Narzędzie wielofunkcyjne MULTITOOL

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Narzędzie wielofunkcyjne MULTITOOL

Post autor: SimonTemplar »

Zostałem wybrany przez rodzinkę na ogarnięcie zakupu prezentu świątecznego dla starszego pana. Gość lubi nosić przy pasku różne gadgety :D Tu coś musi uciąć, tam przeciąć itp historie.
Ma ktoś z kolegów doświadczenia z takowym ustrojstwem? Kosztowność tak do 500zł i zakup koniecznie na Aledrogo. Podpytuję was bo sam nie mam bladego pojęcia na ten temat a też nie chciałbym aby to się wygięło i rozpadło od pierwszego dotyku :lol:
Dzięki za sugestie :handgestures-thumbupright:
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Narzędzie wielofunkcyjne MULTITOOL

Post autor: Mawis »

Simon, poszukaj tu, wybor roznych firm, takze Victorinox. Na pewno cos znajdziesz albo przynajmniej sie rozeznasz.
https://militaria.pl/c/multitoole-7732
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-50 II

Post autor: Robert_p »

Zobacz też narzędzia Leathermana. Posiadam i jest ok.
Gwarancja jest 25 lat. 😀

Ja mam takie coś :
https://allegro.pl/oferta/multitool-lea ... 7442314837
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, HD990, B&W 703 s3
furgon

Post autor: furgon »

Zdecydowanie kupił bym leathermana. Używałem vickow i innych wynalazków. Od lat przy pasku mam leathermana i polecam. Zdarzyło mi się złamać ostrze noża i pomimo tego że kupiony za oceanem naprawa gwarancyjna zrealizowana przez militaria.pl bez zbędnych pytań. Skórzane etui do paska robiłem sam 😁
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Bardzo dziękuję chłopaki. Ten Leatherman wygląda na kosę jakich mało ;) - pójdę w tym kierunku. W budżecie się powinienem zmieścić . Fajnie w nim te kombinerki i obcinaki. Kwestia teraz wyboru modelu. Dzięki :pray:
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Fajny jest model Wave ale poza budżetem, ma wymienne ostrza w kombinerkach i bity. Zobacz, może gdzieś będzie na promocji ?
Awatar użytkownika
SimonTemplar

dale pisze:
23 lis 2024, 19:20
model Wave
Dzięki sprawdzę. Widziałem właśnie jakiś ‚no name’ co miał wymienne ostrza i wydaje się to sprytną opcją. Z założenia jak obcinki są dobrej jakości i nie tnie się ogrodzeń ;) to powinny posłużyć długo i bez tego :think:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Szymon Leatherman i tylko Leatherman.
Co bym polecił? Prosty i dość podstawowy model, fajny dostaniesz za jakieś £70 z grubsza, będzie raczej z kaburą (mój był w komplecie, ale mam go już 23 lata, niezastąpiony towarzysz wielu wypraw itd.. - nie jest to co prawda taki super kosmiczny gadget jak "namiot @zelaznego, a zwłaszcza jego piec na wszystko łacznie ze spaleniem napmiotu ale daje radę).
Co jest ważne?
Do noszenia na pasku jak ten Pan i np Furgon, jak dla mnie waga i wielkość. Jak zbyt ciężki to denerwuje i jest mało ergonomiczny.
Blokada ostrza głównego - przydatne i bezpieczne, bowiem Leatherman mając średnio wygodny uchwyt rekojesci składanej ma tendencję do samozamknięcia pod "naporem".
(osobiście mam model Classic bez blokady i się nauczyłem go używać bezpiecznie).
pilnik w komplecie zestawu,

Co jest nieważne?
bity - dostaniesz je osobno bez problemu i można zwsze sobie dobrać zestaw pod potrzebę,
osełka i tego typu pierdoły,
rozbudowany futerał na latarkę, prezerwatywy i inne samojeby marketingowe typu latarka (tych używa się osobn i to inna całkiem bajka),
korkociąg / - tego używa się w scyzoryku,
nożyczki - zbędne bowiem są cęgi/kombinerki i to wystarcza, osobiście korkociąg i nożyczki mam w Victorinoksie, a używam modelu oczywiście Climber - świetny do cięcia lin i otwierania win "owocowych".

Co jest zbędne i niewygodne?
duży rozmiar i co za tym idzie ciężar,
przekoszona i długa rękojeść,
dodatkowe gadgety,
- te dodatki potrafią mocno przeszkadzać i zakłócić popołudniowa drzemkę pod palmą lub.. itp

Czy nożyczki mają sens i są ważne? Pewnie! O ile nie najwazniejsze! Ale nie tu. Leatherman nie jest narzędziem do porcjowania pizzy, a Ty jako notoryczny bywalec włoskich winiarni i zapewne pizzeri doskonale wiesz czym Włoch porcjuje pizze = nożyczkami. Jednak to osobny sprzęt. Zawsze.

Dobrego zakupu!
(mój model Leathermana to Classic, jeszcze z okresu gdy nie było tylu modeli jak obecnie: małe ostrze, duże ostrze, konserwy, kapsle, szydło, piła, pilnik i śrubokret płaski + krzyżakowy, do tego futerał skórzyny zamykany na zatrzask).
Awatar użytkownika
SimonTemplar

darkman pisze:
23 lis 2024, 20:10
Dobrego zakupu!
Dziękuję Darku za konkretną odpowiedź :pray: Fakt- przemyślę co ma posiadać to cudeńko w zestawie. Więcej nie znaczy zawsze lepiej :handgestures-thumbupright:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

A bo zapomniałem - ważne jest też oczko na repsznur/ek, (linewkę lub oczko metalowe). Przydaje się gdy chcemy narzędzie zabezpieczyć przed upadkiem czy zgubieniem.
niektóre Leathermany mają dodatkowe narzędzia szczątkowe, których istnienia nie rozumiem lub nie wiem do czego mają służyć. W takim wypadku lepszy jest multitool w rozmiarze karty kredytowej - często uzywam.. dibelnie niewygodny gadget, ale nie zawsze mam przy sobie Leathermana, a zonka tę "kartę" zawsze trzyma w czeluściach przepastne torebki.. co prawda nim znajdzie to zdążę wypić piwo, ale efekt jest.

Aaa i Leatherman zwykle powinien mieć na górnej krawędzi składania "do kombinerek" przymiar calowy i w cm - fajne i bardzo często się przydaje. Mój ma, ale obecnie chyba każdy ma.
Rzecz oczywista same kombinerki posiadają ów przedłużony sztyft cęgów do cięcia, zatem do cięcia drutu ogrodzenia nadają się jak najbardziej. Nie będzie to łatwe i choć semtex jest w tym wypadku o wiele skuteczniejszy to daje radę i to :).
Ogólnie Laetherman nie jest super wygodnym toolem lecz niezwykle pomocnym przy założeniu pewnych niedoskonałości.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

SimonTemplar pisze:
23 lis 2024, 13:43
Gość lubi nosić przy pasku różne gadgety
Ja wrzucę maly kamyczek do ogródka zachwytów. Ten starszy Pan to jakiś wyprawowy jest, czy raczej wokół domu lubi sobie podłubać? Jak wyprawowy (choćby grzyby) to taki multitool może być fajny. Ale do prac wokół domu to tak trochę bez sensu moim zdaniem. Mam kilka takich wynalazków i wszystkie leżą na dnie szuflady. Po prostu wolę konkretne narzędzia do konkretnej pracy. Śrubokręt do wkrętów, klucz do śrub, młotek do gwoździ itd. Może lepszym pomysłem byłby fajny, dobrze dobrany zestaw specjalizowanych narzędzi.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

E-tam zachwyty? Lepszy od scyzoryka i tyle. Strzelba pump action jest dużo skuteczniejsza i osobiście bym wolał na plecy niż na pasek, no ale mamy co mamy. Broń do obrony miru domowego w Polsce pod względem przepisów jest daleko w dupie.
Ja tylko starałem się napisać obiektywnie odpowiedź na pytanie: Na H komuś "lupa w scyzoryku"? I w tym zakresie oczywiście moje zdanie jest zbieżne z Twoim (stąd też i np krytyka bitów itd).

Też wolę siekierę i szpadel po normalności, ale pytanie Szymona jest o multitool.
Chudy proszę.. 2:20 kup Se melatoninę :D :D
Awatar użytkownika
SimonTemplar

chudy_b pisze:
24 lis 2024, 02:20
Ten starszy Pan to jakiś wyprawowy jest, czy raczej wokół domu lubi sobie podłubać?
Nosi jakiś kozik zawsze przy pasku z tego co wiem. Taki multitool to tylko lepsza opcja tego kozika i tyle. Coś na szybko poprawić jak MacGyver :lol: . Zdaje sobie sprawę że to bardziej bajer niż lek na całe zło. Gość to stary serwisant sprzętu wszelakiego. Powinno mu to przypaść do gustu na prezent świąteczny bardziej niż kolejny zestaw skarpetek :lol:
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

darkman pisze:
23 lis 2024, 20:10
Co jest nieważne?
bity - dostaniesz je osobno bez problemu i można zwsze sobie dobrać zestaw pod potrzebę,
nożyczki - zbędne bowiem są cęgi/kombinerki i to wystarcza, osobiście korkociąg i nożyczki mam w Victorinoksie, a używam modelu oczywiście Climber - świetny do cięcia lin i otwierania win "owocowych".
Darku, mamy inne profile użycia sprzętu, ja nie wyobrażam sobie swojego bez bitów, ile to razy na szybko w terenie poprawiałem sobie czy innym mocowanie optyki na wiatrówce, czy naprawiałem okulary. Że nie wspomnę o drobnych naprawach na wyjazdowych agroturystykach... Nożyczki zaś przydają mi się bardzo często, nawet nie jestem w stanie wskazać jednego konkretnego zastosowania. Są większe niż w scyzorykach.
W pozostałych wypadkach - zgoda.
Są dokładki z bitami do tooli, ale wbudowany uchwyt jest jednak wygodny, a na co dzień, jak nie nosisz bitów, używasz go jako śróbokręt płaski i krzyżakowy.
ODPOWIEDZ