Kąt styczności

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
gregorsky

Kąt styczności

Post autor: gregorsky »

Cześć,
Mam do was pytanie o kąt styczności - walczyłem z 2h, ale nie udało mi się idealnie złapać obu punktów z szablonem. Ten bliżej środka jest lekko obrócony a drugi punkt idealnie. Nie jestem w stanie złapać punktu dla obu - czy to jest duży problem czy jednak próbować dalej?
Załączam widok.
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam,
Grzesiek
Załączniki
IMG_0642.JPEG
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Re: Kąt styczności

Post autor: mrcnoos »

Konstrukcja obrotowego ramienia wyklucza geometryczne rozwiązanie tego problemu.
Ustaw pomiędzy, albo tak aby uzyskać styczność bliżej środka, albo na ucho.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Po prostu masz źle ustawiony overhang albo szablon jest od innej geometrii niżoverhang który masz ustawiony co na jedno wychodzi. Nie da się wziąść overhangu z jedej geometrii a stycznośc ustawić wg innej. Najlepiej wyrrukuj sobie szablon z łukiem. Co to za gramofon?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Bacek pisze:
30 lis 2024, 13:19
Nie da się wziąść overhangu z jedej geometrii
Możesz rozwinąć ? Overhang jest podawany przez producenta ramienia/gramofonu w danych technicznych. Nie "bierze się" go znikąd przeca.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Fabryczny tak ale wiesz jak @gregorski ustawił wkładkę? Skoro bawi się w szablon to chyba nie ustawiał wg przyrządu.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Myszor pisze:
30 lis 2024, 16:17
Bacek pisze:
30 lis 2024, 13:19
Nie da się wziąść overhangu z jedej geometrii
Możesz rozwinąć ? Overhang jest podawany przez producenta ramienia/gramofonu w danych technicznych. Nie "bierze się" go znikąd przeca.
Tak ale ta fabryczna geometria z fabrycznym overhangiem ma inne punkty zerowe i inne konty styczności niż te z tego papierowego szablonu z fotki.

Albo bierzemy wszystko z fabryki albo wszystko z szablonu. Nie da się powybierać po kawałku.

A szablony z dwoma kroplami bez łuku raczej nie są dla osób które nie do końca wiedzą co robią. Ja w sumie wiem i też nie jestem masochistą i ich nie używam.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
gregorsky

Post autor: gregorsky »

Ok - juz mam odpowiedz jak ustawic wg nastaw fabrycznych i pominac szablony. Dzięki i pozdrawiam
Marcinus

Post autor: Marcinus »

mrcnoos pisze:
30 lis 2024, 12:18
Konstrukcja obrotowego ramienia wyklucza geometryczne rozwiązanie tego problemu.
No właśnie niekoniecznie. Konstrukcja obrotowego ramienia, jest w stanie zapewnić dwa punkty zerowe.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Marcinus pisze:
30 lis 2024, 19:37
No właśnie niekoniecznie. Konstrukcja obrotowego ramienia, jest w stanie zapewnić dwa punkty zerowe.
Dokładnie, Kolega musiał coś źle zrobić.
1 - ustawiamy przesięg tak by igła dokładnie śledziła wydrukowany łuk nieruchomego szablonu na talerzu, szablon ma nie drgnąć podczas całej procedury.
2- ustawiamy kąt wkładki dla jednego punktu i jeśli jest wszystko ok, on będzie dobry dla drugiego także.

Istotą jest prawidłowy pomiar odległości pomiędzy fizyczną osią obrotu ramienia od osi obrotu talerza (szpindla) i dla tej wartości wygenerowanie (zakup) szablonu. Inaczej to się nie styka. Efektywna długość, często podawana przez producenta to zwykle ta wspomniana wyżej plus przesięg (overhang)
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Marcinus

Ukaniu pisze:
30 lis 2024, 20:43
1 - ustawiamy przesięg tak by igła dokładnie śledziła wydrukowany łuk
Problem w tym, że kolega (jak widać na foto), nie ma wydrukowanego szablonu łukowego, tylko uniwersalny, dwupunktowy. A z takim szablonem tak jak już wspomniał Bacek, straszna mordęga.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Ze strony https://conradhoffman.com/chsw.htm
Zassać uniwersalny generator protractorów (Custom arc template generator for phono cartridge alignment) i łuk będzie jak trzeba 8-)
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Marcinus

ODPOWIEDZ