Ostatnio oglądałem...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
daru0105

Re: Ostatnio oglądałem...

Post autor: daru0105 »

martin.h pisze:
08 sty 2025, 22:04
daru0105 pisze:
08 sty 2025, 12:29
Wzgórze Psów
Netflix.
Na razie 1 odcinek obejrzałem. Jak dla mnie to rewelka!
Jprd znowu mikrofony w dupie :lol:
A to fakt. Żona chora na grypę no to nie dało się głośniej, musiałem napisy polskie zapodać :roll:
Bo taki bełkot że nie dało się oglądać ze zrozumieniem.
Typowe dla polskich produkcji ostatnio
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

O dźwięku w polskich filmach.

Michał Fojcik reżyser dźwięku i członek amerykańskiego stowarzyszenia Motion Picture Sound Editors.
https://rozrywka.spidersweb.pl/polskie- ... ac-problem

Aleksander Musiałowski, reżyser dźwięku z Wytwórni Filmów Dokumentalnych i Fabularnych, członek Polskiej Akademii Filmowej.
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114 ... perta.html
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

Tłumaczenia o nagrywaniu "szumów ulicy" itp. można włożyć między bajki, bo nawet średniozaawansowane zestawy słuchawkowe/słuchawki do telefonu mają systemy kasowania hałasu, nie wspominając już o zaawansowanych programach opartych o AI, więc tak naprawdę jedynym czynnikiem jest oszczędzanie na postprodukcji. A że w polskim "przemyśle" kinematograficznym oszczędza się wszędzie i na wszystkim jak tylko się da, łącznie z ru**aniem na pieniądze statystów i specjalistów/konsultantów jakiejś dziedziny (mam taki przykład w rodzinie) wie każdy kto się z tym środowiskiem zetknął.
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

daru0105 pisze:
08 sty 2025, 12:29
Wzgórze Psów
Netflix.
Na razie 1 odcinek obejrzałem. Jak dla mnie to rewelka!
Ameryki nie odkryję...Żulczyk pisze świetne książki a Więckiewicz mistrzem jest i basta.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
kinky

Też obejrzałem Wzgórze Psów, dobry.
W temacie niezrozumiałych dialogów: 3 odcinki obejrzałem z dźwiękiem przez wzmak i kolumny, zupełnie ok, poza kilkoma momentami wszystko zrozumiałe. 2 ostatnie via tv i tu było zdecydowanie gorzej. Macie podobne obserwacje?

Yellowstone.
Szkoda, szkoda, że to już koniec. Ładnie rozegrane.
Fajnie Sheridan sam z siebie się pośmiał i pokazał swoje prywatne ranczo. Scena w baraku gdzie jako Travis żegna się ze wszystkimi kowbojami też sympatyczna, symboliczne pożegnanie z serialem i obsadą.
Myślałem, że ta zołza Beth w końcu dostanie za swoje, ale złego diabli nie biorą :lol:

Lioness, S02.
Znowu Sheridan zgrywa aroganckiego twardziela, chyba to polubił :D
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Ciekawe czy będzie sezon 2
Załączniki
Abc.jpg
Abc.jpg (20.8 KiB) Przejrzano 1769 razy
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

kinky pisze:
11 sty 2025, 12:22
Też obejrzałem Wzgórze Psów, dobry.
W temacie niezrozumiałych dialogów: 3 odcinki obejrzałem z dźwiękiem przez wzmak i kolumny, zupełnie ok, poza kilkoma momentami wszystko zrozumiałe. 2 ostatnie via tv i tu było zdecydowanie gorzej. Macie podobne obserwacje?

Yellowstone.
Szkoda, szkoda, że to już koniec. Ładnie rozegrane.
Fajnie Sheridan sam z siebie się pośmiał i pokazał swoje prywatne ranczo. Scena w baraku gdzie jako Travis żegna się ze wszystkimi kowbojami też sympatyczna, symboliczne pożegnanie z serialem i obsadą.
Myślałem, że ta zołza Beth w końcu dostanie za swoje, ale złego diabli nie biorą :lol:

Lioness, S02.
Znowu Sheridan zgrywa aroganckiego twardziela, chyba to polubił :D
Na Boga! Nie spojleruj Maciek, 3 odcinki do konca mi zostaly kurde...

Wzgorze psow - same niezbyt dobre recencje trafiam a wy tu chwalicie... :think:
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kinky

Mawis pisze:
11 sty 2025, 13:22
A o którym serialu mówisz Macieju? :D
Ok, ok, sorry!!! :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kinky pisze:
11 sty 2025, 13:40
Oj tam Mejwi prosi Ciebie o informację jak się kończy, bo już nie może się doczekać. Ja znam Maćka, on tylko tak kokietuje, a wiedzieć woli wcześniej by się nie denerwować.
Nie bądź taki i powiedz Macieju, też jestem ciekaw.
Awatar użytkownika
kinky

Właśnie trafiłem na wpis Jakuba Żulczyka o dźwięku we Wzgórzu Psów. Wklejam całość dla nie fejsbukowych kolegów.
https://www.facebook.com/jakub.zulczyk/ ... svEHim5Ffl
W komentarzu J. Ż. wkleił link do podobnej dyskusji, ale o serialach angielskojęzycznych:
https://www.reddit.com/r/television/com ... ?rdt=63940

"Wzgórze" poszło w świat, wzbudza reakcje, jednak przewija się w Waszych reakcjach krytyka złego udźwiękowienia i słabo słyszalnych dialogów. Nie jest to pierwsza i ostatnia polska produkcja rąbana za zły dźwięk. Hejt na polskie produkcje za źle słyszalne dialogi trwa od lat. Muszę tutaj jednak stanąć w obronie moich koleżanek i kolegów, nie tylko autorów dźwięku we "Wzgórzu" ale polskich filmowców w ogóle. Oczywiście nie chcę robić z Was głupków, sugerować że jesteście głusi i tak naprawdę wszystko jest ok. Rozumiem, że to frustrujące. Ten problem ma jednak inne przyczyny niż te, że akurat Polacy nie potrafią dźwięku dobrze nagrać i zmiksować.
Zanim jednak zacznę się mądrzyć - zakładam, że oglądasz "Wzgórze" i inne polskie produkcje na w miarę nowym telewizorze, a dźwięk leci z głośników wbudowanych fabrycznie w tenże telewizor. Nie chcę być bezczelny i pisać "kup kino domowe/włącz napisy". Zmiana ustawień dźwięku w telewizorze z dolby surround/5.1/7.1 na zwykłe stereo powinna jednak ZDECYDOWANIE pomóc przy tej i następnych polskich produkcjach.
A teraz tak. Przyczyn, dla których oglądając w domu polskie kino ch*ja słyszysz jest kilka i niestety nakładają się one na siebie.
Pierwszą z nich jest specyfikacja miksu, której wymagają od producentów wszystkie serwisy streamingowe. Zdecydowana większość ludzi ogląda streaming na telefonie ze słuchawkami w uszach. Stety, bądź niestety tak jest i to ten użytkownik jest najważniejszy i do niego, nie do widza "telewizorowego" jest dostosowana wymagana specyfikacja.
Drugą z nich są właśnie nasze telewizory. Bardzo trudno jest zmiksować tyle informacji dźwiękowej tak, aby była dobrze słyszalna na basicowych głośnikach. Seriale produkuje się dzisiaj podobnie jak filmy. Używa się dźwięku z planu, który trzeba połączyć z muzyką i dźwiękiem z postprodukcji, efektami specjalnymi etc. Nie dogrywa się raczej dialogu w studio, chyba że jest taka potrzeba montażowa. Bardzo trudno upchać to wszystko w wąskie pasmo telewizorowego głośnika. Jeszcze raz, ja nie chcę być bezczelny i mówić "kupcie sobie kino domowe".
Dwa powyższe problemy nie są charakterystyczne dla polskiego kina. Narzekanie i dyskusje ciągną się po całym świecie. W komentarzu podklejam
dla przykładu bardzo popularny wątek na ten temat na reddicie. Źle słyszalne dialogi macie zdecydowanej większości filmów i seriali na streamingach, tylko w przypadku produkcji zagranicznych nie zwracacie na to uwagi, bo oglądacie je z napisami lub lektorem - i dlatego możemy przejść do problemu trzeciego. Są nim nasze mózgi.
Zakładam, że wszyscy z nas obejrzeliśmy w życiu więcej produkcji oryginalnych niż polskich. Jak wyżej, oglądaliśmy je z napisami, albo z dziwnym polskim wynalazkiem, który nazywa się lektor. Wszyscy wiemy, czym lektor jest - dodatkową ścieżką tłumaczonej ścieżki dialogowej, bardzo głośnej i wyraźnej, nałożonej na cały oryginalny dźwięk i spłaszczającej i ściszającej go do tła. Wychował nas śp Tomasz Knapik, który mówił GŁOŚNO i WYRAŹNIE. Tak czy siak, my jesteśmy nieprzyzwyczajeni do słuchania dialogów z oryginalnej ścieżki dźwiękowej. Nasz mózg ich nie lubi, jest zmuszony do wysiłku. To trochę jak jazda samochodem bez google maps dla kogoś, kto jeździ od zawsze na nawigacji.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem i nikogo nie obraziłem. Pogrzebcie w ustawieniach. Jak najlepszych seansów, wszystkich filmów i seriali na wszystkich platformach.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Aaaa czyli się wyjaśniło! Jak gówno słychać, znaczy siem hejt na polskie produkcje :lol:
Bravo dla tego Pana!
Awatar użytkownika
kinky

darkman pisze:
11 sty 2025, 13:45
kinky pisze:
Oj tam Mejwi prosi Ciebie o informację jak się kończy, bo już nie może się doczekać. Ja znam Maćka, on tylko tak kokietuje, a wiedzieć woli wcześniej by się nie denerwować.
Hmm... Jeśli chodzi o Yellowstone i Beth, to koledzy tutaj już wcześniej pisali, że ponoć będzie sequel z dalszymi losami Beth i Rippa.
To nie ja więc zaspoilerowałem, umywam ręce! :D
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dobra jak nie to nie! To ja Mejwowi opowiem :happy-smileyflower:
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
Mawis pisze:
11 sty 2025, 13:22
Ok, ok, sorry!!! :)
Yellowstone...

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
11 sty 2025, 13:53
darkman pisze:
11 sty 2025, 13:45
kinky pisze:
Hmm... Jeśli chodzi o Yellowstone i Beth, to koledzy tutaj już wcześniej pisali, że ponoć będzie sequel z dalszymi losami Beth i Rippa.
To nie ja więc zaspoilerowałem, umywam ręce! :D
Staram sie nie czytać :mrgreen: jeszcze 3 odcinki, pewnie dzis wieczorkiem pojdzie. Chodz Beth mnie wkurwia, to jest ten typ ktory mozna jednoczesnie kochać i nienawidzic :D Przyczepila sie do tego Jamiego od dziecka i zyc mu nie daje :twisted:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ