Zróżnicowane natężenie basu

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Re: Zróżnicowane natężenie basu

Post autor: pavlos »

Wojtek pisze:
01 sty 2025, 17:19
iras67 pisze:
01 sty 2025, 15:38
Ok, to co proponujesz jako rozsądne rozwiązanie do Duala i ewentualnie do Pionieera? Tam też kabel jest do wymiany ..
Mogami 2497.
Czemu kabel w Pioneerze jest do wymiany? Tam też masz DIN5 ?
Lub Mogami 2965. 57pF/m. Do tego cieńszy i łatwiejszy do ułożenia w zakamarkach obudowy.
Ø w 2965 to 4,8 mm, a w 2497 to aż 8 mm.
iras67

Post autor: iras67 »

Po prawie 12 godzinach składania uruchomiłem Preamp DiY Pearl 3... no i gra bardzo przyjemnie, ale po zakończeniu płyty kiedy automat wraca ramię i zatrzymuje talerz gramofon wydaje nieprzyjemne trzaski których na preampach zintegrowanych nie było albo były bardziej tłumione. Fakt że nie do końca jeszcze skonfigurowałem Perełkę i odpaliłem bez obudowy metalowej i na gotowym chińskim zasilaczu symetrycznym 2x15V. Masy z obu kanałów preampa podpiąłem do gniazda uziemienia w wzmacniaczu. Wkładka wygląda na niewiele zużytą igła pod lupą idealna. Będę poprawiał tego Duala do oporu... :lol:. "Looking for Someone" wreszcie ma tą przestrzeń i stereo bębnów nieodżałowanego Mayhewa. Stare płyty z lat 50tych zyskały na świeżości bardziej . Perła gra lepiej od preampa Marantza PM-75 który wydawał mi się dosyć rozbudowanym.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu ;)
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Nie pamiętam, w Pearl 3 są dwa zasilacze (jeden dla każdego kanału) czy jeden? Jak jeden to masę gramofonu wystarczy podpiąć pod jeden punkt w zasilaczu. Do wzmacniacza nie ma potrzeby ani nawet nie powinno się ciągnąć. Albo tu albo tu i lepiej w pre
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
iras67

Bacek pisze:
03 sty 2025, 08:17
Nie pamiętam, w Pearl 3 są dwa zasilacze (jeden dla każdego kanału) czy jeden? Jak jeden to masę gramofonu wystarczy podpiąć pod jeden punkt w zasilaczu. Do wzmacniacza nie ma potrzeby ani nawet nie powinno się ciągnąć. Albo tu albo tu i lepiej w pre
Tak jest jak piszesz każdy kanał ma oddzielny tor zasilania. Niestety nie mam trafa jeszcze i mostków prostowniczych z odpowiednim rastrem. Czekam na częsci z Muser , ale pokombinuje z podpięciem masy do chińczyka.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2025, 10:56 przez iras67, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bacek

No to jaki tam zasilacz masz albo do masy na wyjściu, albo gdzieś blisko głównych kondeensatorów za prostownikiem diodowym (tak nawet chyba lepiej) ale eksperymentalnie wyjdzie Ci gdzie mniejszy humm. oczywiście tylko masa gramofonu a nie sygnałów skoro wszyskie masz rozdzielone.
iras67

Zasilacz to niedrogi moduł gotowiec na LM317 / LM337 Z DC SERVO NA LF353. Kupiony u Audena z Allegro. On ma przyzwoite części , kondy Nichicona i całkiem nieźle wykonany z możliwością regulacji napięcia co przydaje się przy niektórych opampach. I nawet się nie grzeje przy zasilaniu Perły.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

darkman pisze:
02 sty 2025, 11:00
Piterski pisze:
02 sty 2025, 08:07
do sprawdzenia po zdjęciu paska napędowego.
To od spodni chyba? Pomyśl o szelkach.
Pomyśl zanim coś napiszesz, czy przy w pełni sprawnym napędzie będzie występować zjawisko spowalniania obrotów?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Piterski pisze:
03 sty 2025, 13:28
darkman pisze:
02 sty 2025, 11:00
Piterski pisze:
02 sty 2025, 08:07
do sprawdzenia po zdjęciu paska napędowego.
To od spodni chyba? Pomyśl o szelkach.
Pomyśl zanim coś napiszesz, czy przy w pełni sprawnym napędzie będzie występować zjawisko spowalniania obrotów?
Tam nie ma paska. Odnotowałeś? :) Broń Boże nie myśl, bo to niewprawnym może zaszkodzić! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bacek

Idler może być zużyty/ślizgający/zabrudzony albo nierównomiernie zużyty (w drugim wypadku może zwalniać i przyspieszać)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No pewnie, że może. Dorzucę jeszcze, że może być zestarzały cokolwiek to znaczy/bywa zresztą wykonany z różnych materiałow w zależności od urządzenia. Jakby jednak na to nie patrzeć idler to nie pasek.
iras67

Ramię z blachy na którym jest mosiężna oś krążka napędowego talerza była odgięta lekko z starości, materiał też nie jest jakiś specialnie sztywny . Wyprostowałem i sprawdzę jeszcze jak na krzywych płytach będzie grać.
edit.Po wyprostowaniu ramienia i przesłuchaniu kilku krzywych płyt chyba jest poprawa, Mam nadzieję że to ramie z miękkiej stali zbyt szybko nie wróci do odgięcia... Pewnie jeszcz niejedna mina siedzi w tym gramofonie .Podpiąłem masę z gramofonu do masy w zasilaczu/Poprawa jest ale przed i po zakończeniu kiedy dziala automatyka słychać takie wzmocnione trzaski przełącznika . W tym Dualu jest mechanizm wyciszający i chyba tam jest przyczyna . Przeczyściłem styki , efekt jakby cichszy ale słychać. Perła jak na moje niezbyt wygórowane oczekiwania daje bardzo przyjemny dżwięk . Szczególnie cichsze basy gitarowe sa wyeksponowane lepiej i słychać wiecej szczegółów tła. Porównam z Iskrą pożyczoną od kolegi .
Awatar użytkownika
Piterski

darkman pisze:
03 sty 2025, 14:39
Jakby jednak na to nie patrzeć idler to nie pasek.
Tak samo jak można zachować kulturę wypowiedzi. Domyślam się, że Ci coś nie po drodze z moją obecnością na forum ale zachowuj się jak poważny człowiek. Nie mam nic do tego jak ktoś mi wytknie błąd (bo nie wertowałem internetu by sprawdzić jaki to gramofon) ale jak robi to merytorycznie, bez takich tekstów jak by jeszcze szelki nosił.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Piterski pisze:
05 sty 2025, 20:00
nie po drodze z moją obecnością na forum
Skądże. Jest mi zupełnie obojętną.
Piterski pisze:
05 sty 2025, 20:00
błąd
(bo nie wertowałem internetu by sprawdzić jaki to gramofon)
To sprawdzaj. Nim napiszesz skoro nie wiesz. Można? .. merytorycznie jest teraz?
Awatar użytkownika
Piterski

Poszedłem skrótem myślowym, chodziło mi o to by sprawdził jak się kręci sam talerz i czy łożysko nie stawia mu jakiś oporów.
Racja, że mogłem napisać to jaśniej. Z drugiej strony chciałem go tylko nakierować na przyjrzenie się tej kwestii tak jak mi coś nie pasowało z tym basem. Myślałem albo ma wyjątkowo niedopasowaną wkładkę do ramienia lub powstaje jakieś sprzężenie zwrotne z drganiami niskich częstotliwości.
iras67

Uporałem sie z wiekszościa problemów. Przedewszystkim preamp Pearl ma bardzo przemyslane uziemienie . Po zamontowaniu jego orginalnego zasilacza w miejsce chińczyka . opad szczeny ...Kupuje jakis lepszy gramofon ... :D chociaż Dual gra bardzo przyjemnie szczególnie po bardzo dokładnym ustawieniu antyscatingu kanały graja równiutko, Stereo jest wreszcie szerokie równe oczywiście w miare. Wyciszyły wszelkie trzaski od przełacznika wyciszania wkładki , są bardzo słabo słyszalne . Jednak zasada najsłabszego ogniwa tu jest bardzo wyrażnie odczuwalna. Dzięki za podpowiedzi !
ODPOWIEDZ