Ustawianie wkładki
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Re: Ustawianie wkładki
Tak 

Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
TakKrzysztof_M pisze: ↑22 gru 2023, 10:47Na logikę chyba chodzi o równoległość opuszczonego ramienia z poprawnie wyważoną już wkładką i igłą spoczywającą na płycie, prawda![]()
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Tak ,zerknij strona np 76 czy 77, są fotyKrzysztof_M pisze: ↑22 gru 2023, 10:47
Ale nie znalazłem niestety czy dywagujecie nad podniesionym czy na opuszczonym ramieniem?
Na logikę chyba chodzi o równoległość opuszczonego ramienia z poprawnie wyważoną już wkładką i igłą spoczywającą na płycie, prawda![]()

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Tak, przy czym koniec końców i tak liczy się głównie kąt SRA.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Krzysztof_M
Z SRA będzie gorzej, nie mam mikroskopu, którym dałbym radę zrobić zdjęcie igle na płycie. Plastikowe mikroskopy USB mnie zniechęcają, ponieważ są niskiej jakości i obawiam się wyrzuconych pieniędzy w błoto

α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
Wymieniłem wkładkę na gramofonie Thorens TD 103A. AT VM95SH została zamieniona na Nagaoka MP-200. Udało mi się ustawić dosyć sprawnie kąty wg. szablonu choć najgorszym momentem było finalne dokręcenie wkładki na headshellu gdyż wtedy właśnie wkładka miała skłonność do lekkiego przesunięcia i zepsucia tego co właśnie ustawiłem
nakrętki do śrubek w Nagaoce są praktycznie gładkie (mają jedynie takie drobne nacięcia) więc dokręcanie powoduje obracanie śrubki razem z nakrętką - kto to wymyślił
No ale udało się. Waga i anti skating ustawione.
Moje pytanie - czy konieczne ustawianie jest czegoś takiego jak wysokość ramienia/wkładki nad płytą? Tzn. jak nisko nad płytą na znajdować się ramię a więc i wkładka? W instrukcji do gramofonu znalazłem coś takiego jak "Screw for Tonearm set down". Czy w ogóle się tym przejmować czy nie dotykać? Słuchałem chwilę muzyki po ustawieniu wkładki i jest chyba OK (nawet baaardzo ok - ale o tym może w innym wątku) ale chciałbym sobie to dobrze wszytko wyregulować

Moje pytanie - czy konieczne ustawianie jest czegoś takiego jak wysokość ramienia/wkładki nad płytą? Tzn. jak nisko nad płytą na znajdować się ramię a więc i wkładka? W instrukcji do gramofonu znalazłem coś takiego jak "Screw for Tonearm set down". Czy w ogóle się tym przejmować czy nie dotykać? Słuchałem chwilę muzyki po ustawieniu wkładki i jest chyba OK (nawet baaardzo ok - ale o tym może w innym wątku) ale chciałbym sobie to dobrze wszytko wyregulować

Ostatnio zmieniony 17 maja 2024, 12:36 przez blindmarten, łącznie zmieniany 1 raz.
Marantz PM700N, Dali Opticon 6 mk2, Thorens TD 103A+Nagaoka MP-200
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A cóż to za wynalazek?
Szczerze mówiąc to ja właśnie uwielbiam ten rodzaj nakrętek. Bardzo wygodne, a zarazem bardzo mała szansa zarysowania body.blindmarten pisze: ↑17 maja 2024, 11:07nakrętki do śrubek w Nagaoce są praktycznie gładkie (mają jedynie takie drobne nacięcia) więc dokręcanie powoduje obracanie śrubki razem z nakrętką - kto to wymyślił
Mówisz o wysokości podnoszenia windy? To już Twoja preferencja. Na odsłuch to nie ma wpływu.blindmarten pisze: ↑17 maja 2024, 11:07Moje pytanie - czy konieczne ustawianie jest czegoś takiego jak wysokość ramienia/wkładki nad płytą? Tzn. jak nisko nad płytą na znajdować się ramię a więc i wkładka?
Bardziej kluczowa jest wysokość podstawy ramienia, co ma wpływ na kąt VTA.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
I powinno się od niej zacząć ustawianie wkładki.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
-
Wyedytowałem - muszę chyba czytać dwa razy to co napiszę, sorry.
To jak dokręcasz w praktyce taką śrubkę? Ja starałem się paznokciem przytrzymać nakrętkę w tym drobnym nacięciu i jednocześnie dokręcać śrubkę z góry. Nie było to zbyt wygodne...
Jeżeli chodzi o wysokość windy to skoro ramię dobrze chodzi - ląduje na płycie i wraca to chyba nie ma co ruszać. Właśnie pytanie o to VTA - czy ta śrubka oznaczona jako "Screw for Tonearm set down" (niem. Justage Aufsetzpunkt) służy właśnie do regulacji wysokość podstawy ramienia? Czy powinienem się tym przejmować przy takiej przesiadce jak u mnie? Na logikę Nagaoka jest chyba wymiarowo większa niż AT więc coś tu się musiało zmienić jeżeli chodzi o pozycję wkładka-powierzchnia płyty.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zwykle jak palcem złapię z boku nacięcie to tworzy wystarczający opór by nie obracać się. Nie łapię paznokciem, choć w praktyce można przytrzymać czymkolwiek cienkim, ale w praktyce mi wystarczą palce.
Nie.
Twój Dualo-Thorens nie ma regulacji VTA. Wcześniej pisałem tak ogólnie o zagadnieniu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki! Czyli skoro nie mam regulacji to się tym nie przejmuje - dobrze rozumiem? To żeby mieć pełną jasność - do czego służy ta regulacja "Screw for Tonearm set down"? W instrukcji brak wyjaśnienia.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
A czasem nie do ustawiania miejsca opuszczania się ramienia na płytę tak aby właściwie trafiał w rozbiegówkę - w przypadku automatu.blindmarten pisze: ↑17 maja 2024, 13:39... do czego służy ta regulacja "Screw for Tonearm set down"? W instrukcji brak wyjaśnienia.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie tak.
Zarówno punkt auto-startu jak i punkt auto-stopu mają tutaj regulację.
Zarówno punkt auto-startu jak i punkt auto-stopu mają tutaj regulację.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
OK, dzięki Panowie za odpowiedź
Jest to automat, problemów z trafianiem w płytę nie zaobserwowałem więc nie dotykam.
Czy regulacja VTA to domena jakiś wyższych modeli gramofonów? W razie zmiany warto szukać takiego modelu, który to posiada?

Czy regulacja VTA to domena jakiś wyższych modeli gramofonów? W razie zmiany warto szukać takiego modelu, który to posiada?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak. De facto mało który gramofon/ramię to ma. Przydatna sprawa, ale też nie jest tak że nie da się tego jakoś kompensować inaczej (jakieś podkładki itd.).blindmarten pisze: ↑17 maja 2024, 14:05Czy regulacja VTA to domena jakiś wyższych modeli gramofonów?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum