Streamer z DAC do 5000zł

Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Re: Streamer z DAC do 5000zł

Post autor: pavlos »

Rzeczywiście polskie instrukcja i producent dystrybucja o tym milczą. Ale jest gniazdko Ethernet. I są badacze na "zaprzyjaźnionym" forum.
https://hydrogenaud.io/index.php/topic,126930.0.html
Otóż udowodniono tam, że HiFiMAN Serenade MA działającą funkcję renderowania. UPnP/DLNA oraz roon (!)

[edit]
Właśnie sprawdziłem i producent wcale się nie wstydzi sieciowej natury tego urządzenia:
https://www.hifiman.com/products/detail/339
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Ok, już wiem czemu to takie tanie.. oparte jest na softwarowym chipie FPGA, czyli z drabinką R2R nie ma nic wspólnego, tak to właśnie firmy lecą sobie z tym nazewnictwem w trąbę tu masz przykład właśnie
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

blispx pisze:
28 gru 2024, 01:12
generalnie powiem tak... klin nie określił żadnych potrzeb względem tego a to co określił wystarczy na Wiima coś więcej powie to można rzeczywiście poważnie pogadać ;)
Chciałem mieć wyjścia zbalansowane XLR prosto na końcówkę (ICEPower 1200AS2). Ale mogę tęż podpiąć nie zbalansowane.
Przedwzmacniacz (z tego co widzę to Wiim Ultra też może chyba robić za przedwzmacniacz).
Pasuje mi dźwięk z OPA1612, i te opampy są w ES DMP-A6 ME.
Ekran na tyle duży żeby dało się go używać i coś rozczytać z 2-3 metrów.

Co do samego dźwięku - ma grać i cieszyć ucho :D Tym urządzeniem chcę rozwiązać problem grania w domu w górach, w którym "wypoczywam" weekendowo i świątecznie (w sumie to zapieprzam fizycznie równo ze słońcem) i to będzie jedyne źródło dźwięku. Ma działać i być niezawodne. Jakość dźwięku po paru głębszych po robocie będzię na pewno super ale i na trzeźwo ma cieszyć ucho.

Zamówiłem ES DMP-A6 ME. Dzisiaj odbiorę i posłucham.
Zamówię też raczej Wiim Ultra i porównam, bo różnica w cenie ogromna, DAC ten sam, a co do ekranu to mogę ostateczie podpiąć do telewizora :D
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

klin pisze:
28 gru 2024, 10:20
Zamówię też raczej Wiim Ultra i porównam, bo różnica w cenie ogromna, DAC ten sam, a co do ekranu to mogę ostateczie podpiąć do telewizora :D
Nie wiem jakim cudem Ci wyszedł ten sam DAC :))) ES ma układ podwójny, każdy kanał ma swoją kość, co dwukrotnie zwiększa maksymalne parametry, dodatkowo abstrakcyjnie dokładny zegar odpowiedzialny za korekcję. Że o dwa razy większym ekranie nie wspomnę. Wiim przy ES to tanie bzykadełko, tak jak byś chciał nagłaśniac tor gramofonowy przenośnym głośnikiem JBL :)
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

dale pisze:
28 gru 2024, 10:38
Wiim przy ES to tanie bzykadełko
Recenzja na ASR tego nie potwierdza Dale:

https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.57342/
vs
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.44198/

Parametry i zniekształcenia mają w zasadzie identyczne - a nawet WiiM ma lepiej filtracje zaprojektowaną. Ale moduł BT w WiiM jest do dupy.

Ale Eversolo imo lepszy gdyż posiada po prostu wiecej ficzerów :)
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
dale

winylowy_luke pisze:
28 gru 2024, 11:00
Recenzja na ASR tego nie potwierdza Dale:
Taki marketing. Fizyki nie przeskoczysz, oba są na tych samych układach, tyle że ES ma każdy układ na kanał, pełna separację, co może wpłynąć jedynie na plus. Dlatego takie dane są dla mnie niewiarygodne.
Pomijam tutaj kwestię maksymalnego samplingu - z uwagi na dostępność źródeł, natomiast już sama obecność zbalansowanych wyjść opartych o dwa niezależne kanały, podkreślam :), odseparowane, daje niewątpliwy plus. Zauważ że to wpływa na mocniejszy sygnał wyjściowy. I nie jest mocniejszy, dlatego że go wzmocniono wraz z szumami, tylko dlatego że nie jest dzielony na dwa.
Dodatkowo, jak już pisałem, ES ma lepszą korekcję, wydajniejszą elektronikę czy lepiej rozwiązany i oparty na lepszych elementach stopień wyjściowy. I żaden marketing tego nie zmieni, Wiim jest dobry, bo jest tani, ma trafiać do szerszego grona, niezbyt wymagającego jakościowo, jako aspirujący odtwarzacz sieciowy.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

blispx pisze:
28 gru 2024, 01:12
klin nie określił żadnych potrzeb względem tego a to co określił wystarczy na Wiima
Ano, dokładnie.
Moim zdaniem określił:
klin pisze:
27 gru 2024, 18:22
Ja nie chcę niczego wgrywac ani niczego konfigurować. Za dużo mam tego na co dzień w pracy... Chcę po robocie odpalić coś co po prostu będzie samo z siebie działało, a najlepiej z apki na telefonie ;)
Cytuję, bo sam mam takie zapotrzebowanie, a z tym grzebaniem i wgrywaniem to już nawet bardziej ortodoksyjnie, bo na pewno mnie coś takiego odrzuca w przedbiegach.
klin pisze:
28 gru 2024, 10:20
Co do samego dźwięku - ma grać i cieszyć ucho :D Tym urządzeniem chcę rozwiązać problem grania w domu w górach,
No teges właśnie! U mnie w domu na wsi w pokoju jadalnianym dla zaostrzenia smaku dodam, że koneksja z kuchnią w otwartej amfiladzie, hehe.
dale pisze:
Wiim przy ES to tanie bzykadełko,
I to jest zaleta, ja tam lubię pobzykać. Pewnie wezmę Wiima_U.
dale pisze:
tak jak byś chciał nagłaśniac tor gramofonowy przenośnym głośnikiem JBL
UM, mam taki JBL portable do mesy w górach (7h ostro w górę, to każdy gram się liczy byle nie przekroczyć 20ki ufff..). Marny jest ale gra i ma aku. Przesadzone porównanie, choć nośne, ale za grubo! :) Mnie to lotto co prawda, bo nie mam Wiim.. sorry bzykacza, ale chłopakom, którzy nabyli black frideja dałeś popalić Mareczku :D .. czekam fedbeków z ich strony. :dance:

No tak ale jak Michał oscyluje przy budżecie około 5 to może faktycznie tani Wiiim za tani. A wiadomo, że jak tani to zły lub gorszy. To jak płytami MoFi lepsze niż MoV, choć grają tak samo i tak samo są realizowane w zasadzie, ale MoFi droższe sporo.
Ja to potrzebuję tak jak Simon (nasz), podłączam i ma grać bez cudów, ale to w innym wątku.
Awatar użytkownika
dale

Darku, niezamierzenie, całkiem niezamierzenie nadepnąłem Chłopakom na odcisk :) Żeby nie było że taki ortodoks jestem, to sam używam czasem przenośnego Marshalla (dźwięk podobał mi się bardziej niż w JBL), a do sypialni planuję aktywne głośniki po BT kupić żeby z telefonu grać :) Tutaj opieram się na realiach "ma grać, najlepiej jak to możliwe i do 5 000 PLN" Wiim jest nie do pobicia, ale w cenie z czarnego tygodnia.
darkman pisze:
28 gru 2024, 11:39
:D .. czekam fedbeków z ich strony. :dance:
Znaczy popcorn się robi a piwko schłodzone :) Nie ma lekko :) Wziął byś się za coś pożyteczniejszego Dareczku i np tego Manciniego poszukał :)
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

darkman pisze:
28 gru 2024, 11:39
czekam fedbeków z ich strony. :dance:
Obawiam się, że nie ma czego "feedbackować" :lol:
W idealnym świecie ja nie wypowiadałbym się publicznie na tematy techniczne np. wkładek gramofonowych, bo nie mam takiej wiedzy. Dale w temacie aspektów technicznych DACów, itd. Jak wiemy świat nie jest idealny i każdy pisze co chce :lol:

PS. Amirm z ASR i "taki marketing" - perełeczka :lol:
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
blispx

myślę że lektura znana?

https://najlepszeodtwarzacze.pl/r2r-nos-dac.php

co do transportu podstawowe informacje byłyby potrzebne, choćby jakie protokoły sieciowe będą potrzebne, nie samym streamingiem człowiek żyje.. ale to już po ptokach w sumie więc można zamykać :)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Z drugiej strony internety bez fedbeków nie mają racji bytu w ogóle, bo taka ich natura.
Pytanie zasadnicze na które każdy potencjalny użytkownik streamera powinien sobie odpowiedzieć to czego oczekuję od tego rodzaju sprzętu najbardziej?

Tak sobie bajam tylko, bo mam całkiem przyziemny problemat. Otóż od kiedy wyprowadziłem się z miasta na wichurę ma strasznie kiepski internet. Pewnie jakiś wzmacniacz sygnału muszę wydumać i wypróbować (sam transmiter raczej tu nie poradzi). Udam się więc do stosownego tematu.

p.s. Blis, kawalerski ten link. Kto ma tyle czasu na czytanie tego maczku? :lol: ,,w Życiu Warszawy!"
Zresztą jak zamykać, to zamykać, hehe
Awatar użytkownika
blispx

oj Ty zawsze człowieka umiesz rozweselić :)
Awatar użytkownika
tomaszek
Gramofon: Pioneer PL-50L

Post autor: tomaszek »

poczytaj o NAD C658, można trafić w dobrej cenie na OLX. Nówka jest w top hifi, ale dość drogo - 5899 PLN
Ma wszystko to, czego potrzebujesz plus to, czego nie potrzebujesz ;)
Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + LAR IA-200HB + M-S Mezzo 8
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
Atoll DR200SE + DAC by Martynka
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dale pisze:
28 gru 2024, 11:22
Taki marketing.
Uśmiałem się :D
dale pisze:
28 gru 2024, 12:00
Wiim jest nie do pobicia, ale w cenie z czarnego tygodnia.
To co go bije za 2k, skoro tak?
Pytam bo może będzie to kolejny typ dla klina.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Dzięki wielkie za wszystkie wskazówki i uwagi w tym wątku!

EverSolo DMP-A6 ME już gra i wygląda to mniej więcej tak ;)
PXL_20241229_191733253.jpg
Zamawiam jeszcze Wiim Ultra i porównam z ES.
ODPOWIEDZ