Streamer z DAC do 5000zł

Awatar użytkownika
amrowek

Re: Streamer z DAC do 5000zł

Post autor: amrowek »

klin pisze:
03 sty 2025, 17:26
Porównałem na spokojnie
a to tez porównywałeś
https://www.amazon.pl/S-M-S-L-DP5SE-bez ... 946&sr=8-7
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Wojtek pisze:
04 sty 2025, 00:50
Jeśli ktoś kupuje takie urządzonko dla mikro-ekraniku zamiast obsługi z poziomu telefonu czy jakiegoś pilota to... jestem bardzo zdziwiony :D
Jasne. Tak jak pisałem wcześniej przy cenie za urządzonko jak za Wiim Ultra, ekran jest niestotny. Można go nawet wyłączyć i udawać, że go nie ma.
Ale tu piszemy o "urządzonku" do 5K, a nie do 2K. Jak już to ma tyle kosztować, to porządny ekran zaczyna być bardzo miłym elementem. Ten w ES jest rewelacyjny i ma sporo ustawień. To tak jak wyciągasz płytę, kładziesz na talerzu i masz radochę z całej tej zabawy i patrzenia się na kręcącą się płytę, tak tu masz ekstra przentację na wyświetlaczu (kręcąca się płyta też jest dostępna).
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
04 sty 2025, 18:38
dale pisze:
04 sty 2025, 13:34
Wiim również na tym polu odstaje.
Ale jakim?
Przede wszystkim, co zostało wykazane w tym wątku, subiektywną jakością odtwarzania - komuś może się podobać.
Wojtek pisze:
Wielkością ekranu? Spoko, to mnie właśnie śmieszy jako "priorytet". Pilot jest.
Jak już pisałem, Twoje poczucie humoru to Twój problem, zdajesz sobie sprawę że dla innych może być odbierane jako mieszanka arogancji i szyderstwa? Ale ja nie o tym, bardziej o zawartej tutaj pewnej demagogii i chęci przekierowania dyskusji z kwestii ważnych obiektywnie, na mało istotne, subiektywne - co nota bene, jest jedną z form promocji towaru (kurs podstawowy) - coś jak "redukcja boczków" w Hepaslim...
Ale do rzeczy, bo się rozpisałem, wielkość i użyteczność ekranu jest jedną z cech urządzenia, nikt nie pisał tutaj że decydującą - czytaj ze zrozumieniem.
Wojtek pisze:
Wyobraziłem sobie jak ktoś klęczy czy leży przed stolikiem RTV i wstukuje na ekranowej klawiaturze nazwę albumu czy zespołu na Spotify czy innym Tidal :morda: Bo po co appka :D
Ja mam klawiaturę na BT - wpiętą w malinkę - takie małe ustrojstwo. A ekran służy mi do uzupełnienia wizualnego (np. okładka lub wycieraczki), lub do wyboru listy odtwarzania na starcie. Pojedyncze utwory też włącza się szybciej niż zmienia stronę płyty.
Awatar użytkownika
klin

amrowek pisze:
05 sty 2025, 00:00
a to tez porównywałeś
https://www.amazon.pl/S-M-S-L-DP5SE-bez ... 946&sr=8-7
Nie, ale ciekawy :) Ktoś już tego słuchał?
pablos pisze:
03 sty 2025, 19:48
https://pl.aliexpress.com/item/10050081 ... ry_from%3A
Ciekawe to urządzenie i chętnie bym je sprawdził ze względu na DAC'a. To ten sam co w ES DMP-A8. Ale poczekam na jakąś lokalną dystrybucję. Na aliexpress to ja kupuję tak do 100 zł :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

klin pisze:
05 sty 2025, 21:07
Na aliexpress to ja kupuję tak do 100 zł :D
Czemu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
klin

Wojtek pisze:
06 sty 2025, 19:14
Czemu?
Dobre pytanie... Jakoś nigdy nie robiłem takich drogich zakupów i ewentualnych zwrotów przez aliexpress. Ma ktoś doświadczenie z takimi operacjami na ali?
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

klin pisze:
06 sty 2025, 19:51
Wojtek pisze:
06 sty 2025, 19:14
Czemu?
Dobre pytanie... Jakoś nigdy nie robiłem takich drogich zakupów i ewentualnych zwrotów przez aliexpress. Ma ktoś doświadczenie z takimi operacjami na ali?
Zakup makysmalnie robiłem na 2.5k i nie było żadnych problemów. Odnośnie zwrotów/reklamacji/gwarancji to:
1) zwrotu towaru bo mi sie nie spodobało robiłem na maks może 200 zł. Na koncie kasa była chyba po 3-5 dniach
2) uszkodzenie po miesiącu używania sprzętu za 500zł wygłądała tak, że poprosili o zrobienie fotki i wysłali drugi egzemplarz gratis. Na pytanie, co zrobić z uszkodzonym, to napisali że nie potrzebują go ...

Oczywiście jest jakieś ryzyko jest i nie namawiam, ale mam wrażenie, że często nie zawracają sobie głowy, bo klient i tak ma rację. Zakup w oficnalnym sklepie producenta na Ali wygląda mniej ryzykownie, ale ... Sam nie wiem czy dla sprawdzenia bym zakupił Shanling, może ...
Sama przesyłka teraz z Ali często przychodzi DHL do Boxu z informacją, że w ten sam sposób się odsyła - tego nie próbowałem ...
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

A odnośnie kombajnów DAC Streamer - czy ktoś słuchał Gustard R26 na R2R ? W recenzjach bardzo pozytywne opinie. Przyznam sam szczerze, że z DACie na drabince nie miałem styczności i nie wiem czy rzeczywiście tak świetnie grają. Aktualny DAC na 2xAD1955 ma problemy i rozaważam zakup czegoś ciekawego, a podobnie raczej interesuje mnie kombajn DAC/streamer
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

rozważałem przy zakupie Holo Cyan ale musiałbym od razu wyzbyć się EverSolo, z drugiej ręki ten GD? Na Holo trochę się naczekałem bo R2R to nie jest masówka z GD chyba jest podobnie, nie oczekuj od razu efektu wow , przejście z Sabre na drabinę , przynajmniej u mnie, spowodowała że dźwięk stał się przyjemniejszy dla ucha przy dłuższym odbiorze, szybko przeszła mi chęć przewijania/przerzucania utworów, ale to u mnie na przedwzmacniaczu lampowym i wzmacniaczu na 300b
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Myślę że sposób konwersji nie jest tak kluczowy jak dobrze zrobiona aplikacja przetwornika.
Sabre można wznieść nad niebiosa i R2R też, albo i sp...lić nawet najlepszy dac żałując na analogówkę czy zasilanie
Nie jeden chwalił się że ma najlepszy Sabre na pokładzie a grało to do dupy.
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

daru0105 pisze:
06 sty 2025, 22:07
Myślę że sposób konwersji nie jest tak kluczowy jak dobrze zrobiona aplikacja przetwornika.
Sabre można wznieść nad niebiosa i R2R też, albo i sp...lić nawet najlepszy dac żałując na analogówkę czy zasilanie
Zgadzam się! A nawet trochę przeciw, bo z pustego to i Salomon nie naleje. To znaczy jeśli sam stopień konwersji D/A nie "wyda" szlachetnego sygnału, to najlepszy ciąg dalszy nie dosztukuje.
Niestety - albo stety - nie ma drogi na skróty. Porządne, a nawet przewymiarowane zasilanie ze szlachetnymi kondensatorami, cały ciąg cyfrowy, sama konwersja D/A, potem I/V, wreszcie stopień analogowy - nie można zostawić na 5 minut księgowego przy projekcie i całość musi być zestawiona, dobrana.

U mnie wygrał Denafrips Pontus II, czyli R/2R. Redefiniuje dźwięk, który mi po prostu "siada", to znaczy "o, no właśnie, tak powinno brzmieć". I koniec konkursu piękności. Wspomniałem o DAC-ach opartych na AKM AK4499. W ramach konkursu piękności najbliżej Denafripsa był s.m.s.l. M400, za około połowę ceny. Ale to było na kości AK4499EQ Velvet Sound, tej jeszcze sprzed pożaru fabryki u Japońców, gdzie zniszczona została kompletnie cała linia produkcyjna tych chipów, strojona przez kilka lat. Podobno po odbudowie fabryki i wznowieniu produkcji jeszcze nie doszli do tej "aksamitności" brzmienia.

Teraz, gdy coraz więcej się "osłuchuję" winyli, przychylam się do opinii, że R/2R produkuje brzmienie najbardziej zbliżone do analogowego.
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

pavlos pisze:
06 sty 2025, 22:38
daru0105 pisze:
06 sty 2025, 22:07
Zgadzam się! A nawet trochę przeciw, bo z pustego to i Salomon nie naleje. To znaczy jeśli sam stopień konwersji D/A nie "wyda" szlachetnego sygnału, to najlepszy ciąg dalszy nie dosztukuje.
Niestety - albo stety - nie ma drogi na skróty. Porządne, a nawet przewymiarowane zasilanie ze szlachetnymi kondensatorami, cały ciąg cyfrowy, sama konwersja D/A, potem I/V, wreszcie stopień analogowy - nie można zostawić na 5 minut księgowego przy projekcie i całość musi być zestawiona, dobrana.

U mnie wygrał Denafrips Pontus II, czyli R/2R. Redefiniuje dźwięk, który mi po prostu "siada", to znaczy "o, no właśnie, tak powinno brzmieć". I koniec konkursu piękności. Wspomniałem o DAC-ach opartych na AKM AK4499. W ramach konkursu piękności najbliżej Denafripsa był s.m.s.l. M400, za około połowę ceny. Ale to było na kości AK4499EQ Velvet Sound, tej jeszcze sprzed pożaru fabryki u Japońców, gdzie zniszczona została kompletnie cała linia produkcyjna tych chipów, strojona przez kilka lat. Podobno po odbudowie fabryki i wznowieniu produkcji jeszcze nie doszli do tej "aksamitności" brzmienia.

Teraz, gdy coraz więcej się "osłuchuję" winyli, przychylam się do opinii, że R/2R produkuje brzmienie najbardziej zbliżone do analogowego.
Miałem kiedyś daca CEC DX71 4 x PCM1704K – DF1704E – CS8414-CS. Kości PCM1704K specjalnie selekcjonowoane. Oczywiście to R2R. Nawet fajnie grał. Ale myślę że nie wykorzystano 4 takich słynnych kości uważanych chyba do najlepszych właśnie dobrą aplikacją.
Teraz jadę na RT Project Dac One.
Całkiem słuszny polski wynalazek
Jestem bardzo zadowolony i raczej już dożywotni :)
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Przy tej szerszej dyskusji - nadal obracamy się w streamerach z DACiem do 5k? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Wojtek pisze:
06 sty 2025, 23:54
Przy tej szerszej dyskusji - nadal obracamy się w streamerach z DACiem do 5k? :morda:
Nie. To była jedynie dygresja odnośnie samej konwersji D/A. A poniekąd i moje wyjaśnienie czemu zaświeciły mi się oczka i podzieliłem się prasówką na temat streamera Shanling-a - bo jest na tej właśnie kości AKM. Co oczywiście nie gwarantuje sukcesu, ale daje jego potencjał.

Odnośnie streamerów mam jednak dosyć ambiwalentne zdanie - wolę komputer, nad którym mam jakąkolwiek kontrolę i wpływ na podzespoły i oprogramowanie. W którym naczelne u mnie miejsce utrzymuje od prawie dwudziestu lat foobar2000. Ale to znowu nie na temat... :cry:
Awatar użytkownika
Hiper86
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: Hiper86 »

klin pisze:
27 gru 2024, 10:09
Myślę o EverSolo DMP-A6, podstawowym albo Master Edition.
siemanko, mam Eversolo dmp a 6, jak chcesz mogę Ci pożyczyć i Sobie spradzisz w domu, mnie nic innego nie potrzeba, spełnił wszystkie moje potrzeby
Kenwood KP-990+Denon 103r +NUDAmini+Snell E III+ LAR IA 30mK2 +Rotel RCD 955
ODPOWIEDZ