czytnik e-booków - dylemat z wyborem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: czytnik e-booków - dylemat z wyborem

Post autor: dale »

Spoko, nie zbawisz nikogo na siłę :) Chcącemu nie dzieje się krzywda :) A jak już ktoś kupił i jest odrobinę ogarniętym użytkownikiem, sam znajdzie ograniczenia Kindla. No ale przecież nie przyzna się że strzelił faula :)
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

gyro4841 pisze:
20 lip 2024, 22:28
Jeśli ktoś używa Legimi to Kindle jest ... średni do tego.
rozjaśnisz? żona używa legimi i nie narzeka. ja próbnie zapisałem się do empik go i też jest OK. na czym te kłopoty polegają?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Na Pocketbook masz aplikację natywną i nie potrzeba używać komputera do synchronizacji/obsługi legimi.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
gyro4841
Gramofon: Saba PSP 910

Post autor: gyro4841 »

Tak jak kolega Bacek napisał. Na poketbook jest aplikacją która bezpośrednio łączy się z "półką" konta Legimi. Czyli to co wrzucisz na "półkę" to jest widoczne na czytniku - ja do dodawania książek używam aplikacji na telefonie. Klikasz w pozycję na czytniku i samo się pobiera - warunek dostęp do internetu wi-fi. Po drugie nie ma ograniczeń ilościowych tak jak na kindle(chyba tylko 10 pozycji można wgrać) - oczywiście jest to uzależnione od abonamentu. Jak wiesz można konto Legimi połączyć z 4 urządzeniami (czytnik, telefon, komputer oraz tablet). Zatem jest w czym wybierać 😀
Jeśli czegoś nie znajdę w Legimi to trzeba szukać gdzie indziej w necie za sprawom wujka Google i przesyła się w dwojaki sposób: albo po kablu używając np calibre, albo wysyłać poprzez emaila na twoje konto czytnika - czyli tak jak w innych czytnikach. Oczywiście nie martwisz się że to co znalazłeś nie jest w Mobi, bo poketbook wszystko "łyknie". Wiem że Mobi to nie problem, ale...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wiecie, Kindle jest urządzeniem konkretnej platformy ebookowej, więc nic dziwnego że nie ma tam aplikacji od innych sklepów z ebookami.
Bo to trochę jak oczekiwać ApplePay na telefonie Samsunga i vice versa :morda:

Calibre działa ze wszystkim, czy to Kindle czy coś innego. Kwestia formatu w jakim ebook jest zapisany też zrobiła się wtórna parę lat temu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Ja na Kindle tak się już przyzwyczaiłem do caliber że nawet nie myślę że można inaczej ;) Nawet wyleczyłem się z pdfów :D
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Przy wyjazdach na wakacje często biorę za mało książek no a na miejscu komputera/calibre już brak.

Na stanie mam i Kindla i PocketBooka ale ostatnio używam drugiego najcześciej, kidnla dręczy córka.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

wydaje mi się, że w kwestii kilkunastodniowych wyjazdów to wydumany problem (choć na razie tylko teoretyzuję). wrzuciłem dziesięć książek z empik go - wybór trwał dłużej niż zgranie via dedykowana appka na macbook'a i dalej do kundla. małżonka na appkę legimi też nie narzeka. muszę przetrenować zatem calibri. a na wakacje bez laptoka też się nigdy nie ruszam (nie lubię studiować naszego forum na telefonie :lol: ), więc patrzę w przyszłość w różowych okularach :P
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
gyro4841
Gramofon: Saba PSP 910

Post autor: gyro4841 »

Peter007 pisze:
22 lip 2024, 16:26
... Nawet wyleczyłem się z pdfów :D
Mój pierwszy czytnik: Cybook Muse Frontlight był rewelacyjny do pdf, ale miał ograniczenia w postaci poboru książek tzn. tylko można było "po kablu" chociaż miał wi-fi. Wcześniej dostęp do książek - powiedzmy tych "darmowych" był przeogromny i ....a może dlatego, że człowiekowi bardziej się chciało szukać w necie 😀. Poprzez calibre robiło się biblioteki, konwertowało na inne formaty, dodawało okładki itp, itd. ale z biegiem czasu człek staje się leniwy i... i szukać mu się nie chce. 😀
Trwało to, aż pojawił sie darowany poketbook - a jak to mówią darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby (sam doradzałem przecież teściowej jaki ma sobie kupić) - kiedy na marginesie coś działa świetnie. Pewnie jakbym dostał (wybrał)Kindle to też tak bym mówił 😀.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

gyro4841 pisze:
22 lip 2024, 21:29
Pewnie jakbym dostał (wybrał)Kindle to też tak bym mówił 😀.
Niekoniecznie, testowałem kundla i wraz mi nie podszedł. Ale ja "starej daty" jestem, fejsa nie mam, nie chwalę się po netach swoim życiem, nie lubię jak mnie ktoś na siłę wbija w określony system, zwłaszcza jeśli chodzi o kasę.
ODPOWIEDZ