głośne granie

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
michalec

Re: głośne granie

Post autor: michalec »

Obywatel pisze:
17 cze 2024, 20:25
No to ja tylko powiem, że nigdy chyba nie dojechałem gałką głośności na moim amplitunerze KENWOOD KR-V6050 nawet do połowy skali. Już na 1/3 skali trudno wyrobić w pomieszczeniu. Na 1/4 jest naprawdę głośno. Z winyla najczęściej słucham na 1/7 - 1/6 skali. Im bardziej odkręcasz gałkę, tym więcej zniekształceń, dlatego nie ma co kierować się skalą pokrętła, tylko zgłośnić sobie tak żeby było komfortowo i spełniało potrzebę chwili. A jeżeli dźwięk nie satysfakcjonuje, to niestety trzeba szukać innego sprzętu.
No mam bardzo podobnie
michalec

Jaculek pisze:
17 cze 2024, 20:31
Piterski pisze:
17 cze 2024, 20:03
Zmierz multimetrem impedancje kolumn (po odłączeniu kabli z ich zacisków).
Multimetrem to można zmierzyć rezystancję. Co by miał pokazać taki pomiar?

Jak podaje specyfikacja NAD 316 BEE v.2:
https://nadelectronics.com/product/c-31 ... amplifier/
czułość wejściowa tego wzmacniacza to 200mV. Typowy poziom sygnału wyjścia CD to 2V więc wykorzystując tylko 1/10 ruchu potencjometru mamy pełne wysterowanie (to nie musi być dokładnie 1/10 bo charakterystyka potencjometru wzmocnienia rzadko jest liniowa). Nie dziwne więc, że nie da się za bardzo pokręcić gałką volume :)
Co do jakości odsłuchu to szukałbym problemu w ustroju akustycznym pomieszczenia. Puste pokoje kompletnie nie nadają się do słuchania muzyki.
Dzięki Jaculek za wiadomość ,że czułość wejściowa tego wzmacniacza to 200mV , jakoś obraz Twojego opisu przemówił do mojej wyobraźni , nie wiem jak to przeliczyłeś , ale dokładnie w tym zakresie o którym piszesz słyszę najlepiej cd i to potwierdza we mnie wiarę ,że tak to zaprojektowano. Z ciekawości - jaką miałby mieć żeby to cd było trochę cichsze?
michalec

1. Te kolumny wcale nie są najprostsze do wysterowania. Efekty, które opisujesz czyli niewyraźny dźwięk na niskiej głośności czy rozlazły bas to moim zdaniem efekt tego, że te wzmacniacze nie radzą sobie z Pylonami. To, że szybko jest głośno nie znaczy, że wzmacniacz jest "mocny" i daje radę. Starszy NAD do potworów nie należy, a o nowszym wszystko już powiedział @pawelgrab :lol: Miałem podobnie jak testowałem nowe, budżetowe wzmacniacze pokroju Audiolaba 6000A.

Też tak uważam ,ze wzmacniacz nie daje rady z pylonami
michalec

pawelgrab pisze:
17 cze 2024, 23:05
Piterski pisze:
17 cze 2024, 21:35
Przy okazji zobacz jaką skalę głośności, tej dla Ciebie nie akceptowanej osiągasz na aplikacji takiej na komórkę.

czytam i czytam i napiszę w końcu - KOLEGO nie ośmieszaj się,

ten NAD C 316 BEE coś tam, coś tam,,,. to rasowy chińczyk pobierający jakieś ze 15 watt z gniazdka, więc przestań mieszać, lepiej zasypuj kulkami taborety - większy skutek bedzie stereofoniczny i grający z resztą toru ..."

dziwię się, że @Jaculek ma taką do Ciebie cierpliwość :D

Wszystko w temqacie wie @Jozi - przerabiał tego typu manewry ;)
Chciałem zrozumieć pawelgrab o tym, ze ten wzmacniacz pobiera 15 wat z gniazdka, a potem raczej skupił się już na swoim monodramie, przypominając mi jednego ze sprzedawców w sklepie stacjonarnym o profilu hi fi - ,w sobotnie , leniwe przedpołudnie, który zapytany o wzmacniacze powiedział ,że wszystko tańsze od 3500 to gówno.
michalec

Tyle podsumowania wystarczy . Dziękuje bardzo Wszystkim za odpowiedzi. Zarejestrowałem się na to forum , bo oprócz świadomości kiepskiej akustyki prawie pustego pokoju ( bardzo powoli się urządzam) , miałem świadomość też, że coś nie jest ok w zestawie który kupiłem jako pierwszy zestaw w życiu . Nigdy nie pisałem ,że kupiłem i posiadam coś wyjątkowego, szedłem drogą budżetową z pełną tego świadomością. Jestem świadomy że nad 316 jest budżetówka made in china z fatalnym potencjometrem i wielokrotnie kusiło mnie coś zmienić w tym graniu , zwłaszcza kupić wzmacniacz, bo w nim doszukiwałem się niezadowolenia ( czyli braku wyważenia / balansu jego głośności z kolumnami ), upatrywałem się tu jakiejś pomyłki natury prądowej i jako pierwsze zadałem Wam to pytanie . Właściwe zamiast kupić jakiś vintage, używkę , czy coś zupełnie nowego pomyślałem ,że tą rozmową nakreślę sobie jakiś pomysł , tzn czego uniknąć, żeby się znowu nie napatoczyć w to samo co mam , ale też zobaczyć co mogę naprawić w brzmieniu tego co aktualnie mam zanim z tego zrezygnuję ostatecznie.
michalec

Dzięki Wszystkim Wam za odpowiedzi, jak coś sie polepszy u mnie i jakim cudem dam znać
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

michalec pisze:
19 cze 2024, 18:47
1. Te kolumny wcale nie są najprostsze do wysterowania. Efekty, które opisujesz czyli niewyraźny dźwięk na niskiej głośności czy rozlazły bas to moim zdaniem efekt tego, że te wzmacniacze nie radzą sobie z Pylonami. To, że szybko jest głośno nie znaczy, że wzmacniacz jest "mocny" i daje radę. Starszy NAD do potworów nie należy, a o nowszym wszystko już powiedział @pawelgrab :lol: Miałem podobnie jak testowałem nowe, budżetowe wzmacniacze pokroju Audiolaba 6000A.

Też tak uważam ,ze wzmacniacz nie daje rady z pylonami
Daje radę czy nie daje, nie istnieje wzmacniacz który poradzi sobie z głośnikami w pomieszczeniu z echem i długimi pogłosami.
Głośniki tubowe mogły by tu trochę zmienić sytuację ale tak czy siak nic nie zastąpi jakiejś adaptacji pomieszczenia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

michalec pisze:
19 cze 2024, 18:44
Z ciekawości - jaką miałby mieć żeby to cd było trochę cichsze?
1V byłby w sam raz. Wzmacniacz ma bezsensownie duże wzmocnienie napięciowe względem oferowanej mocy.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

michalec pisze:
17 cze 2024, 17:41
.... kabel do aux starej mini wieży philipsa i jej dedykowanych małych kolumn .
....
.... i kupiłem kolumny pylon pearl 25 do pokoju / salonu ok. 17 m, ..... amplituner nad 7020e .....
Stare miniwieże z ich kolumienkami potrafią czasem grać zaskakująco dobrze i jeżeli do tego brzmienia się przyzwyczaić, to innego w swoim pokoju nie trawić, szczególnie w jego większym natężeniu. I to może być jeden element układanki.
Ponadto twoje pomieszczenie, 17m^2 wydaje się bardziej predysponowane do nagłośniania jakimś mikrosystemem niźli przez kilkadziesiąt watów z pełnokrwistymi podłogówkami, i to nie tylko ze względu na ewentualne, niepożądane doznania słuchowe, ale też, że powierzchnia w takim salonie jest zbyt cenna na takie klocki. Im dalej będziesz się urządzał, tym bardziej będziesz się o tym przekonywał. I to może być drugi element.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2024, 22:04 przez kraf101, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Nie wiem jak grają pylony które nas, ale jedno jest pewne, zestaw trzeba dobrać.Ja po wielu perturbacjach wreszcie jestem zadowolony.Stare Heco po renowacji grają pięknie z wykopem, nisko schodzą, jest wystarczająco basu i nawet obecnie winyl brzmi ekstra.To jest też kierunek na osiągniecie celu, na spokojnie przemyśl temat.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Jaculek pisze:
19 cze 2024, 21:32
michalec pisze:
19 cze 2024, 18:44
Z ciekawości - jaką miałby mieć żeby to cd było trochę cichsze?
1V byłby w sam raz. Wzmacniacz ma bezsensownie duże wzmocnienie napięciowe względem oferowanej mocy.
Ale Jacku, tak zaczałem sie zastanawiac i sprawdzac: to ze ten wzmacniacz ma na wejsciu 200mV to nie jest nic niestandardowego. Moj Nikko ampli i Lux L230 maja na wejsciu Aux 160mV czyli jeszcze mniej. A wszystko gra normalnie i gałka volume nie jest na minimum. Wiec czy aby na pewno to jest przyczyna? Czy moze ja czegos nierozumiem? :think:
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

michalec pisze:
19 cze 2024, 19:03
który zapytany o wzmacniacze powiedział ,że wszystko tańsze od 3500 to gówno.
nic nie zrozumiałeś Kolego - każdy wzmak z epoki za jakie 500 - 1000 polskich pieniędzy zagra lepiej od tego co masz obecnie więc nie demonizuj :lol:

co do kolumn to za jakie 1200 pieniędzy z epoki + pryśnięcie sprayem za 20 zeta da tobie pożądany efekt i tyle w tym temacie ;)

ciekawe ile zapłaciłeś za swój zestw wzmak quasi kolumny :roll:
michalec pisze:
monodramie
michalec pisze:
tańsze od 3500 to gówno
jednak nic nie zrozumiałeś jakbyś miał styczność z logiką to zrozumiesz o czym tutaj na Forum się pisze :character-oldtimer: :handgestures-thumbup: :mrgreen:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Mawis pisze:
19 cze 2024, 22:05
Moj Nikko ampli i Lux L230 maja na wejsciu Aux 160mV czyli jeszcze mniej.
Ale gain tam pewnie jest koło 31 a nie 39
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Bacek pisze:
19 cze 2024, 22:49
Mawis pisze:
19 cze 2024, 22:05
Moj Nikko ampli i Lux L230 maja na wejsciu Aux 160mV czyli jeszcze mniej.
Ale gain tam pewnie jest koło 31 a nie 39
Niestety nie znalazlem nigdzie takich danych :(
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ahaja

Post autor: ahaja »

Gain structure - bardzo ciekawy artykuł w kwestii wzmocnienia systemu.
ODPOWIEDZ