Kamperem lub przyczepą przez świat

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kukiz 30

Re: Kamperem lub przyczepą przez świat

Post autor: kukiz 30 »

Dawać fotki :lol:. Niech nacieszę oko. Zazdroszczę w dobrym słowa znaczeniu. Pozdrawiam Was. :auto-camptrailer:
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-50 II

Post autor: Robert_p »

Wow! Matiz szok. Jak dla mnie kibelek i prysznic to już bardziej na pokaz ale szacun dla konstruktora za ogarnięcie tak ciężkiego tematu.

ps.
Moje kamperowe doświadczenie jest znikome raptem dwie wyprawy do Norwegii i Finlandii ale jestem zafascynowany takim podróżowaniem. Super możliwości dają kampery. Może na starość :) tak zacznę podróżować. Obecnie podróżuję pojazdem z drugiego bieguna bo motocyklem.
Pozdrawiam wszystkich Kamperowiczów i do zobaczenia na trasie.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, HD990, B&W 703 s3
Awatar użytkownika
jaca1970
Gramofon: JVC Ql-Y3F

Post autor: jaca1970 »

Panowie dzięki za życzenia. No wyprawa jest intensywna. Norwegia jest cudna, Oslo fantastyczne. Lofoty!!! Nordkapp surowy ale niesamowite widoki, tunele podwodne po 8 km, zjazd jak do kopalni.... Okolo 200 m w dół. Teraz Finlandia i zmiana wszystkiego na bardziej nasze lasy lasy lasy i renifery na drodze, trzeba mocno uważać bo było z ponad 20 spotkań z nimi przy drodze z tylko w jeden dzień..... Fotek pełno trzeba przebrać. Zostanie wspomnień na długo. Pozdrawiam
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Awatar użytkownika
jaca1970

Tylko winyli na razie nie bylo, mamy cały dzień w Helsinkach, coś poszukam... No i może na Litwie, Łotwie? Bede sie rozglądał.

P. S. Zapomiałem napisać że targamy 4 rowery, wycieczki robimy,... A mieliśmy nie brać i to by był błąd duży, tu wszędzie ścieżki rowerowe... No i zobywców Nordcappu na rowerach sporo. Twardziele, bo tam autem cieżko wjechać, górzysto fest.
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Peliks pisze:
04 lip 2024, 10:15
darkman pisze:
04 lip 2024, 07:45
Piszeszesz o wyspie Magerøya, czy to coś innego bo na mapie nie mogę za bardzo zlokalizować.
Darku tak jak piszesz.
https://www.google.pl/maps/place/Przyl% ... ?entry=ttu

Super Jacku ! W tydzień zrobiliście ponad 3500 km ? Szacunek! Ja dopiero w Szwecji, do Norwegii wjadę w niedzielę ale tak daleko jak Wy to nie pojadę. Pozdrawiam gorąco.
A OK, widzę. To ja autem do Tromso (najdroższe piwo Europy) i tam porzuciłem samochód w klasztorze polskich sióstr i samolot do Longier, a tam wynajęty mieliśmy jacht morski i z toną sprzętu by the sea do Hornsundu i na Sorkap... z buta 2 dni z Bazy Wielorybniczej Konstantinowka w jedną stornę, bo niestety od morza Grenlandzkiego nie udało się nam podejść ze względu na szkiery i wysoką falę. Byliśmy uparci, ale gdy na mojej wachcie razem kolegą fala przykryła nas z głowami, to się poddaliśmy...no bo wiadomo w zimnej wodzie to tylko kaczorowi staje (odwagi). Zresztą foki patrzały na nas jak na idiotów, więc trochę obciach był.
Awatar użytkownika
jaca1970

darkman pisze:
04 lip 2024, 13:29
najdroższe
Ciągłe jest... Wyszlo po 56 pln za jedno lane. Ale jak takie okazje przepuścić :D

No Darku, Ty to sie otrzaskałeś o te fjordy i dalej na północ... Zazdro.

Bo my to ino fik z kampera na foty, bo zimbo troche i wieje, choć pogoda była dobra jednego dnia, a to też nie zawsze sie trafa....drugiego już mleko i zjazdy we mgle... Sie działo.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Ja byłem na przełomie wrześnie i października tuż przez nocą arktyczną, a właściwie w trakcie zmiany. Ostatni rejs zresztą statku PAN akurat był (ostatnia gorzała - zapasy było nam robić) przez zimowaniem, baza w Hornsundzie była już pusta, tylko zimownicy.
Samą trasę przez Tallin, Rowanieni, Tromso, Longier wspominam bardzo miło.. chrobotek reniferowy i potem foty renów w środku stada, nie bały się cholery i same podchodziły, a grzyby w drodze powrotne.. tylko kosić. Tak cholery rosły, że jak się auto zaparkowało w laski to borowiki były miedzu kołami, a brzegiem pucharu oczywiście.. bo zmino już.
Uwielbiam tamte strony, bo na samy Spitsu to deco słabo, śnieg w 3D, granatnikki i sztucery na misia, no i prohibicja.. gorzałka wbita w druczek do paszportu tylko w miejscowym Pewexie :lol: .. by to osrało.. z tym zresztą też problem, bo jak kupa to we dwoje, jeden za potrzebą z rakietnicą, a drugi z karabinem na czacie. Namioty z ogrodzeniem hukowym, ale i tak zaraz aktyczny sztorm je powalił. Drewno na opał w husie tylko dryfowe, mokre jak H. Na szczęście koledzy z bazy zimowej nas poratowali łodką węgal.. tego na Spitsu jest pod dostatkiem. No był czas.. ot pewnego razu gdy wątroba się nie buntowała jeszcze, a włos nie jeżył się na siwo.
Awatar użytkownika
jaca1970

darkman pisze:
04 lip 2024, 17:04
czas
Niesamowite historie...

My tu skromnie i bezpiecznie. Ale jest zdziwienie ceną alkoholu w Finlandi, drogo i tylko w wybranych sklepach ALCO i trudno znaleść te sklepy... Nie ma wódy w lidlu czy marketach.

Wczoraj z kolega ( jedziemy na zmiany co 100 km i to sie da znieść) szukamy tego sklepu, rowerami z mapą w telefonie, wieczorem, bo trzeba uczcić dotarcie do Finlandii flaszką Finlandii no jak inaczej... A tu szok, myślałem, że bedzie ściana flaszek i rodzajów jak u nas Finladia taka a taka duża, mała.... O tu jeden rodzaj bazowa 0,7 i to za 25 euro :shock:... Wiekszy wybór mam w sklepiku pod domem.

I to jest najszcześliwszy naród w Europie :D
Awatar użytkownika
jaca1970

Hej, pozdrowienia z Łotwy, wczoraj Estonia jutro Litwa i koniec wyprawy. Opowieści na kilka stron. Na sklepy winylowe brak czasu, jeden namierzyłem w Talinie ale dużo ludzi.... Generalnie Skadynawia rowerowo super, tu już w stolicach (Talin, Ryga) nie da sie tak łatwo jeździć. Ceny wróciły do normalności. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

jaca1970 pisze:
10 lip 2024, 10:01
jutro Litwa
Na Rosie, Jacku jeśli nie byleś to warto się podkręcić kołem.
Awatar użytkownika
jaca1970

darkman pisze:
10 lip 2024, 11:05
Rosie
Dzięki. Ja tu nie byłem jeszcze nigdzie. Generalnie za zwiedzanie odpowiedzialne koleżanki małżonki, maja czas w drodze to szukaja, głównie pod hasłem "miasto w jeden dzień". Mamy dzień wolnego w Wilnie to bede szukał sklepu i może wyjpakujemy rowery. Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Jedziecie jednym kamperem ? W ile osob?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
jaca1970

w 4. Dwie pary. Znamy sie długo, ale tyle czasu razem i w drodze, wymaga wyrozumiałości. Dobrze że jest pogoda prawie cały czas. Lało dwa dni gdzieś na pustkowiu.. No i trzeba podzielić obowiązki itp itd.

No jest trochę tematów, jak bedzie potrzeba to chetnie opisze. Albo na priw wyśle
Awatar użytkownika
jaca1970

W Estonii, Łotwie prawie nie ma autostrad, wyprzedzanie na 3 go cały czas. Autobusy nas wyprzedzały przekraczając dozwolona prędkość, masakra. U nas już tak sie jeździ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

jaca1970 pisze:
10 lip 2024, 15:11
w 4. Dwie pary. Znamy sie długo, ale tyle czasu razem i w drodze, wymaga wyrozumiałości. Dobrze że jest pogoda prawie cały czas. Lało dwa dni gdzieś na pustkowiu.. No i trzeba podzielić obowiązki itp itd.

No jest trochę tematów, jak bedzie potrzeba to chetnie opisze. Albo na priw wyśle
No tak, powinny to byc osoby raczej bliskie lub bardzo dobrze i dlugo sie znajace, na wylot można rzec. I dosyć tolerancyjne jak mniemam. Troche tak jak na żaglach gdy na malej przestrzeni trzeba jakos wspołgrac z innymi.
A jak znalezliscie kampera? Rozumiem ze z wypozyczalni ale są jakies sprawdzone, polecane duze sieciówki zajmujace sie tym segmentem turystyki czy z firmy z okolicy? Jak to wygladalo w Waszym przypadku?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ