Podoła, na mój gust jest utalentowanym w temacie, doświadczonym i dokładnym gościem, ja bym mu zaufał i spokojnie powierzył taką robotę

Szklaneczka whisky na odwagę oraz żeby wyeliminować drżenie rąk i pójdzie jak po maśle

Podoła, na mój gust jest utalentowanym w temacie, doświadczonym i dokładnym gościem, ja bym mu zaufał i spokojnie powierzył taką robotę
To już cecha osobnicza. Ja po lampce wina nie podchodzę do gramofonu bo boję się o igłę.
Po dwóch jeszcze podchodzę, bo to normalna dawka do obiadu, kolacji. Oczywiście kieliszek do ok. 1/3 napełniony.
Nosi (do czytania i komputera, bo na odległość widzi aż za dobrze), ale i tak z czynnościami precyzyjnymi jest kłopot.Wojtek pisze: ↑20 maja 2024, 10:43Jak wyjdzie że Tarkus ma takie problemy ze wzrokiem, ale nie nosi okularów to chyba zrobię fikołka w miejscu.
Przepraszam, ale ile razy mam tłumaczyć? Nie widzę, czy jest prosto, bez ekierki. Nie widzę, czy igła jest we właściwej odległości, jeśli nią samą nie mogę fizycznie dotknąć skali. Tak mam. Ty zapewne na słuch, bez liczenia sylab, nie odgadniesz, jak miarę pisany jest wiersz, który słyszysz. Ja rozróżniam to z dużym prawdopodobieństwem. Za to bez przyłożenia ekierki nie widzę, czy wkładka w headshellu jest ustawiona prosto, czy krzywo.
Znam jednego serwisanta starszej daty, ale na ustawianiu wkładek się nie zna. Prawdę mówiąc dopiero ode mnie dowiedział się, że jest coś takiego jak ustawianie wkładki, bo jak spytałem go o to, usłyszałem "a co tu ustawiać?". Nie, nie znam tu literalnie nikogo, kto by umiał to zrobić. Gdybym znał, nie zawracałbym nikomu głowy na forum.
Sorki, ale jakoś nie kojarzę. Kogo masz na myśli? Do Krakowa nie musiałbym nawet wysyłać, mógłbym podjechać z oboma headshellami w styropianie.
Jakbyś się wybierał do Krakowa to daj znać. Oko i palce jeszcze w miarę OK. Myślę, że jest szansa ogarnąć.
Dziękuję!
Tarkus miałeś kiedykolwiek badanie wzroku stereometrem? Służy ocenie prawidłowego postrzegania odległości i widzenia przestrzennego. W ramach medycyny pracy miałem okazję być okresowo badany tym ustrojstwem. Teoretycznie dla kierowców też chyba powinno być robione to badanie. Może warto dla samego siebie z ciekawości zrobić.
Się wyjaśniło
Nie miałem chyba tego badania, można by zrobić. Choć podejrzewam, że u mnie to bardziej kwestia software'u.kinky pisze: ↑20 maja 2024, 20:31Tarkus miałeś kiedykolwiek badanie wzroku stereometrem? Służy ocenie prawidłowego postrzegania odległości i widzenia przestrzennego. W ramach medycyny pracy miałem okazję być okresowo badany tym ustrojstwem. Teoretycznie dla kierowców też chyba powinno być robione to badanie. Może warto dla samego siebie z ciekawości zrobić.
A to wchodzi w zakres badań psychologicznych więc jak najbardziej w temacie software. Pamiętam, że chłopaków z problemami na stereoskopie kierowali do okulisty, albo neurologa, tego już nie pamiętam niestety, ale z sugestią, że można poprawić widzenie przestrzenne. Tu już lekarz musi w konkretnym przypadku diagnozować i zasugerować dalsze kroki.
Mnożysz sztuczne problemy. Z szablonem z łukiem igła ma leżeć na łuku. I do tego nie trzeba dobrego wzroku. Robię fotkę telefonem, od razu powiększam i widzę w ułamkach milimetra czy tak jest czy nie.
A wkładka w headshellu ma być prosto - i to już nie jest do przejścia.