Czym się golę 🪒😀😀

ODPOWIEDZ
gyro4841
Gramofon: Saba PSP 910

Czym się golę 🪒😀😀

Post autor: gyro4841 »

Ostatnio nie wiem ale coś mnie tknęło i kupiłem brzytwę (starą), mydło w kubku, pędzel oraz pas do ostrzenia brzytwy. Zakupiłem również kamienie do ostzenia - takie kombo "sztucznych kamieni" - te naturalne to strasznie drogie. No i się zaczęło, trochę mozolnie, po mału, bo to nowe doswiadczenie ale ... ale się udało i już za mną drugie golenie. Za pierwszym razem jakieś drobne zacięcia, ale jak na pierwszy raz to i tak super. Za drugim już lepiej.
Ciekawe ilu jest użytkowników tego forum co korzystają z brzytwy? Wrzucie foty swoich "golorek".
Załączniki
IMG_20241015_200746.jpg
Awatar użytkownika
zelazny

Re: Czym się golę 🪒😀😀

Post autor: zelazny »

Mach 3, od lat. Także myślałem o brzytwie, ale zrezygnowałem z zakupu.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

No nie, bałbym się trochę że sobie gardło poderżnę :lol: Uzywam elektrycznego Philipsa ;) Kiedyś, Kiedyś żyletkowego Wilkinsona. Najchetniej w ogole bym sie nie golił...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Lutlampa. Trochę ciężko rozpalić. Wkurzające gdy Ci sie spieszy.
Awatar użytkownika
MDMA66
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: MDMA66 »

Mawis pisze:
15 paź 2024, 22:19
No nie, bałbym się trochę że sobie gardło poderżnę :lol: Uzywam elektrycznego Philipsa ;) Kiedyś, Kiedyś żyletkowego Wilkinsona. Najchetniej w ogole bym sie nie golił...
Mówisz o Philipsie oneblade?
Awatar użytkownika
zwy
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: zwy »

Ja mam jak Mawis, najchętniej to bym się nie golił, bo nie lubię. Niestety jak już trzeba to oneblade od Philipsa, albo maszynka do włosów i równa długość dookoła głowy.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

MDMA66 pisze:
16 paź 2024, 08:31
Mawis pisze:
15 paź 2024, 22:19
Mówisz o Philipsie oneblade?
Nie, ja mam series 5000
https://www.philips.pl/c-m-pe/golarki-d ... _20_SERIES
Nie jest idealna, najlepiej łapie krotki zarost wtedy gole na sucho, z dluzszym trzeba troche gimnastyki, wtedy pianka.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Maszynką na żyletki - Muhle R41
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

BiC HYBRID flex 5.
Codziennie. Tak mnie ojciec nauczył. Nieogolony czuję się jak nieumyty - nieświeżo i nieestetycznie.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

gyro4841 pisze:
15 paź 2024, 20:42
nowe doswiadczenie ale ... ale się udało i już za mną drugie golenie. Za pierwszym razem jakieś drobne zacięcia, ale jak na pierwszy raz to i tak super. Za drugim już lepiej.
Ciekawe ilu jest użytkowników tego forum co korzystają z brzytwy? Wrzucie foty swoich "golorek".
a z głową wszystko dobrze, powiem Kolego, źe mam taką brzytwę w chacie na działce i jest zajebiaszcza do krojenia słoniny na myszy do pułapek :lol:

na poważnie tak w tych czasach "brzytwa" to delikatna przesada, tym bardziej, że tylko dwa kraje mają wyłącznośc na osełki z diamentami czyli wielki brat i były wielki brat polandii - oczywiście :D reszta to podróby 100% (żaden diament) uwierz mi, a przynajmniej do noży (a dot. to wszystkiego, to też brzytew) - mam dla przykładu trochę Eka w tym nie używane, ale te eki to dobre ale, jakość - cena to ch...a w porównaniu do mła dwóch noży z "nieistiejącego Charkowa" - ostrze to stal 440c, wiem , że wielu osobom to nic nie mówi w tym znawców tematu, ale dopowiem, że to stop używany do łopat wirników turboodrzutowych, hi wolałbym się tym golić niż to co pokazałeś na zdjęciu a na co dzień u mnie mach 3 turbo :D

a co do noży którymi można się golić to wrzucam zdjęcie - to się nie tępi a jak coś to tylko diament org. :shock: :

IMG_E5041.JPG

btw: solingen - ostrze brzytwy wykonane z twardej stali węglowej - oprawa zrobiona z tworzywa platiku jakiego produkt made in germany czyli o co kaman bo nonejm jaki to jest więc :?:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
MDMA66
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: MDMA66 »

Wojtek pisze:
16 paź 2024, 09:39
Podstawowy atrybut mężczyzny schyłku XXw, widzę że u Ciebie sentyment został :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

MDMA66 pisze:
17 paź 2024, 11:50
Co do tego to nie wiem, jako rocznik '87 uczyłem się golić już na Mach3, nie mam też wspomnień swojego ojca czy dziadków golących się maszynką na żyletki. Poza tym, z przyczyn zdrowotnych (jak się okazało dużo później) - zawsze miałem tzw. "kolejarski" zarost :D

Kilka lat temu chciałem spróbować, zaczynając od plastikowego Wilkinsona, i tak już zostało do dziś.

Maszynki 2+ ostrzowe to jednak kupa plastiku i też wywalony pieniądz.
Już więcej sensu jako alternatywę do żyletki widzę w golarkach elektrycznych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

MDMA66 pisze:
17 paź 2024, 11:50
Wojtek pisze:
16 paź 2024, 09:39
No co Ty :) u schyłku XX wieku to była moda na wszelkie machy-plastiki. :)
Obecnie wraca moda, wraz ze wzrostem dochodów, na eleganckie gadżety i celebrowanie "niedzielnego" golenia :).
Ja miałem epizod z brzytwą, około 30 lat temu, zasadniczo używam również plastikowego macha, z wygody. Ale od jakiegoś czasu używam głównie trymera który zostawia mi 0,5-1mm zarostu. Natomiast od początku swojego golenia używam jednego pędzelka - kupionego przed swoimi 18 urodzinami, wilkinsona z włókna borsuczego, czyli również ponad 30 lat.
Ale może faktycznie czas na zmianę macha na żyletkę? Już czas mnie tak nie goni :)
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Zarost gesty i twardy. Od dłuższego czasu jadę na Panasonic ES-LV95. Na mokro i pianką/mydłem dorównuje zwykłym plastikowym machom tyle że zajmuje to więcej czasu :). Na sucho podobnie jak wcześniej używane Brauny z seri 3 i pewnie inne elektryki, zupełnie gładko nie jest ale optycznie ok. W sumie to się nawet zastanawiałem dlaczego od dawna używam elektryka skoro zajmuje to dłużej niż ręczne golenie (w moich warunkach zarostowych), chyba dlatego że zazwyczaj mniej podrażnia i że można się golić w trakcie innych czynności.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
gyro4841
Gramofon: Saba PSP 910

Post autor: gyro4841 »

....
a z głową wszystko dobrze...
......
He he he.
Jak niektórym znajomym mówię, że w domu mam gramofon i słucham płyt winylowych to też patrza jak...
Powinienem się Ciebie zapytać czy z Twoją głową wszystko oki, że w dobie plików cyfrowych(MP3, flack, ogg i itd...), rozwiniętego przemysłu cyfrowego(CD, DVD itd..), przenośnych otwarzaczy muzyki(telefony komórkowe, czy różnoraki (potoczne) odtwarzacze MP3), w dobie stremerow sieciowych(Tidal, Spotify, YouTube itd...) i wiele innych niezliczonych nowości XIX wieku, w dobie sztucznej inteligencji...
Ty zacofany człowieku sięgasz po czarny krążek i cieszysz się niczym małe dziecko kiedy puszczasz go (mowa o płycie LP) na swoim gramofonie, nieraz droższym niż nie jeden samochód zwykłego zjadacza chleba?
Zatem jak to mówi przysłowie: "Przyganial kocioł garkowi..."
Zresztą chyba z naszymi głowami jest jednak coś nie tak... 😜
ODPOWIEDZ