Hiraga La Prepre

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Hiraga La Prepre

Post autor: darkman »

Jozi pisze:
30 gru 2024, 20:47
Nie wiem, czy nie działa również przy rozładowaniu.
To chyba jest ważniejsze akurat.
Działanie tego co opisałeś jest w typie rozwiań podtrzymujących ładowanie dodatkowego aku w samochodzie (np Optima do terenówek dla pracy w temperaturach ujemnych).
Wojtek pisze:
31 gru 2024, 00:49
Ale od biedy to dla testów może przecież iść wersja bez wbudowanej ładowarki, byle tylko był sensowny dostęp do wymiany ogniw w razie potrzeby.
Też takie i moje zdanie.
Z tym, że prezentowana obudowa tego nie zapewnia w stopniu wygodnym jak na razie.
Mam ten typ obudowy podzielnej w Nudzie, akurat wczoraj zmieniałem ustawienia.. no i to to jest u mnie 6 śrubecek oraz potem niezbyt wygodne dopasowanie pokrywy ponownie. W tej mniejszej u Jacka to pewnie 4 śrubecki. Stąd ja dla siebie wybrałem obudowę Modusa (rozmiar identyczny jak listwa Taga, która mam, też śrubecki ale materiał sztywny). W sumie ani w Nudzie, a nie pewnie w HeadamP to niespecjalnie przeszkadza, ale ja jestem purystą tych "niepasujących" pokryw.
Natomiast aku do ładowania to nie będzie zbyt częsta czynność raczej.

Co do ładowarek to jedna z moich chodzi też pod solarem w warunkach braku zasilania sieciowego, natomiast ten pakiet zespolony 4x jest bardzo wydajny pod oświetlenie. Dwa takie pakiety załatwiają mi intensywne, wielogodzinne użytkowanie w czasie jednej sesji świecenia przez około 2 tygodnie w terenie (światło b.silne o 4 stopniowej sile).
Trzeba by przeliczyć pobór dla HeadamP'a by określić konieczność ładowania w jednostce użytkowej.
Te z USB z tego co pamiętam nierówno się ładują, więc tu jakiś układ typu bms byłby konieczny, a ponieważ to koszt mniejszej pojemności to raczej negatyw.
(testując kiedyś kolegami odrzuciliśmy je jako nie spełniajace zakładanej sprawności).
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

darkman pisze:
31 gru 2024, 09:14
Trzeba by przeliczyć pobór dla HeadamP'a by określić konieczność ładowania w jednostce użytkowej.
Sam układ bierze 2mA z gałęzi ujemnej i 1mA z gałęzi dodatniej, czyli dla dwóch kanałów będzie odpowiedni 4mA i 2mA. Zakładając praktyczną pojemność ogniwa 2000mAh bez kombinowania mamy 500h użytkowania. Bez dodatkowego obciążenia aku z sekcji dodatniej będą jeszcze w połowie pełne czego efektem będzie ok 2-3mV DC na wejściu (napięcie ogniw gałęzi ujemnej zejdzie do 6.5V a dodatniej do 6,9V). Jeżeli dociążyć dodatnią gałąź dodatkowo (np. obwodem z diodą sygnalizującą) tak, by napięcia spadały równo, to przy zejściu z 7,5V na 6V w obydwu gałęziach DC offset wejścia wynosi ok. 0,5mV (wszystkie dane z symulacji LTspice).
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Ano, obwód sygnalizujący stan byłby bardzo wskazany. Przykładowe 500h to bardzo dobry wynik.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jozi, już o tym pisaliśmy tutaj - taki aku co pokazujesz to dosłownie przerost formy nad treścią, przy takiej aplikacji.

Mi śrubki nie przeszkadzają, ale nie chciałbym np. rozłączać plątaniny kabli (czy też je wylutowywać) tylko po to by się do ogniw dostać.
Z tego względu koszyczki z ogniwami powinny być gdzieś "na widoku" pod pokrywą, jeśli to możliwe.
Nie mówię że musi być osobne odsuwane okienko w obudowie bo to tylko dodatkowa komplikacja, a jak już wspomniano - ładowanie aku czy też wymiana raczej nie będzie częstą akcją (a jak będzie wbudowane ładowanie to już w ogóle).
darkman pisze:
31 gru 2024, 09:14
e z USB z tego co pamiętam nierówno się ładują, więc tu jakiś układ typu bms byłby konieczny, a ponieważ to koszt mniejszej pojemności to raczej negatyw.
(testując kiedyś kolegami odrzuciliśmy je jako nie spełniajace zakładanej sprawności).
Wiadomo, coś za coś, też uważam że jeśli w ogóle się bawić w wbudowane ładowanie to przez jakiś układzik z BMSem.

Fajną rzecz ostatnio widziałem na aliexpress - lampa stołowa zasilana z gniazda USB, ale posiadająca własny akumulator, dzięki czemu można ją odłączyć i brać ze sobą np. w nocy (na trasie do lodówki :morda: )
darkman pisze:
31 gru 2024, 10:38
Ano, obwód sygnalizujący stan byłby bardzo wskazany.
Dokładnie. Zielony kolorek - "bajer ful", czerwony migający (przy niskim napięciu) - "hej poczeba prondu zara", czerwony jednostajny - "łykam prund"
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Właśnie ta obudowa modusa, którą wstępnie wybrałem daje sporą spację na cały układ zasilania z bateriami, który by wszedł na koniec obudowy. Jacek już pomierzył gabaryt płytek i "weszło by". (GALAXY 1U - 1GX143, 104x40x230 wymiary wewnętrzne, zostaje 80 mm miejsca ewentualnie trzeba szukać dłuższej, moja Taga ma 325 czyli jest sporo dłuższa), przy czym to moja fanaberia na układ wąski, a długi, bo w obudowy standardowe cały zestaw wchodzi bez cudów.
Awatar użytkownika
Jaculek

No to mam poskładany egzemplarz nr 2. Wszystko zmieściło się w "standardowej" obudowie 16x16.
IMG_20250115_212334584_HDR.jpg
IMG_20250115_212556942_HDR.jpg
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No i pięknie + zgrabnie ulokowane aku do ew. szybkiej wymiany.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Peliks
Gramofon: Składak

Post autor: Peliks »

Jaculek pisze:
16 sty 2025, 08:36
No to mam poskładany egzemplarz nr 2. Wszystko zmieściło się w "standardowej" obudowie 16x16.
Załączniki
comment_o4d95QU2wUmGf53HPU3IyqforNG9uSqz.jpg
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Jaculek pisze:
16 sty 2025, 08:36
IMG_20250115_212334584_HDR.jpg
IMG_20250115_212556942_HDR.jpg
No łanna! :) I jakąś taśmę z reliefem zamówiłeś, hm.. spoko. To biere na przesłuchanie.
Bede jakoś w locie. 16x16 to zgrabna, fajnie dobrana.
Awatar użytkownika
Jaculek

darkman pisze:
16 sty 2025, 13:17
I jakąś taśmę z reliefem
To wydruk z drukarki 3D :) Nowoczesność w domu i zagrodzie :D
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

A looz. Pokaż fotę biżuterii, jest knefel GND dla dorosłych jakiś pode mnie czy mam marudzić z marszu? :D
.. aha na 4RCA jak gadaliśmy jest, OK! No bardzo fajnie ten blok aku wszedł i dostępnie.
Awatar użytkownika
Jaculek

darkman pisze:
16 sty 2025, 13:42
jest knefel GND dla dorosłych jakiś pode mnie
Jest. Taki sam jak Ci zamontowałem w Nudzie.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

OK, fajnie - widzę i macam. Bo sprzęt już u mnie. Nawet się Jacy 1000970 podobał, a Jecek jest wybredny, bo jakoś razem słuchaliśmy trochę jeszcze pod Jaculkowym Halferem i resztą :mrgreen:
Zaraz podrzucę fotkę biżuterii, ale jest jak zwykle, klasa.
Dioda nieco zbyt mocna jak dla mnie, ale podobno można przyciemnić. Zgrabny w tej obudowie. Zamieniłem na razie miejscami z Ortofonem ST-7 i jest OK. Od razu słychać, że to inny faktor wzmocnienia (co oczywiste przy włączeniu w tor bezpośrednio w sekcję MM). Bdb detal i głębokość sceny.
Tak sobie wrzuciłem Scolohofo Scofieldów i potem Wes Montgommerego i w międzyczasie opie... am Jacka o tę diodę, ale obiecał mi dać czerwoną, większą i migającą :)
Miło się słucha.
Zaraz Shabaka wejdzie na odsłuch i zobaczymy te flety w detalu, a potem pewnie Allan PP jakiś, bo na tym z Jacą70 słuchaliśmy trochę, to jakoś znajdę punkt odniesienia.
Jestem w trakcie, a pójdzie jeszcze w tor PL70+lampa i Nuda, ale to jutro raczej dopiero lub już jutro. Zresztą brat akurat wpadnie na mecz Pani Igi, to drugie ucho za darmo będzie.

p.s. refleksy na komodzie - to siłą diody właśnie trochę, ale to się wytnie.
Oczywiście po wyciśnięciu knefelka brak poboru zasilania i akumulatory sobie odpoczywają. Pobór zresztą jest znikomy i jak na szybko policzyliśmy z Jackiem to 500h bez łaski. Łatwy dostęp do demontażu i można podładować zewnętrzną ładowarką.
Nie jest przewidziana dioda informująca o stanie bloku zasilania, bowiem mogłoby to zakłócać niepotrzebnie cały układ. Takie rozwiązanie wydało mi się zbędne. Prosty układ. I o to chodzi.
W układzie prostym bez phonostage, a tak obecnie przesłuchuję, gra to zjawiskowo.
Wrócę, bo jeszcze będę zmieniał wkładki ale na razie cieszę ucho i mi się po prostu nie chce :) aż.
Szukałem rozwiązania dla swojego drugiego toru gdzie gram tylko na MC i to jest strzał w dziesiątkę. Brzmienie i sama sygnatura dźwięku, cokolwiek to znaczy jest dużo lpesze niż via Ortofon SUT, ale to przy założeniu ww warunków.
Załączniki
IMG_3404.JPG
IMG_3404.JPG (22.86 KiB) Przejrzano 1053 razy
Linu666

Post autor: Linu666 »

A coś o kosztach wiadomo? Nie wiem czy umknęła mi ta informacja czy nie padła cyfra.
Nie ciesz się gdy niosą na rękach... mogą iść na cmentarz...
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

To do Jaculka pytanie i pewnie na tym etapie to na PW, bo z tego co się orientuję to Jacek jest w trakcie specyfikacji/kosztorysowania całości/. Zależy to też trochę od kształtu ostatecznego, bo są możliwe warianty co do detali. Obecnie to egzemplarze prototypowe, Jackowy i mój w wersji default dla mnie i raczej już u mnie zostanie.
Fajne jest i to, że urządzenie może uzupełniać zestaw PreamP, pracować z dowolnym phonostage lub tylko w sekcji wewnętrznej wzmacniacza zintegrowanego.
ODPOWIEDZ