Kamperem lub przyczepą przez świat
- kukiz 30
Re: Kamperem lub przyczepą przez świat
Dawać fotki
. Niech nacieszę oko. Zazdroszczę w dobrym słowa znaczeniu. Pozdrawiam Was. 
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- Robert_p
- Gramofon: Pionieer pl-30 II
Wow! Matiz szok. Jak dla mnie kibelek i prysznic to już bardziej na pokaz ale szacun dla konstruktora za ogarnięcie tak ciężkiego tematu.
ps.
Moje kamperowe doświadczenie jest znikome raptem dwie wyprawy do Norwegii i Finlandii ale jestem zafascynowany takim podróżowaniem. Super możliwości dają kampery. Może na starość
tak zacznę podróżować. Obecnie podróżuję pojazdem z drugiego bieguna bo motocyklem.
Pozdrawiam wszystkich Kamperowiczów i do zobaczenia na trasie.
ps.
Moje kamperowe doświadczenie jest znikome raptem dwie wyprawy do Norwegii i Finlandii ale jestem zafascynowany takim podróżowaniem. Super możliwości dają kampery. Może na starość
Pozdrawiam wszystkich Kamperowiczów i do zobaczenia na trasie.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Panowie dzięki za życzenia. No wyprawa jest intensywna. Norwegia jest cudna, Oslo fantastyczne. Lofoty!!! Nordkapp surowy ale niesamowite widoki, tunele podwodne po 8 km, zjazd jak do kopalni.... Okolo 200 m w dół. Teraz Finlandia i zmiana wszystkiego na bardziej nasze lasy lasy lasy i renifery na drodze, trzeba mocno uważać bo było z ponad 20 spotkań z nimi przy drodze z tylko w jeden dzień..... Fotek pełno trzeba przebrać. Zostanie wspomnień na długo. Pozdrawiam
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaculek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- jaca1970
Tylko winyli na razie nie bylo, mamy cały dzień w Helsinkach, coś poszukam... No i może na Litwie, Łotwie? Bede sie rozglądał.
P. S. Zapomiałem napisać że targamy 4 rowery, wycieczki robimy,... A mieliśmy nie brać i to by był błąd duży, tu wszędzie ścieżki rowerowe... No i zobywców Nordcappu na rowerach sporo. Twardziele, bo tam autem cieżko wjechać, górzysto fest.
P. S. Zapomiałem napisać że targamy 4 rowery, wycieczki robimy,... A mieliśmy nie brać i to by był błąd duży, tu wszędzie ścieżki rowerowe... No i zobywców Nordcappu na rowerach sporo. Twardziele, bo tam autem cieżko wjechać, górzysto fest.
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaculek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
A OK, widzę. To ja autem do Tromso (najdroższe piwo Europy) i tam porzuciłem samochód w klasztorze polskich sióstr i samolot do Longier, a tam wynajęty mieliśmy jacht morski i z toną sprzętu by the sea do Hornsundu i na Sorkap... z buta 2 dni z Bazy Wielorybniczej Konstantinowka w jedną stornę, bo niestety od morza Grenlandzkiego nie udało się nam podejść ze względu na szkiery i wysoką falę. Byliśmy uparci, ale gdy na mojej wachcie razem kolegą fala przykryła nas z głowami, to się poddaliśmy...no bo wiadomo w zimnej wodzie to tylko kaczorowi staje (odwagi). Zresztą foki patrzały na nas jak na idiotów, więc trochę obciach był.Peliks pisze: ↑04 lip 2024, 10:15Darku tak jak piszesz.
https://www.google.pl/maps/place/Przyl% ... ?entry=ttu
Super Jacku ! W tydzień zrobiliście ponad 3500 km ? Szacunek! Ja dopiero w Szwecji, do Norwegii wjadę w niedzielę ale tak daleko jak Wy to nie pojadę. Pozdrawiam gorąco.
- jaca1970
Ciągłe jest... Wyszlo po 56 pln za jedno lane. Ale jak takie okazje przepuścić
No Darku, Ty to sie otrzaskałeś o te fjordy i dalej na północ... Zazdro.
Bo my to ino fik z kampera na foty, bo zimbo troche i wieje, choć pogoda była dobra jednego dnia, a to też nie zawsze sie trafa....drugiego już mleko i zjazdy we mgle... Sie działo.
- darkman
- Kontakt:
Ja byłem na przełomie wrześnie i października tuż przez nocą arktyczną, a właściwie w trakcie zmiany. Ostatni rejs zresztą statku PAN akurat był (ostatnia gorzała - zapasy było nam robić) przez zimowaniem, baza w Hornsundzie była już pusta, tylko zimownicy.
Samą trasę przez Tallin, Rowanieni, Tromso, Longier wspominam bardzo miło.. chrobotek reniferowy i potem foty renów w środku stada, nie bały się cholery i same podchodziły, a grzyby w drodze powrotne.. tylko kosić. Tak cholery rosły, że jak się auto zaparkowało w laski to borowiki były miedzu kołami, a brzegiem pucharu oczywiście.. bo zmino już.
Uwielbiam tamte strony, bo na samy Spitsu to deco słabo, śnieg w 3D, granatnikki i sztucery na misia, no i prohibicja.. gorzałka wbita w druczek do paszportu tylko w miejscowym Pewexie
.. by to osrało.. z tym zresztą też problem, bo jak kupa to we dwoje, jeden za potrzebą z rakietnicą, a drugi z karabinem na czacie. Namioty z ogrodzeniem hukowym, ale i tak zaraz aktyczny sztorm je powalił. Drewno na opał w husie tylko dryfowe, mokre jak H. Na szczęście koledzy z bazy zimowej nas poratowali łodką węgal.. tego na Spitsu jest pod dostatkiem. No był czas.. ot pewnego razu gdy wątroba się nie buntowała jeszcze, a włos nie jeżył się na siwo.
Samą trasę przez Tallin, Rowanieni, Tromso, Longier wspominam bardzo miło.. chrobotek reniferowy i potem foty renów w środku stada, nie bały się cholery i same podchodziły, a grzyby w drodze powrotne.. tylko kosić. Tak cholery rosły, że jak się auto zaparkowało w laski to borowiki były miedzu kołami, a brzegiem pucharu oczywiście.. bo zmino już.
Uwielbiam tamte strony, bo na samy Spitsu to deco słabo, śnieg w 3D, granatnikki i sztucery na misia, no i prohibicja.. gorzałka wbita w druczek do paszportu tylko w miejscowym Pewexie
- jaca1970
Niesamowite historie...
My tu skromnie i bezpiecznie. Ale jest zdziwienie ceną alkoholu w Finlandi, drogo i tylko w wybranych sklepach ALCO i trudno znaleść te sklepy... Nie ma wódy w lidlu czy marketach.
Wczoraj z kolega ( jedziemy na zmiany co 100 km i to sie da znieść) szukamy tego sklepu, rowerami z mapą w telefonie, wieczorem, bo trzeba uczcić dotarcie do Finlandii flaszką Finlandii no jak inaczej... A tu szok, myślałem, że bedzie ściana flaszek i rodzajów jak u nas Finladia taka a taka duża, mała.... O tu jeden rodzaj bazowa 0,7 i to za 25 euro
I to jest najszcześliwszy naród w Europie
- jaca1970
Hej, pozdrowienia z Łotwy, wczoraj Estonia jutro Litwa i koniec wyprawy. Opowieści na kilka stron. Na sklepy winylowe brak czasu, jeden namierzyłem w Talinie ale dużo ludzi.... Generalnie Skadynawia rowerowo super, tu już w stolicach (Talin, Ryga) nie da sie tak łatwo jeździć. Ceny wróciły do normalności. Pozdrawiam
- darkman
- Kontakt:
- jaca1970
Dzięki. Ja tu nie byłem jeszcze nigdzie. Generalnie za zwiedzanie odpowiedzialne koleżanki małżonki, maja czas w drodze to szukaja, głównie pod hasłem "miasto w jeden dzień". Mamy dzień wolnego w Wilnie to bede szukał sklepu i może wyjpakujemy rowery. Pozdrawiam wszystkich
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Jedziecie jednym kamperem ? W ile osob?
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- jaca1970
w 4. Dwie pary. Znamy sie długo, ale tyle czasu razem i w drodze, wymaga wyrozumiałości. Dobrze że jest pogoda prawie cały czas. Lało dwa dni gdzieś na pustkowiu.. No i trzeba podzielić obowiązki itp itd.
No jest trochę tematów, jak bedzie potrzeba to chetnie opisze. Albo na priw wyśle
No jest trochę tematów, jak bedzie potrzeba to chetnie opisze. Albo na priw wyśle
- jaca1970
W Estonii, Łotwie prawie nie ma autostrad, wyprzedzanie na 3 go cały czas. Autobusy nas wyprzedzały przekraczając dozwolona prędkość, masakra. U nas już tak sie jeździ
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
No tak, powinny to byc osoby raczej bliskie lub bardzo dobrze i dlugo sie znajace, na wylot można rzec. I dosyć tolerancyjne jak mniemam. Troche tak jak na żaglach gdy na malej przestrzeni trzeba jakos wspołgrac z innymi.jaca1970 pisze: ↑10 lip 2024, 15:11w 4. Dwie pary. Znamy sie długo, ale tyle czasu razem i w drodze, wymaga wyrozumiałości. Dobrze że jest pogoda prawie cały czas. Lało dwa dni gdzieś na pustkowiu.. No i trzeba podzielić obowiązki itp itd.
A jak znalezliscie kampera? Rozumiem ze z wypozyczalni ale są jakies sprawdzone, polecane duze sieciówki zajmujace sie tym segmentem turystyki czy z firmy z okolicy? Jak to wygladalo w Waszym przypadku?
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔