jak całkiem świeżak byłem to technicsa SL 3210 wg stevensona ustawiałem, żadne jakieś dziwne wynalazki
A jak miałem duale to tam nie było ustawiania tylko załóż i graj .