Pierwszy sprzęt do słuchania winyli

Wszystko razem
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Re: Pierwszy sprzęt do słuchania winyli

Post autor: domibobi »

Właśnie kolega dzwonił z trasy. Mocno zdziwiony instruktażem ostrożności postępowania z gramofonem :) Jedzie wolno jakby nitroglicerynę wiózł ;) Wielkie dzięki Jacek 👍
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

darkman pisze:
02 wrz 2024, 21:24
Np 2000+ na gramofon z epoki.
Po tysiaku na wzmacniacz zintegrowany i kolumny.
A CD gdzie?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

domibobi pisze:
03 wrz 2024, 20:10
Właśnie kolega dzwonił z trasy. Mocno zdziwiony instruktażem ostrożności postępowania z gramofonem :) Jedzie wolno jakby nitroglicerynę wiózł ;) Wielkie dzięki Jacek 👍
Jak w Cenie strachu Clouzota ;)
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

darkman pisze:
03 wrz 2024, 17:57
ja lecę ułożyć ostatnie 6 kafli
w tym temacie wspieram cię mentalnie :D , ...
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
jaca1970
Gramofon: JVC Ql-Y3F

Post autor: jaca1970 »

domibobi pisze:
ostrożności
Nie zaszkodzi, to delikatne mechanizmy są w środku, coś przeskoczy na A1 wykopkach i będzie sie krecić silnik w druga strone... A gwarancja 3 miechy napisana była.
A1 zakazałem jechać bo by jeszcze talerz wyleciał....

Dostał kolega paczke płyt i krążek do mycia., prosze zrobić instruktaż bo płyty z szafy były i pewnie zakurzone....

Niech służy i cieszy. Amen
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

jaca1970 pisze:
03 wrz 2024, 21:00
domibobi pisze:
ostrożności
A1 zakazałem jechać bo by jeszcze talerz wyleciał....
Talerz się ściąga a przeciwwagę zdejmuje. I nie ma wtedy potrzeby aż tak się cyckać.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
domibobi

Bacek pisze:
03 wrz 2024, 21:06
Talerz się ściąga a przeciwwagę zdejmuje. I nie ma wtedy potrzeby aż tak się cyckać.
Gramofon przekazany do transportu w pełni profesjonalnie (zdemontowane wszystko co trzeba). Ale lepiej dmuchać na zimne.

Awatar użytkownika
domibobi

jaca1970 pisze:
03 wrz 2024, 21:00
Dostał kolega paczke płyt i krążek do mycia., prosze zrobić instruktaż bo płyty z szafy były i pewnie zakurzone....

Niech służy i cieszy. Amen
Super sprawa. Podziekował raz jeszcze. Teraz jeszcze wzmacniacz i kolumny (poszukiwania trwają). Płyty przydadzą się jak znalazł do ogarnięcia całości 👍

Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

Ja tak jeszcze dorzucę od siebie do dyskusji bo strasznie kibicuję autorowi wątku, że trzeba oczywiście kupić coś najlepszego w danym momencie, coś co będzie cieszyć ucho i oko. Jak się kolega wkręci to sobie stopniowo klamoty powymienia jak każdy z nas tutaj chyba...
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Piterski pisze:
03 wrz 2024, 19:41
darkman, PL70II to co najmniej dobry i wcale nie taki przystępny cenowo gramofon. Tak więc ten tego....
Dziękuję za informację. Przyznam jednak, że nie rozumiem za bardzo o co chodzi?
Mam go, to raczej wiem jaki jest.
"tak więc ten tego", czyli czego? :) bo nie rozumiem. Jest świetny i w tej jakości, którą posiadam to przystępnie cenowo w mojej opinii. Oczywiście, że to sporo pieniędzy, ale co począć? Taki świat audio.
Kolega Thomson ma 4ry koła do dyspozycji, to jak na razie taki jest dla niego niedostępny.
Tu bym polecił jakiś gramofon z tzw pewnych do około 2tysięcy. PL70 to raczej nie temat na ten wątek i nie tylko budżetowo.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

darkman pisze:
04 wrz 2024, 07:27
Piterski pisze:
03 wrz 2024, 19:41
darkman, PL70II to co najmniej dobry i wcale nie taki przystępny cenowo gramofon. Tak więc ten tego....
Dziękuję za informację. Przyznam jednak, że nie rozumiem za bardzo o co chodzi?
Mam go, to raczej wiem jaki jest.
"tak więc ten tego", czyli czego? :) bo nie rozumiem. Jest świetny i w tej jakości, którą posiadam to przystępnie cenowo w mojej opinii. Oczywiście, że to sporo pieniędzy, ale co począć? Taki świat audio.
Kolega Thomson ma 4ry koła do dyspozycji, to jak na razie taki jest dla niego niedostępny.
Tu bym polecił jakiś gramofon z tzw pewnych do około 2tysięcy. PL70 to raczej nie temat na ten wątek i nie tylko budżetowo.
A ja bym poszedł od razu na całość, i zakup na lata.
https://allegro.pl/oferta/gramofon-sony ... 5758804990
Nie chcę uprawiać Przemkowi kryptoreklamy ale to raczej pewny sprzęt, tylko wkładkę biedę na początek założyć.
Pewny sprzedawca, a jego ojciec ogarnia mechanicznie garniaki przed sprzedażą, tak więc klient kupuje sprzęt częściowo ogarnięty.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Ten teges .... właśnie bardzo dobry gramofon to się kupuje już w pełni świadomie już na etapie "wiem że winyl jest dla mnie", że z nim zostanę, że nie jest przelotną fascynacją. Zaś dobre kolumny i wzmacniacz to może pracować i z gramofonem i z CD lub plikami. Stąd moim zdaniem i na bazie moich osobistych mocno indywidualnych doświadczeń postawił bym większą część puli na ten tandem.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Piterski pisze:
04 wrz 2024, 08:14
Ten teges .... właśnie bardzo dobry gramofon to się kupuje już w pełni świadomie już na etapie "wiem że winyl jest dla mnie", że z nim zostanę, że nie jest przelotną fascynacją. Zaś dobre kolumny i wzmacniacz to może pracować i z gramofonem i z CD lub plikami. Stąd moim zdaniem i na bazie moich osobistych mocno indywidualnych doświadczeń postawił bym większą część puli na ten tandem.
Jasne, to jak podzieliłbyś budżet kolegi, który wynosi 4000 zeta? , kolega nie ma nic prawdopodobnie, a zatem:
gramofon i igła =
wzmak =
kolumny =
kable i akcesoria =

Prosimy konkrety w takim razie wracając do tematu, bo jakoś poszło na mój sprzęt :lol: , czego zupełnie nie rozumiem, co ma piernik do wiatraka? :D :D Mnie satysfakcjonuje to co mam. Tanio, a dobrze. Przeca ja gościowi nie zalecam kupna PL70II, zwłaszcza, że to atematyczne piramidalnie, zupełny brak podstaw budżetowych dla takiego zamierzenia.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

darkman pisze:
04 wrz 2024, 08:46
Piterski pisze:
04 wrz 2024, 08:14
Jasne, to jak podzieliłbyś budżet kolegi, który wynosi 4000 zeta? , kolega nie ma nic prawdopodobnie, a zatem:
gramofon i igła =
wzmak =
kolumny =
kable i akcesoria =

Prosimy konkrety w takim razie wracając do tematu, bo jakoś poszło na mój sprzęt :lol: , czego zupełnie nie rozumiem, co ma piernik do wiatraka? :D :D Mnie satysfakcjonuje to co mam. Tanio, a dobrze. Przeca ja gościowi nie zalecam kupna PL70II, zwłaszcza, że to atematyczne piramidalnie, zupełny brak podstaw budżetowych dla takiego zamierzenia.
Gramofon i igła =2500
wzmak=500
kolumny=1000
Ja obecnie tak był obstalował:
1.Sony PS X 60
2.Onkyo Integra 8450, amplituner kenwood
3.Kolumny Heco 3302, 4302
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Józku, ale ten PSX 60 to bez EW, krążek co prawda jest ale nie wiadomo czy brandowany Sony i jak Regsoft to zobaczy, to się boję nawet czytać tej wypowiedzi. A o Ciebie się martwię po prostu. Regsoft to twardziel pod tym względem, co mnie nie dziwi akurat, bo jakieś zasady u Soniarzy być muszą i są! W końcu to nie badziewne Pechnics'y.

p.s. a i brak koreczka pod otwór na dodatkowy shell - to już po prostu uwłacza soniacznej godności na maksa :roll:

OK, dzięki za typy w imieniu kolegi, który już pewnie na innym forum na kupnie jest :D , ale spoko.

Podaję typy wg procentów i za Backa:
kolumny = 3900
wzmak = 50
gramofon = 50
igła = tylko ten gadget do czyszczenia :mrgreen:

Czekamy jeszcze na tip Piterskiego i kupujemy po wyciągnięciu średniej :D :D
ODPOWIEDZ