ELAC ESG 79x

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
ODPOWIEDZ
GreenGrass
Gramofon: EMT 928 TSD 15

Re: ELAC ESG 79x

Post autor: GreenGrass »

Wojtek pisze:
04 wrz 2024, 11:29
DN793 to igła sferyczna, z której później się wycofano
Czyli jednak... Dziwne, że nie widać ich w internecie. Może (jak pisał Jeremi Przybora) "bo wzrok już nie ten..." Słuchałem jej wczoraj przez chwilę, gra bardzo przyzwoicie. Nie mogę jej porównać w tej chwili z oryginalnym eliptykiem, bo ta z góry zdjęcia, to tylko ratunkowy retiping do zwykłego E 03/07, który działa, ale głowy nie urywa. Sferyczna (jak ustaliłeś) DN793 choć używana, jest od niej znacznie lepsza, daje bardziej wyrazisty dźwięk z szerszą paletą detali i chyba lepiej osadzonym basem. Dzięki :mrgreen: za tabelkę, na pewno się przyda, bo cała ta seria wkładek, to przy niewielkich budżetach kawał muzyki, a dla zasobniejszych portfeli Jico daje im całkiem nowe życie. W tabelce z grudnia 1989 roku, którą miałem nie było tego sferyka.
elac-esg-datenblatt_644663.jpg
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2024, 21:32 przez GreenGrass, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: ELAC ESG 79x

Post autor: Wojtek »

Ten sferyk był tylko w pierwszym rzucie, potem już można było go spotkać jedynie przy 791.

Przy poprzedniej serii Elaca, STS-x55, był nieco większy rozrzut i sferyki można było spotkać obok eliptyków przy prawie całej gamie modelowej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ