Kąt styczności
-
Kąt styczności
Cześć,
Mam do was pytanie o kąt styczności - walczyłem z 2h, ale nie udało mi się idealnie złapać obu punktów z szablonem. Ten bliżej środka jest lekko obrócony a drugi punkt idealnie. Nie jestem w stanie złapać punktu dla obu - czy to jest duży problem czy jednak próbować dalej?
Załączam widok.
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam,
Grzesiek
Mam do was pytanie o kąt styczności - walczyłem z 2h, ale nie udało mi się idealnie złapać obu punktów z szablonem. Ten bliżej środka jest lekko obrócony a drugi punkt idealnie. Nie jestem w stanie złapać punktu dla obu - czy to jest duży problem czy jednak próbować dalej?
Załączam widok.
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam,
Grzesiek
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: Kąt styczności
Konstrukcja obrotowego ramienia wyklucza geometryczne rozwiązanie tego problemu.
Ustaw pomiędzy, albo tak aby uzyskać styczność bliżej środka, albo na ucho.
Ustaw pomiędzy, albo tak aby uzyskać styczność bliżej środka, albo na ucho.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Po prostu masz źle ustawiony overhang albo szablon jest od innej geometrii niżoverhang który masz ustawiony co na jedno wychodzi. Nie da się wziąść overhangu z jedej geometrii a stycznośc ustawić wg innej. Najlepiej wyrrukuj sobie szablon z łukiem. Co to za gramofon?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Możesz rozwinąć ? Overhang jest podawany przez producenta ramienia/gramofonu w danych technicznych. Nie "bierze się" go znikąd przeca.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Fabryczny tak ale wiesz jak @gregorski ustawił wkładkę? Skoro bawi się w szablon to chyba nie ustawiał wg przyrządu.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Tak ale ta fabryczna geometria z fabrycznym overhangiem ma inne punkty zerowe i inne konty styczności niż te z tego papierowego szablonu z fotki.
Albo bierzemy wszystko z fabryki albo wszystko z szablonu. Nie da się powybierać po kawałku.
A szablony z dwoma kroplami bez łuku raczej nie są dla osób które nie do końca wiedzą co robią. Ja w sumie wiem i też nie jestem masochistą i ich nie używam.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Ok - juz mam odpowiedz jak ustawic wg nastaw fabrycznych i pominac szablony. Dzięki i pozdrawiam
-
- Ukaniu
- Kontakt:
Dokładnie, Kolega musiał coś źle zrobić.
1 - ustawiamy przesięg tak by igła dokładnie śledziła wydrukowany łuk nieruchomego szablonu na talerzu, szablon ma nie drgnąć podczas całej procedury.
2- ustawiamy kąt wkładki dla jednego punktu i jeśli jest wszystko ok, on będzie dobry dla drugiego także.
Istotą jest prawidłowy pomiar odległości pomiędzy fizyczną osią obrotu ramienia od osi obrotu talerza (szpindla) i dla tej wartości wygenerowanie (zakup) szablonu. Inaczej to się nie styka. Efektywna długość, często podawana przez producenta to zwykle ta wspomniana wyżej plus przesięg (overhang)
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
- Ukaniu
- Kontakt:
Ze strony https://conradhoffman.com/chsw.htm
Zassać uniwersalny generator protractorów (Custom arc template generator for phono cartridge alignment) i łuk będzie jak trzeba
Zassać uniwersalny generator protractorów (Custom arc template generator for phono cartridge alignment) i łuk będzie jak trzeba

Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
-