Mocne, brutalne kino akcji z ciekawym scenariuszem
Ostatnio oglądałem...
- daru0105
Re: Ostatnio oglądałem...
Jak ktoś lubi dobre napierdalanki, polecam serial Gangi Londynu. Łyknąłem oba sezony w dwa dni 
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
Dodatkowo jeżeli masz PS4/PS5 - darmowy dostęp na 3 m-ce.
Victor QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Cross - Prime
https://www.filmweb.pl/serial/Cross-2024-10023323
Sprostowanie - Apple
https://www.filmweb.pl/serial/Sprostowa ... 4-10005165
Przysięgły nr 2 - Max
https://www.filmweb.pl/film/Przysi%C4%9 ... 4-10033530
Każdy z nich z całego serca polecam

https://www.filmweb.pl/serial/Cross-2024-10023323
Sprostowanie - Apple
https://www.filmweb.pl/serial/Sprostowa ... 4-10005165
Przysięgły nr 2 - Max
https://www.filmweb.pl/film/Przysi%C4%9 ... 4-10033530
Każdy z nich z całego serca polecam
Tak durny, że aż w tej durnocie fajny
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- TomekT
Tego to Wam nie wybaczę!!!
Od 3 dni (kiedy oglądaliśmy) kierowniczka zamieszania koleżanka małżonka mi żyć nie daje, co jej w 3 Króli zaordynowałem
A jako ciekawostkę dodam, że sprzedaje ten film wszystkim swoim koleżankom w pracy
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...

Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
-
Arkadyo
Kończę polski serial KRÓL produkcji canal +. Jak uwielbiam Arka Jakubika to tutaj mnie nie zachwycił - jakaś taka jednowymiarowa postać granego przez niego Kuma. Serial zaczyna się powolutku ale z kolejnymi odcinkami nabiera tempa i nawet mi się podobał. Trochę brakuje przedwojennego klimatu. W zasadzie to nie ma go wcale, ta część serialu kwiczy całkowicie. Niby odpowiednia scenografia i stroje z epoki a w ogóle nie czuć ducha przedwojennej Warszawy. Reżyserowi za bardzo siadła współczesność. Zmiana dekoracji i serial równie dobrze mógłby biec dzisiaj. Zero klimatu z epoki i straszne spłycenie konfliktów ideologicznych z epoki. Ja wiem, że nie wszystko musi być "Przedwiośniem" Żeromskiego ale aż tak... Szkoda trochę.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Ja błądzę gdzieś po środku...
- daru0105
Wzgórze Psów
Netflix.
Na razie 1 odcinek obejrzałem. Jak dla mnie to rewelka!
Netflix.
Na razie 1 odcinek obejrzałem. Jak dla mnie to rewelka!
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Książkę czytałem dwa razy tak mi się podobała. Dlatego na wszelki wypadek serialu nie oglądałem
Już ? Oooo to lecę oglądać.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- daru0105
Czytałeś książkę?
Warto przeczytać po filmie?
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Może ktoś z Was skorzysta, bo właśnie wyskoczylo 3 miesiące Apple TV za darmo dla posiadaczy TV Samsung:
https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/968201
https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/968201
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Tak. Lubię Twardocha. Nie wiem czy warto po filmie bo nie widziałem filmu ale książka jest super.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
OK,
Szczepan Twardoch - książka. Kontekst: Serial Król. Moja opinia w telegraficznym skrócie.
Króla tak czytałem i warto przed czy też po, to bez znaczenia. Zdecydowanie. Czytałem kilka lat przed filmem. Doskonała pozycja. Twardocha się łatwo nie filmuje, to na pewno. (w sumie dystans czasowy pomiędzy książką, a serialem pozwolił mi na chłodne i jak mi się zdaje obiektywne spojrzenie, bo nie wszystko już pamiętałem, zresztą wydaje mi się, że niektóre wątki zostały już zapożyczone z Królestwa).
Z mojego punktu widzenia główna zaleta serialu to właśnie klimat, realia epoki, kostiumy i jednak ciągłość akcji w sensie narracji, która u Twardocha jest rozbiegana i pogmatwana czasowo.
Krótko mówiąc ogląda się świetnie. Wielobarwność stolicy tamtych lat została pokazana jako zwyczajność w aspekcie oczywistym dla człowieka tamtej epoki. Realia wydają się czasem nierzeczywiste, ale tak też jest w książce i o to chodzi. Ot Twardoch. Cały on!
Przerysowania i akcenty położne dokładnie niemal tak ja chciał autor, który zresztą był konsultantem w czasie produkcji.
Druga niejako część czyli Królestwo, jest raczej mało filmowalne, a w każdym razie na pewno bardzo trudna byłaby adaptacja scenariusza. Sama książka zaś to jedna z pozycji, które zrobiły na mnie największe wrażenie w ostatnich dekadach. Twardoch bezlitośnie zresztą obnaża i jednocześnie kara bezpodmiotowy już antysemityzm. I tak mi się wydawało, aż do Chołodu tego samego autora.
BTW Króla jeszcze, to aktorsko zagrany doskonale z zębem i klasą.
Szczepan Twardoch - książka. Kontekst: Serial Król. Moja opinia w telegraficznym skrócie.
Króla tak czytałem i warto przed czy też po, to bez znaczenia. Zdecydowanie. Czytałem kilka lat przed filmem. Doskonała pozycja. Twardocha się łatwo nie filmuje, to na pewno. (w sumie dystans czasowy pomiędzy książką, a serialem pozwolił mi na chłodne i jak mi się zdaje obiektywne spojrzenie, bo nie wszystko już pamiętałem, zresztą wydaje mi się, że niektóre wątki zostały już zapożyczone z Królestwa).
Z mojego punktu widzenia główna zaleta serialu to właśnie klimat, realia epoki, kostiumy i jednak ciągłość akcji w sensie narracji, która u Twardocha jest rozbiegana i pogmatwana czasowo.
Krótko mówiąc ogląda się świetnie. Wielobarwność stolicy tamtych lat została pokazana jako zwyczajność w aspekcie oczywistym dla człowieka tamtej epoki. Realia wydają się czasem nierzeczywiste, ale tak też jest w książce i o to chodzi. Ot Twardoch. Cały on!
Przerysowania i akcenty położne dokładnie niemal tak ja chciał autor, który zresztą był konsultantem w czasie produkcji.
Druga niejako część czyli Królestwo, jest raczej mało filmowalne, a w każdym razie na pewno bardzo trudna byłaby adaptacja scenariusza. Sama książka zaś to jedna z pozycji, które zrobiły na mnie największe wrażenie w ostatnich dekadach. Twardoch bezlitośnie zresztą obnaża i jednocześnie kara bezpodmiotowy już antysemityzm. I tak mi się wydawało, aż do Chołodu tego samego autora.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2025, 20:11 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- daru0105
Chodzilo mi akurat o Wzgórze Psówdarkman pisze: ↑08 sty 2025, 16:32Króla tak. Zdecydowanie. Czytałem kilka lat przed filmem. Doskonała pozycja. Twardocha się łatwo nie filmuje, to na pewno. (w sumie dystans czasowy pomiędzy książką, a serialem pozwolił mi na chłodne i jak mi się zdaje obiektywne spojrzenie, bo nie wszystko już pamiętałem, zresztą wydaje mi się, że niektóre wątki zostały już zapożyczone z Królestwa).
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
OK. Nie znam. Nie słyszałem i nie czytałem o ile jest taka książka..., a Żulczyk, ok.
Wypowiedź moja poprawiona tytularnie i po sprawie. Cytat zresztą to tylko punkt gniazdowania tematu wypowiedzi, jak zwykle u mnie. Spoko.
Dwa posty wyżej i git, alles
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Jprd znowu mikrofony w dupie
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO