Pomysł na ulepszenie Knosti?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
gitarrra

Re: Pomysł na ulepszenie Knosti?

Post autor: gitarrra »

@sk-victor...
gołąb pocztowy dał znać ,że leci do mnie. :dance: :angelic-whiteflying:
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

gitarrra pisze:
12 gru 2024, 12:44
leci do mnie.
Leci leci
gitarrra

sk-victor pisze:
12 gru 2024, 16:58
Leci leci
I doleciał. :dance:
Pierwsze wrażenia .Tak na szybko...
@sk-victor...zrobiłeś kawał solidnej korby. :clap:
Nie miałem wcześniej do czynienia z tego typu wydrukami , więc nie mam porównania.Ale jak na mój gust, aspekt wizualny korbki jest jak najbardziej OK :clap:
Wszystko jest ładnie i równo zrobione.A czarna rolka którą obraca się korbkę nie stawia żadnego oporu i działa bardzo lekko.
Na dzisiaj to tyle.
A jutro pierwsza "próba ogniowa".
gitarrra

Dzisiaj pierwsze próby "ogniowe" korbki w zestawie z wanienką Knosti 2 gen i zaciskami Analogis. :)
Po włożeniu korbki do zacisku ,powierzchnia pierścienia oporowego ,który jest na osi korbki nie licuje się z powierzchnią zacisku.Ząbek zatrzaskowy ,który jest na osi korbki jest za blisko i nie wychodzi z drugiej strony zacisku.Przez to nie ma pełnej blokady korbki względem zacisku.
20241213_211212.jpg
Z tego powodu ,po włożeniu płyty z zaciskiem do wanny pierścień ociera o wewnętrzną powierzchnię wanny.
Jeśli używamy wanienki z czerwonymi blaszkami blokującymi ,to korbka jest nieco za wysoka i żeby zakręcić tą blokadę trzeba niemal w całości odkręcić śrubę ,która dokręca się blaszę.
20241214_160927.jpg
Wydaje mi się ,że dobrze byłoby gdyby było ze dwa zwoje gwintu więcej
20241213_211855.jpg
Niewiele go wystaje i obawiam się ,że szybko może przestać "łapać" drugą część zacisku.
Na ostatnim zdjęciu mała sugestia co do korekcji niektórych wymiarów.
20241214_172414.jpg
Ale żeby nie było...to o czym napisałem dotyczy zestawu o którym wspomniałem na początku i są to bardzo drobne rzeczy.
I co najważniejsze ,w obecnej postaci korbka działa bardzo dobrze a jakość wykonania jest bardzo dobra.
:clap: :clap: :clap:
Awatar użytkownika
sk-victor

gitarrra pisze:
14 gru 2024, 18:49
Dzisiaj pierwsze próby "ogniowe" korbki w zestawie z wanienką Knosti 2 gen i zaciskami Analogis. :)
Po włożeniu korbki do zacisku ,powierzchnia pierścienia oporowego ,który jest na osi korbki nie licuje się z powierzchnią zacisku.Ząbek zatrzaskowy ,który jest na osi korbki jest za blisko i nie wychodzi z drugiej strony zacisku.Przez to nie ma pełnej blokady korbki względem zacisku.
U siebie testowałem z "wanną" Analogis. Tam nie ocierało a wręcz luz był za duży ale to już wynika z rozstawu podpór w wannie. Mógłbym zrobić pierścień delikatnie cieńszy ale zrobiłem taki celowo, obawiając się o wytrzymałość. Mam jednak wrażenie, że u Ciebie nie siadł on do końca w zacisku bo u mnie bardziej się licował a ząbek zaskoczył i dało się nałożyć swobodnie krążek redukcyjny do singli. Nie mam dobrego zdjęcia z mojego testu, tylko screen z filmiku który nagrał mój syn. W poniedziałek zrobię zdjęcia bo mam to wszystko w pracy.
gitarrra pisze:
14 gru 2024, 18:49
Wydaje mi się ,że dobrze byłoby gdyby było ze dwa zwoje gwintu więcej. Niewiele go wystaje i obawiam się ,że szybko może przestać "łapać" drugą część zacisku.
Myślę, że to ta sama przyczyna. Te dwa, trzy milimetry powinien głębiej wskoczyć w zacisk. Przyjrzyj się dokładnie, nie obawiając użycia pilnika w razie potrzeby ;) Oczywiście piłuj testera a nie swój zacisk :D :lol: Co do blaszki od strony korby. Tego pewnie nie przeskoczymy bo musiałbym konstrukcję za bardzo "odchudzić".
Załączniki
Screenshot_20241214_194451_Messenger.jpg
gitarrra

sk-victor pisze:
14 gru 2024, 20:06
nie siadł on do końca w zacisku
Niestety nie siadł ,jak sam zauważyłeś.
Ale skoro mam pozwolenie na użycie pilnika to może się uda. :)
sk-victor pisze:
. Mógłbym zrobić pierścień delikatnie cieńszy ale zrobiłem taki celowo, obawiając się o wytrzymałość.
Pierścień z ośki analogis ma grubość 2,5 mm i wydaje się trwały.Czy orientujesz się jaką trwałość ma plastik z wydruku ?Ten pierścień jakiś szczególnych obciążeń nie przenosi więc gdyby był delikatnie cieńszy ,to chyba też dałby radę.
sk-victor pisze:
bo musiałbym konstrukcję za bardzo "odchudzić"
A gdyby tylko nieco od góry obniżyć korbkę? (zakreślenie na szkicu )
gitarrra

Jednak pilnik to wspaniałe narzędzie. :whistle:
Dwie minuty pracy i pierścień siadł idealnie w zacisku.Nie wystaje tak dużo ponad zacisk jak wcześniej.Dzięki temu z drugiej strony ząbek blokujący zaskoczył.
I teraz nic nie ociera podczas obracania."Odchudzanie" samej korbki ,żeby łatwiej zakładać czerwoną blaszkę chyba też można mimo wszystko odpuścić.Ostatecznie można bardziej luzować czarną śrubę blaszki.
20241214_210200.jpg
Ale gwintu,pomimo ,że pierścień doszedł do końca , jednak mało wystaje po założeniu płyty i drugiej części zacisku.Ok.5 mm. A grubość nakrętki z gwintem to ok.12mm
20241214_210106.jpg
Awatar użytkownika
sk-victor

gitarrra pisze:
14 gru 2024, 20:51
Niestety nie siadł ,jak sam zauważyłeś.
Wydaje mi się, że to problem średnicy pierścienia a nie grubości. Ja mam zacisk od Knosti v.1 i Analogisa v.2 i tam wchodzi głębiej
gitarrra pisze:
Pierścień z ośki analogis ma grubość 2,5 mm i wydaje się trwały.Czy orientujesz się jaką trwałość ma plastik z wydruku ?Ten pierścień jakiś szczególnych obciążeń nie przenosi więc gdyby był delikatnie cieńszy ,to chyba też dałby radę.
Takich danych nie mam ale zakładam, że wytrzymałość takiego wydruku może być mniejsza niż elementów z wtryskarki, dlatego tam gdzie mogłem szedłem w "masę"
gitarrra pisze:
A gdyby tylko nieco od góry obniżyć korbkę? (zakreślenie na szkicu )
To już zrobione, będzie się lżej kręcić, ramię się zwiększyło :lol: :lol:
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-12-14 214635.jpg
Ostatnio zmieniony 14 gru 2024, 21:55 przez sk-victor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sk-victor

gitarrra pisze:
14 gru 2024, 21:23
Dwie minuty pracy i pierścień siadł idealnie w zacisku.Nie wystaje tak dużo ponad zacisk jak wcześniej.Dzięki temu z drugiej strony ząbek blokujący zaskoczył.
Zmniejszyłeś grubość czy średnicę?
gitarrra

sk-victor pisze:
14 gru 2024, 21:49
Zmniejszyłeś grubość czy średnicę?
Grubości nie ruszałem .Wystarczyło sfazować krawędź zaznaczoną na szkicu.
20241214_172414faza.jpg
Średnicę tylko bardzo delikatnie.Tyle wystarczyło by pierścień doszedł do końca gniazda zacisku.
Teraz jest ok. Pierścień z Twojej korbki wystaje delikatnie ponad powierzchnię zacisku bo jest grubszy o 0,6 mm od fabrycznego Analogisa (2,5 mm ).Ale teraz większa grubość nie ma takiego znaczenia bo nic nie ociera o wanienkę. :clap:
sk-victor pisze:
14 gru 2024, 21:48
To już zrobione, będzie się lżej kręcić, ramię się zwiększyło
Szybko działasz. :)
Awatar użytkownika
sk-victor

gitarrra pisze:
14 gru 2024, 22:31
Ale teraz większa grubość nie ma takiego znaczenia bo nic nie ociera o wanienkę.
Czyli gwintu również "przybyło" te na oko 2-3mm i powinno być ok?

edit

Sorry przeczytałem jeszcze raz co napisałeś. Kilka milimetrów gwintu. Trochę mi to rozp.... projekt. Ale podczas zakręcania zacisku gdy gwint "łapie" na pierwszy zwój to jest jeszcze kilka dobrych obrotów do zaciśnięcia. Myślę, że będzie ok.
gitarrra

Tak,gwintu odrobinę przybyło.Ale w dalszym ciągu nie wystaje go dużo ponad drugą część zacisku.Wydaje mi się ,że te dwa ,trzy zwoje więcej bardzo by się przydały.
Obie części zacisku trzeba może nie jakoś bardzo mocno ,ale jednak zdecydowanie dokręcać żeby płyn nie wlewał się pod uszczelnienie.
Tyle gwintu widać po pilnikowym "tuningu" pierścienia.
20241214_210106.jpg
Nie jest tego dużo.Boję się ,że długo nie wytrzyma. :(
Awatar użytkownika
sk-victor

A ogólnie jak się "korbi" w porównaniu z tym co dali w zestawie do Knosti 2? Bo ja oryginału nie miałem więc sam nie mam porównania
gitarrra

sk-victor pisze:
14 gru 2024, 22:39
Trochę mi to rozp.... projekt
A na czym polega problem?
Awatar użytkownika
sk-victor

gitarrra pisze:
14 gru 2024, 23:18
A na czym polega problem?
A na tym, że muszę go przerobić ;)
A proszę zajrzyj do zacisku ile tam jest gwintu? Bo nie mam go w domu tylko w pracy a chciałbym realnie zobaczyć iloma zwojami on współpracuje z ośką podczas zaciskania?
ODPOWIEDZ