Preamp Audiokultura ISKRA

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
mrozmus

Re: Preamp Audiokultura ISKRA

Post autor: mrozmus »

Jozi pisze:
05 lip 2024, 13:26
Marcinus pisze:
05 lip 2024, 10:54
mrozmus pisze:
05 lip 2024, 09:52

Zamówiłem iskrę i będę porównywał.
I to jest najlepszy sposób :)
Najwyżej coś sprzedaż :) .

Po kilku godzinach pierwsze wrażenia są takie, że jest trochę lepiej. Nie jakaś przepaść, trzeba się skupić żeby zauważyć różnicę. Ps. Napewno lepszy zasilacz wnosi poprawę.
Ortofon 520 - Origin Live Aurora + OL Onyx- ifi zen phono - unison research unico primo - jm lab electra 906
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

mrozmus pisze:
05 lip 2024, 21:21
Napewno lepszy zasilacz wnosi poprawę.
Moim zdaniem nie. Nie wnosi nic. To najzwyklejszy zasilacz, choć zupełnie wystarczający.
Marcinus

Post autor: Marcinus »

mrozmus pisze:
Nie ta klasa sprzętu :D . Aby zasilacz wniósł coś do dźwięku, to musi być klasa co najmniej GN PH-10 :lol:
mrozmus

darkman pisze:
05 lip 2024, 21:26
mrozmus pisze:
Moim zdaniem nie. Nie wnosi nic. To najzwyklejszy zasilacz, choć zupełnie wystarczający.
Ja różnice zauważyłem.
Ortofon 520 - Origin Live Aurora + OL Onyx- ifi zen phono - unison research unico primo - jm lab electra 906
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Pewnie! Iskra to sporo lepszy preamp. Napisałem, że w mojej opinii nie mogłeś
darkman pisze:
05 lip 2024, 18:59
To nie jest najlepszy preamp na świecie. Itego się trzymajmy, reszta to już opinie użytkowników, najlepiej świadomych, bo porównać to też trzeba mieć z czym i trochę doświadczenia nie zawadzi
jej zauważyć akurat w zasilaniu,

** ano tak, najlepszy nie jest, ale jest bdb w swojej klasie, a o ile dobrze pamiętam w jednym teście konkurował z esDarkiem v.2 czy coś. Tylko odnotowuję ów fakt, bowiem link do art., pojawił się swego czasu na forum.
To w tym kontekście jeszcze raz:

"opinie użytkowników, najlepiej świadomych, bo porównać to też trzeba mieć z czym i trochę doświadczenia nie zawadzi "
Tu chciałbym pogratulować Teamowi Audiokultura doboru przeciwnikó∑ do testu porównawczego, co musiało mieć wpływ na nowe ceny :mrgreen:
Marcinus

darkman pisze:
05 lip 2024, 21:48
Tu chciałbym pogratulować Teamowi Audiokultura doboru przeciwnikó∑ do testu porównawczego, co musiało mieć wpływ na nowe ceny
Złośliwiec :roll: :o :shock: :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Marcinku to przecież pozytyw :D W szermierce co prawda grubego trafić łatwiej, ale tu mieliśmy do czynienia z boksem. W ringu postawiono dwóch zawodowych przeciwników zr tym, że jeden nie chodził w wadze drugiego. Coś jakby na ulicy napadło Cię dwóch dresów, a Ty akurat w garniaku i pod krawatem bo od teściówki z urodzin wracasz lekko zawiany.
Jeden waga piórkowa z szerokich ale amatorskich ringów na konstrukcji powielonej z lat 60tych, a drugi półciężka - autorskie rozwiązanie na nowoczesnych układach, po licznych testach dobrane pod pracę w torach widzów już zaawansowanych.
Zgadnij który jest, który i kto wygrał przez KO.

BTW Darek Michalczewski zwany Tiger, zapytany kiedyś przez dziennikarza co by zrobił w przypadku ataku dwóch dresów na ulicy? Odpowiedział: No nic. Ja Panie redaktorze za darmo się nie biję*.
Tygrysy po prostu tak mają. Leżącego się nie kopie. Tak jak biały człowiek nie sika do umywalki, bo jest biały. To nie rasizm tylko życie. Albo i nie.

Nie, bo inny znany mi tygrys przez kolegów zwany Tigana (to ten sam zwierz tylko w języku urdu) kiedy czekając na partnera w dalekich górach i wysoko nie umiał go zostawić, po protu wrócił po niego i sobie umarł po drodze, ten wracany zresztą też.
Tygrysy tak mają.
I tylko wtedy proporcje nie mają znaczenia. Żadnego.

W pozostałych przypadkach, bądźmy realistami, bo klient zwykle jak już pisałem, głupi nie jest tylko po prostu grzeczny.

*hehe, to zresztą napisałem w swojej mini opinii o Iskrze, jednak nie wprost i nie do każdego dotarło.
Marcinus

Każdy swego dziecka broni :P
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Marcinus pisze:
06 lip 2024, 09:06
Każdy swego dziecka broni :P
Tak, jednak ww teście przyjęto zasadę, że dziecko z zespołem Downa to też dziecko. I słusznie, ale tylko w stosunku do dziecka.
Marcinus

darkman pisze:
06 lip 2024, 09:20
dziecko z zespołem Downa to też dziecko
Takiemu dziecku należy się jeszcze większa opieka :)
mrozmus

Możecie wyjaśnić o czym piszecie? Jaki test? Jakie porównanie?
Marcinus

No właśnie troszkę odbiegliśmy od tematu i się rozpisaliśmy o producencie, bo nie wszyscy go tutaj lubią. Ja do człowieka nic nie mam, a wręcz przeciwnie.

Natomiast jeśli chodzi o pre, to najlepiej wypożycz i sam się przekonaj. Odnośnie zasilacza, to mam Tomanka dedykowane do Iskry i niczego nie wnosi. Probowałem również z akumulatorem AGM i też jakoś nie słyszałem różnicy. A może już głuchy jestem :pray:
mrozmus

Marcinus pisze:
06 lip 2024, 10:05
No właśnie troszkę odbiegliśmy od tematu i się rozpisaliśmy o producencie, bo nie wszyscy go tutaj lubią. Ja do człowieka nic nie mam, a wręcz przeciwnie.
Coś złego komuś zrobił czy po prostu typowa wojenka Polska vs Polska?
Marcinus

mrozmus pisze:
06 lip 2024, 10:09
Coś złego komuś zrobił czy po prostu typowa wojenka Polska vs Polska?
Z tego co pamiętam, to pospierali się z Wojtkiem o możliwości ustawień dla wkładek MM w Iskrze
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Marcinus pisze:
Odnośnie zasilacza, to mam Tomanka dedykowane do Iskry i niczego nie wnosi. Probowałem również z akumulatorem AGM i też jakoś nie słyszałem różnicy.
To własnie napisał, a jak wiesz Twoją opinię znam.
Marcinus pisze:
A może już głuchy jestem :pray:
Jest taka opcja :)
Swego czasu podbnie testowaliśmy z MMarkiem Tomanka na zamówienie do Shiit Mani i też efekt był podobny, niby różnica i jakoś jakby tłuściej ale w kosekwencji stwierdziliśmy, że to raczej autosugestia.
mrozmus pisze:
06 lip 2024, 09:58
Możecie wyjaśnić o czym piszecie? Jaki test? Jakie porównanie?
O Iskrze, nie o włascicielu firmy czy coś tam, choć to nieuniknione. Przeca napisaliśmy, żto bdb preamp! Czyż nie? I ja i Marcinus to potwierdzamy.
Reszta jest w tym i tym drugim wątku. Również linki do testów i opinii - przelć wątek, to będziesz miał jak na dłoni.
Moja opinia w dziale i nie tylko tam:
viewtopic.php?f=36&t=21029
Sprzęt jest jak najbardziej na + w starej cenie. Zwłaszcza pod wkładki MC i ja tylko pod takie bym go dedykował jesli idzie o mój tor. Pod tylko MM są ciekawsze preampy na rynku jak również DIY u nas na forum (Wydra, Jaculek, Misse, zdecydowanie Achaja i Nuda/Nudopodobne, ale to już większa wartość nominalna, przy czym na pewno warto - są teraz nowe preampy też od Krzysztofa = giełda).
ODPOWIEDZ