amrowek pisze: ↑06 mar 2025, 21:13
czyli ...generacja szablonu pod PSX-65 mnie czeka, a tak się podjarałęm tym geo-disciem, .....
Widzisz, Sony z jakiegoś powodu zastosowało pewną geometrię gdzie punkty zerowe błędu są ustawione wg ich widzimisię - tzn, punkt wewnętrzny jest praktycznie na najmniejszym sensownym promieniu a punkt zewnętrzny prawie w środku, wychodzi względnie niewielki overhang bo 13 mm. To ma swoje wady i zalety. Możesz zerknąć na rysunek zassany z Ebay, najbardziej zbliżona "markowa" geometria to Stevenson i taki szablon wydrukujesz automatycznie z generatora bez kłopotu. Jeśli chcesz idealny zgodny z fabryką to musisz pokręcić ustawieniami "generatora protractorów" - oczywiście tylko zmieniając wielkość płyty - zostawiając w spokoju odległość ramię oś obrotu talerza (222) tak by wydrukować coś co ma zera błędu na 58 i 103 (geometrię wybrać jakąś, to i tak będzie "dokręcone" na wymiar.
Zwróciłem uwagę na kąt wkładki bo to znaczy, że jednak odjechałeś mocno od zamysłu konstruktora do tego wystraszyłeś mnie tym uniwersalnym szablonem, ja użytkowanie x65 zaczął bym od geometrii fabrycznej bo będziesz się miał do czego odnieść przy dalszych zmianach.
Dodatkowo, na obrazku z wymiarami widać, że nawet przy zupełnie innych geometriach i większych przesięgach kąt położenia wkładki różni się max 3 stopnie od fabrycznych 20. To nie było by chyba aż tak widoczne...