No mam bardzo podobnieObywatel pisze: ↑17 cze 2024, 20:25No to ja tylko powiem, że nigdy chyba nie dojechałem gałką głośności na moim amplitunerze KENWOOD KR-V6050 nawet do połowy skali. Już na 1/3 skali trudno wyrobić w pomieszczeniu. Na 1/4 jest naprawdę głośno. Z winyla najczęściej słucham na 1/7 - 1/6 skali. Im bardziej odkręcasz gałkę, tym więcej zniekształceń, dlatego nie ma co kierować się skalą pokrętła, tylko zgłośnić sobie tak żeby było komfortowo i spełniało potrzebę chwili. A jeżeli dźwięk nie satysfakcjonuje, to niestety trzeba szukać innego sprzętu.
głośne granie
-
Re: głośne granie
-
Dzięki Jaculek za wiadomość ,że czułość wejściowa tego wzmacniacza to 200mV , jakoś obraz Twojego opisu przemówił do mojej wyobraźni , nie wiem jak to przeliczyłeś , ale dokładnie w tym zakresie o którym piszesz słyszę najlepiej cd i to potwierdza we mnie wiarę ,że tak to zaprojektowano. Z ciekawości - jaką miałby mieć żeby to cd było trochę cichsze?Jaculek pisze: ↑17 cze 2024, 20:31Multimetrem to można zmierzyć rezystancję. Co by miał pokazać taki pomiar?
Jak podaje specyfikacja NAD 316 BEE v.2:
https://nadelectronics.com/product/c-31 ... amplifier/
czułość wejściowa tego wzmacniacza to 200mV. Typowy poziom sygnału wyjścia CD to 2V więc wykorzystując tylko 1/10 ruchu potencjometru mamy pełne wysterowanie (to nie musi być dokładnie 1/10 bo charakterystyka potencjometru wzmocnienia rzadko jest liniowa). Nie dziwne więc, że nie da się za bardzo pokręcić gałką volume
Co do jakości odsłuchu to szukałbym problemu w ustroju akustycznym pomieszczenia. Puste pokoje kompletnie nie nadają się do słuchania muzyki.
-
1. Te kolumny wcale nie są najprostsze do wysterowania. Efekty, które opisujesz czyli niewyraźny dźwięk na niskiej głośności czy rozlazły bas to moim zdaniem efekt tego, że te wzmacniacze nie radzą sobie z Pylonami. To, że szybko jest głośno nie znaczy, że wzmacniacz jest "mocny" i daje radę. Starszy NAD do potworów nie należy, a o nowszym wszystko już powiedział @pawelgrab
Miałem podobnie jak testowałem nowe, budżetowe wzmacniacze pokroju Audiolaba 6000A.
Też tak uważam ,ze wzmacniacz nie daje rady z pylonami

-
Chciałem zrozumieć pawelgrab o tym, ze ten wzmacniacz pobiera 15 wat z gniazdka, a potem raczej skupił się już na swoim monodramie, przypominając mi jednego ze sprzedawców w sklepie stacjonarnym o profilu hi fi - ,w sobotnie , leniwe przedpołudnie, który zapytany o wzmacniacze powiedział ,że wszystko tańsze od 3500 to gówno.pawelgrab pisze: ↑17 cze 2024, 23:05
czytam i czytam i napiszę w końcu - KOLEGO nie ośmieszaj się,
ten NAD C 316 BEE coś tam, coś tam,,,. to rasowy chińczyk pobierający jakieś ze 15 watt z gniazdka, więc przestań mieszać, lepiej zasypuj kulkami taborety - większy skutek bedzie stereofoniczny i grający z resztą toru ..."
dziwię się, że @Jaculek ma taką do Ciebie cierpliwość
Wszystko w temqacie wie @Jozi - przerabiał tego typu manewry![]()
-
Tyle podsumowania wystarczy . Dziękuje bardzo Wszystkim za odpowiedzi. Zarejestrowałem się na to forum , bo oprócz świadomości kiepskiej akustyki prawie pustego pokoju ( bardzo powoli się urządzam) , miałem świadomość też, że coś nie jest ok w zestawie który kupiłem jako pierwszy zestaw w życiu . Nigdy nie pisałem ,że kupiłem i posiadam coś wyjątkowego, szedłem drogą budżetową z pełną tego świadomością. Jestem świadomy że nad 316 jest budżetówka made in china z fatalnym potencjometrem i wielokrotnie kusiło mnie coś zmienić w tym graniu , zwłaszcza kupić wzmacniacz, bo w nim doszukiwałem się niezadowolenia ( czyli braku wyważenia / balansu jego głośności z kolumnami ), upatrywałem się tu jakiejś pomyłki natury prądowej i jako pierwsze zadałem Wam to pytanie . Właściwe zamiast kupić jakiś vintage, używkę , czy coś zupełnie nowego pomyślałem ,że tą rozmową nakreślę sobie jakiś pomysł , tzn czego uniknąć, żeby się znowu nie napatoczyć w to samo co mam , ale też zobaczyć co mogę naprawić w brzmieniu tego co aktualnie mam zanim z tego zrezygnuję ostatecznie.
-
Dzięki Wszystkim Wam za odpowiedzi, jak coś sie polepszy u mnie i jakim cudem dam znać
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Daje radę czy nie daje, nie istnieje wzmacniacz który poradzi sobie z głośnikami w pomieszczeniu z echem i długimi pogłosami.michalec pisze: ↑19 cze 2024, 18:471. Te kolumny wcale nie są najprostsze do wysterowania. Efekty, które opisujesz czyli niewyraźny dźwięk na niskiej głośności czy rozlazły bas to moim zdaniem efekt tego, że te wzmacniacze nie radzą sobie z Pylonami. To, że szybko jest głośno nie znaczy, że wzmacniacz jest "mocny" i daje radę. Starszy NAD do potworów nie należy, a o nowszym wszystko już powiedział @pawelgrabMiałem podobnie jak testowałem nowe, budżetowe wzmacniacze pokroju Audiolaba 6000A.
Głośniki tubowe mogły by tu trochę zmienić sytuację ale tak czy siak nic nie zastąpi jakiejś adaptacji pomieszczenia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
1V byłby w sam raz. Wzmacniacz ma bezsensownie duże wzmocnienie napięciowe względem oferowanej mocy.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- kraf101
Stare miniwieże z ich kolumienkami potrafią czasem grać zaskakująco dobrze i jeżeli do tego brzmienia się przyzwyczaić, to innego w swoim pokoju nie trawić, szczególnie w jego większym natężeniu. I to może być jeden element układanki.
Ponadto twoje pomieszczenie, 17m^2 wydaje się bardziej predysponowane do nagłośniania jakimś mikrosystemem niźli przez kilkadziesiąt watów z pełnokrwistymi podłogówkami, i to nie tylko ze względu na ewentualne, niepożądane doznania słuchowe, ale też, że powierzchnia w takim salonie jest zbyt cenna na takie klocki. Im dalej będziesz się urządzał, tym bardziej będziesz się o tym przekonywał. I to może być drugi element.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2024, 22:04 przez kraf101, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Nie wiem jak grają pylony które nas, ale jedno jest pewne, zestaw trzeba dobrać.Ja po wielu perturbacjach wreszcie jestem zadowolony.Stare Heco po renowacji grają pięknie z wykopem, nisko schodzą, jest wystarczająco basu i nawet obecnie winyl brzmi ekstra.To jest też kierunek na osiągniecie celu, na spokojnie przemyśl temat.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ale Jacku, tak zaczałem sie zastanawiac i sprawdzac: to ze ten wzmacniacz ma na wejsciu 200mV to nie jest nic niestandardowego. Moj Nikko ampli i Lux L230 maja na wejsciu Aux 160mV czyli jeszcze mniej. A wszystko gra normalnie i gałka volume nie jest na minimum. Wiec czy aby na pewno to jest przyczyna? Czy moze ja czegos nierozumiem?

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- pawelgrab
nic nie zrozumiałeś Kolego - każdy wzmak z epoki za jakie 500 - 1000 polskich pieniędzy zagra lepiej od tego co masz obecnie więc nie demonizuj

co do kolumn to za jakie 1200 pieniędzy z epoki + pryśnięcie sprayem za 20 zeta da tobie pożądany efekt i tyle w tym temacie

ciekawe ile zapłaciłeś za swój zestw wzmak quasi kolumny

jednak nic nie zrozumiałeś jakbyś miał styczność z logiką to zrozumiesz o czym tutaj na Forum się pisze

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ale gain tam pewnie jest koło 31 a nie 39
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Niestety nie znalazlem nigdzie takich danych

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
Gain structure - bardzo ciekawy artykuł w kwestii wzmocnienia systemu.