Igła do Denon DP-400
-
Igła do Denon DP-400
Witam.
Jestem świeży w temacie gramofonów. Kupiłem ostatnio Denon DP-400. Jakość dźwięku wydaje się bardzo fajna, choć zapewne na innych igłach czy gramofonach jest o wiele lepsza. Przeszkadza mi jednak to, że odtwarzana muzyka gra bardzo cicho. Na kinie domowym Denona, dźwięk z gramofonu przy volume na poziomie 70 odpowiada volume około 35-40 dźwiękowi z YouTube czy kablówki.
W związku z tym czy polecilibyście wymianę igły, tudzież wkładki?
Nie chciałbym inwestować dużych pieniędzy. Max to 400-500 złotych. Czy w takiej kwocie to ma wogóle sens ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Jestem świeży w temacie gramofonów. Kupiłem ostatnio Denon DP-400. Jakość dźwięku wydaje się bardzo fajna, choć zapewne na innych igłach czy gramofonach jest o wiele lepsza. Przeszkadza mi jednak to, że odtwarzana muzyka gra bardzo cicho. Na kinie domowym Denona, dźwięk z gramofonu przy volume na poziomie 70 odpowiada volume około 35-40 dźwiękowi z YouTube czy kablówki.
W związku z tym czy polecilibyście wymianę igły, tudzież wkładki?
Nie chciałbym inwestować dużych pieniędzy. Max to 400-500 złotych. Czy w takiej kwocie to ma wogóle sens ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
Re: Igła do Denon DP-400
a jakie to kino denona? ma wbudowany przedwzmacniacz?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
Ten gramofon ma wbudowany pre (z możliwością wyłączenia). Pytanie: czy jest włączony?
Często tak jest, że poziom z gramofonu (na wyjściu z przedwzmacniacza) jest niższy, niż np. z wejścia aux. To nie jest wada.
Często tak jest, że poziom z gramofonu (na wyjściu z przedwzmacniacza) jest niższy, niż np. z wejścia aux. To nie jest wada.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
-
Kino domowe Denon AVR-S750H + subwoofer Magnat 302A.
Gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz, ale jest on wyłączony. O ile dobrze myślę, że to jest to. Przełącznik "equalizer" na gramofonie. Jeśli jest on włączony, jakość jest tragiczna.
Zdaję sobie sprawę z tego, że niższy poziom dźwięku z gramofonu nie jest wadą, jednak trochę to irytuje i jeśli można niewielkim kosztem to poprawić, a jednocześnie może polepszyć jakość dźwięku poprzez wymianę igły, to chciałbym to zrobić.
Swoją drogą, dlaczego po włączeniu przedwzmacniacza na gramofonie nie da się niczego słuchać, tak bardzo jest wszystko zniekształcone, niewyraźne.
Gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz, ale jest on wyłączony. O ile dobrze myślę, że to jest to. Przełącznik "equalizer" na gramofonie. Jeśli jest on włączony, jakość jest tragiczna.
Zdaję sobie sprawę z tego, że niższy poziom dźwięku z gramofonu nie jest wadą, jednak trochę to irytuje i jeśli można niewielkim kosztem to poprawić, a jednocześnie może polepszyć jakość dźwięku poprzez wymianę igły, to chciałbym to zrobić.
Swoją drogą, dlaczego po włączeniu przedwzmacniacza na gramofonie nie da się niczego słuchać, tak bardzo jest wszystko zniekształcone, niewyraźne.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Jeśli gramofon ma wyłączony przedwzmaczniacz to powinien być podłączony do wejścia Phono Denon'a AVR-S750H. Jeśli chciałbyś jednak jednak używać przedzlwzmacniacza wbudowanego w gramofon to wtedy w kinie domowym wspinasz się w wejście liniowe. Ale rozumiem , że to dla Ciebie oczywiste. Brak użycia przedwzmacniacza obrazowałby się raczej cichym graniem a nie zniekształceniami więc może masz uszkodzoną igłę.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Equalizer" w tym wypadku powinien być włączony, wtedy działa wbudowany preamp gramofonowy.
Nie musisz z niego korzystać, boooo Twój amplituner KD też ma wbudowany preamp gramofonowy (wejście phono).
Więc ścieżki masz dwie:
1. Equalizer wyłączony, gramofon wpięty do "phono" na ampli
2. Equalizer włączony, gramofon wpięty do jakiegoś innego wolnego "audio in"
Equalizer włączony i całość wpięta do "phono" ampli = no to jakby podwójna korekcja i na pewno nie powinno się tak słuchać
Nie musisz z niego korzystać, boooo Twój amplituner KD też ma wbudowany preamp gramofonowy (wejście phono).
Więc ścieżki masz dwie:
1. Equalizer wyłączony, gramofon wpięty do "phono" na ampli
2. Equalizer włączony, gramofon wpięty do jakiegoś innego wolnego "audio in"
Equalizer włączony i całość wpięta do "phono" ampli = no to jakby podwójna korekcja i na pewno nie powinno się tak słuchać

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- domibobi
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
@domibobi:
Na co komu jakieś instrukcje obsługi?
Na co komu jakieś instrukcje obsługi?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- domibobi

Nigdy nie zapomnę , jak tata kolegi (za czasów późnej podstawowki) nie pozwolił mu podłączyć żadnego sprzętu do prądu zanim nie przeczytał instrukcji i nie zdał z niej egzaminu

-
Ok. Podśmiechujki o instrukcjach obsługi, ale zboczyliśmy z tematu. Podłączone mam dobrze, tj. wyłączony equalizer i podpięcie pod phono w kinie. Pytanie czemu źle gra przy włączonym equalizerze rozwiązane - dziękuję (podwójna korekcja).
Nadal jednak mam nadzieję na uzyskanie fachowej porady, czy i jaka igła/wkładka w niewielkim budżecie mogłaby "podgłosić" dźwięk w kinie i ewentualnie poprawić jakość.
Nadal jednak mam nadzieję na uzyskanie fachowej porady, czy i jaka igła/wkładka w niewielkim budżecie mogłaby "podgłosić" dźwięk w kinie i ewentualnie poprawić jakość.
-
A wiem, że jest to możliwe, bo widziałem komentarz do zakupu w rtv euro agd jakiegoś klienta, który miał to samo co ja i wymianą igły to "naprawił", do tego znacznie poprawiając jakosc dźwięku
Nie napisał niestety na jaką...
Nie napisał niestety na jaką...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie bądź proszę roszczeniowy. Wyjaśniamy problem, bo założyliśmy że nie do końca wiesz co robisz i jak łączysz (w sumie prawdziwe).
Mogę Tobie sprzedać Shure M44-7. Będzie głośniej i z wykopem.
Jednak nie licz na zrównanie głośności sygnału z gramofonu z głośnością z innych źródeł. Tak to już działa.
Każda wkładka co do zasady gra inaczej i są lepsze i gorsze, wybór szeroki, a że ma ona największy wpływ na dźwięk z winyla to siłą rzeczy możesz się spodziewać zmiany
Fabryczna AT91 to jedna z tańszych/słabszych wkładek na rynku.
Mogę Tobie sprzedać Shure M44-7. Będzie głośniej i z wykopem.
Jednak nie licz na zrównanie głośności sygnału z gramofonu z głośnością z innych źródeł. Tak to już działa.
Każda wkładka co do zasady gra inaczej i są lepsze i gorsze, wybór szeroki, a że ma ona największy wpływ na dźwięk z winyla to siłą rzeczy możesz się spodziewać zmiany

Fabryczna AT91 to jedna z tańszych/słabszych wkładek na rynku.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję, wolałbym jednak kupić nieużywaną igłę. Ewentualnie coś jeszcze możecie polecić ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Do 500 złotych? Ortofon OM 10 albo AT-VM520EB.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum